Πόλεμος στην Ουκρανία- Χάρκοβο: Βομβαρδίστηκε δεύτερη πυρηνική εγκατάσταση
Επλήγη τμήμα του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας του Χάρκοβο, που παράγει ραδιολογικό υλικό για ιατρική και βιομηχανική χρήση.
Ανησυχία σήμανε εκ νέου στην Ουκρανία, μετά τη νέα βομβιστική επίθεση σε πυρηνική εγκατάσταση, αυτή τη φορά στο Χάρκοβο.
Την επίθεση επιβεβαίωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) με ανακοίνωσή του.
Πρόκειται για την πυρηνική ερευνητική εγκατάσταση στο Χάρκοβο, η οποία μάλιστα υπέστη ζημιές από τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με ενημέρωση της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας της Ουκρανίας.
#Ukraine informed the IAEA that a new nuclear research facility producing radioisotopes for medical and industrial applications had been damaged by shelling in #Kharkiv on Sunday. The incident did not cause any increase in radiation levels at the site. https://t.co/7eMUuzI7ix pic.twitter.com/cAbPNhp6VT
— IAEA – International Atomic Energy Agency ⚛️ (@iaeaorg) March 7, 2022
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε πως ενημερώθηκε από τις ουκρανικές αρχές ότι οβίδες του πυροβολικού προκάλεσαν ζημιές σε εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας στην πολιορκημένη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, πάντως χωρίς «ραδιολογικές συνέπειες».
Σύμφωνα με Οργανισμό, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, που έχει έδρα τη Βιέννη, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι η επίθεση έγινε την Κυριακή, προσθέτοντας πως δεν διαπιστώθηκε καμία αύξηση του επιπέδου της ραδιενέργειας στην εγκατάσταση.
Κατά τις ίδιες πηγές, επλήγη τμήμα του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας του Χάρκοβο, που παράγει ραδιολογικό υλικό για ιατρική και βιομηχανική χρήση.
Πάντως «το απόθεμα ραδιενεργών υλικών στην εγκατάσταση είναι πολύ χαμηλό», πρόσθεσε ο ΔΟΑΕ, που διαβεβαίωσε ότι «οι ζημιές (…) που αναφέρθηκαν δεν είχαν καμία ραδιολογική συνέπεια».
«Έχουμε ενημερωθεί για διάφορα επεισόδια που έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι.
«Πρέπει να αναλάβουμε δράση για να βοηθήσουμε στην αποφυγή πυρηνικού ατυχήματος στην Ουκρανία που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε», είπε ο Γκρόσι.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News