Πώς θα ακυρώσεις πλάνα με φίλους χωρίς να «στραβώσουν» – Η επιστήμη έχει τη λύση

Δεν είναι εύκολο να «ρίχνεις άκυρο», γιατί μπορεί να σε πιάνουν και οι τύψεις.

Πώς θα ακυρώσεις πλάνα με φίλους χωρίς να «στραβώσουν» – Η επιστήμη έχει τη λύση Φωτογραφία από Kampus Production (pexels.com)

Από την πανδημία και ύστερα, έχω γίνει ο ορισμός της σπιτόγατας, κάτι που σημαίνει πως εάν κάποιος καταφέρει να με βγάλει από το σπίτι μου, θα είναι ένα μικρό θαύμα.

Έχω ακυρώσει πολλές φορές σχέδια και πλάνα που είχα κάνει στην αρχή της εβδομάδας, γιατί τελικά είχε φτάσει Σαββατοκύριακο και οριακά είχα όρεξη να πάω μέχρι το σούπερ μάρκετ.

Δεν είναι εύκολο να «ρίχνεις άκυρο», γιατί μπορεί και να σε πιάνουν οι τύψεις, αφού καραδοκεί μεταξύ άλλων ο κίνδυνος να ενοχληθεί η άλλη πλευρά, όμως είναι μιας μορφής self-care, οπότε πρέπει να βρούμε τον ιδανικό τρόπο.

Για αρχή, είναι βασικό να έχεις τους σωστούς φίλους, που δεν πρόκειται να παρεξηγήσουν, καταλαβαίνουν επακριβώς τη διάθεσή σου και πόσο «δεν την παλεύεις να σηκωθείς από τον καναπέ». Δείχνουν κατανόηση, σε σαπορτάρουν και απλά κλείνετε το meet up για μια άλλη μέρα. Τίποτα δύσκολο.

Με αυτή τη λογική, δε χρειάζεται καν να χρησιμοποιήσεις κάποια δικαιολογία και η επιστήμη έρχεται να υποστηρίξει αυτό ακριβώς το επιχείρημα. Όταν θες να ακυρώσεις πλάνα που είχες «κλείσει» με τους φίλους σου, απλά να είσαι ειλικρινής.

Η νέα έρευνα έγινε στο Michigan State University και ο William Chopik, επικεφαλής και καθηγητής του τμήματος Ψυχολογίας, ανέφερε πως τις περισσότερες φορές, κανείς δεν πρόκειται να νευριάσει μαζί σου εάν ακυρώσεις μία συνάντηση.

«Βρήκαμε πως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ενοχλούνται όταν χρειάζεται να ακυρώσεις – δεν αισθάνονται ιδιαίτερα άσχημα και καταλαβαίνουν πως κάτι μπορεί να προκύψει», δήλωσε ο Chopik.
«Σε γενικότερο πλαίσιο, οι άνθρωποι θέλουν να το ξέρουν νωρίτερα και ένα απλό μήνυμα ή μία κλήση είναι αρκετά».

Όπως καταλαβαίνεις, δε χρειάζεται να πεις πως μπήκε ένα ρακούν στην κουζίνα ούτε να ζητήσεις δεκάδες συγνώμη που ακύρωσες ούτε να δώσεις υποσχέσεις που ίσως δε θα μπορέσεις να κρατήσεις.

Από τους 1.000 συμμετέχοντες σε αυτή την έρευνα, 80% ανέφερε πως η ακύρωση αυτή δε θα επηρέαζε την ποιότητα της φιλίας και οι περισσότεροι δε θα αισθάνονταν αμήχανα, άσχημα ή άβολα, όμως σίγουρα θα ενοχλούνταν εάν μάθαιναν πως ο λόγος που έφερες ως δικαιολογία ήταν ένα κατάφωρο ψέμα. Φαντάσου να πεις ότι είσαι άρρωστη και μετά η κολλητή σου να δει στόρι πως γυρνοβολάς στην πόλη.

Επίσης, στο ευρύτερο κλίμα της ειλικρίνειας, καταλαβαίνεις και από μόνη σου πως καλό θα ήταν να αποφύγεις κάποια ατάκα του στιλ «έχω καλύτερη πρόταση για απόψε». Αγενές.

«Κάποιοι (αποδεκτοί λόγοι) ήταν οι προφανείς – θέματα υγείας, οικογένειας και έκτακτες ανάγκες δουλειάς ήταν απολύτως λογικά. Όμως επίσης, βρήκαμε και κάποια άλλα αποδεκτά επιχειρήματα, όπως το να ακυρώνεις για ψυχολογικούς ή σωματικούς λόγους, γιατί αισθάνεσαι για παράδειγμα εξουθενωμένος ή απλά θες να κοιμηθείς», δήλωσε ο Chopik.

Αυτό το τελευταίο μίλησε στην ψυχούλα μου!

 

Με πληροφορίες από huffpost.com

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ