Περί Κυκλικής Οικονομίας ο λόγος, που ο Δήμος μας πρέπει να κάνει… σημαία!

Της Μαίρης Κάργα, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του σπιράλ και της Ομάδας Εργασίας #περιβάλλον της παράταξης

Και έρχεται η «κακιά» Ευρώπη και μας μιλάει για κυκλική οικονομία. Άγνωστη λέξη σε πολλούς που κρύβει απλές πράξεις που έκαναν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, πριν από πενήντα και βάλε χρόνια. Πρακτικά, κυκλική οικονομία σημαίνει ότι στηρίζουμε τα τοπικά προϊόντα, μειώνουμε τη σπατάλη τροφίμων και άλλων πόρων (πχ. της ενέργειας και του νερού), επαναχρησιμοποιούμε διάφορα υλικά, επιδιορθώνουμε συσκευές και κάνουμε κομποστοποίηση στα απορρίμματα μας για να φτιαχτεί χώμα στο οποίο θα φυτρώσουν τα νέα φρούτα και λαχανικά μας (γιατί όχι και στο μπαλκόνι μας!).

Με το ρυθμό που πάμε πολύ σύντομα θα τελειώσουν οι πόροι του περιβαλλοντικού συστήματος και θα έχουμε υπέροχες πλαστικές συσκευασίες και σακούλες που θα περιέχουν κακής ποιότητας προϊόντα. Οι δήμοι οφείλουν να πάρουν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας. Γιατί εφαρμόζοντας τους κανόνες της, προστατεύουμε το περιβάλλον, την υγεία του καταναλωτή και κυρίως την τσέπη μας, χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε… πορείες στην Αθήνα. Ακούει κανείς, άραγε, στη Μαιζώνος ή μήπως και η κυκλική οικονομία είναι του κεφαλαίου και κρύβει συμφέροντα της πλουτοκρατίας;

Ας μοιράζουμε, λοιπόν, και ας μην πετάμε στα σκουπίδια το φαγητό που περισσεύει, ας επιδιορθώνουμε τις συσκευές μας, ας ανταλλάσσουμε προϊόντα, ας δημιουργήσουμε πράσινες γωνίες όπως οι συμπολίτες μας στη Βόρεια Κέρκυρα και αλλού. Η εξοικονόμηση πόρων και η αξιοποίηση των αγαθών όχι μόνο θα προστατέψει το περιβάλλον αλλά παράλληλα θα οδηγήσει στην πολυπόθητη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, θα μειώσει το κόστος ζωής και θα συμβάλλει στην ποιότητα της ζωής μας. Αυτά πρέπει να κάνει σημαία του ο Δήμος Πατρέων, παροτρύνοντας και διευκολύνοντας τους δημότες να τα εφαρμόσουν. Πρόκειται μήπως για… απολιτίκ πρωτοβουλία;

Το σπιράλ έχει την κυκλική οικονομία πολύ ψηλά στην ατζέντα του και δεσμεύεται να μετατρέψει ουσιαστικά την Αντιδημαρχία Καθαριότητας σε Αντιδημαρχία Κυκλικής Οικονομίας. Γιατί πιστεύουμε σε μια βιώσιμη ανάπτυξη με συμμετοχή όλων των πολιτών ανεξαρτήτως πορτοφολιού.

ΥΓ. Αντιγράφω από την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Τον Μάρτιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την πρώτη δέσμη μέτρων για την επιτάχυνση της μετάβασης σε μια κυκλική οικονομία, που συνάδει με τον στόχο της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, στα πλαίσια της Πράσινης Συμφωνίας. Τα προτεινόμενα μέτρα, όπως ανακοινώθηκαν στο Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία, συμπεριλαμβάνουν την προώθηση βιώσιμων προϊόντων, την ενδυνάμωση των καταναλωτών για την πράσινη μετάβαση, την αναθεώρηση του κανονισμού για τα προϊόντα του κατασκευαστικού τομέα και μια στρατηγική για βιώσιμη υφαντουργία.