Προσωπικός ιατρός: Επίσημη πρώτη για τον θεσμό – Επιφυλάξεις στην «Π» για τη βιωσιμότητα του
Γιώργος Πατριαρχέας και Νίκος Καρατζάς εκφράζουν την απαισιοδοξία τους για τη βιωσιμότητα του θεσμού του προσωπικού γιατρού, που ξεκινάει σήμερα
Πρεμιέρα σήμερα σ’ όλη την Ελλάδα για τον νεοσύστατο θεσμό του προσωπικού γιατρού, σε διαδικαστικό καταρχάς επίπεδο, αλλά οι ίδιοι οι γιατροί δεν δείχνουν διόλου αισιόδοξοι για τη λειτουργία και, ακόμα περισσότερο, την καθιέρωση του θεσμού!
Δεν διστάζουν, μάλιστα, να πουν ανοιχτά πως πολύ δύσκολα θα ορθοποδήσει ο θεσμός…
Η πλατφόρμα για τους γιατρούς ανοίγει από σήμερα και θα κλείσει 31 Ιουλίου. Για τους ασφαλισμένους αργεί ακόμα η διαδικασία, από Οκτώβριο και μετά. Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι καθίσταται υποχρεωτική για τους ασφαλισμένους η έγγραφη δήλωση επιλογής προσωπικού γιατρού, όμως το μέτρο θα κινδυνεύσει να τιναχτεί στον αέρα εάν οι λίστες συμμετοχής παραμείνουν μισοάδειες από γιατρούς!
Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» μίλησε με δύο μέλη του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, γνωστούς γιατρούς στην Πάτρα, και τους έθεσε ευθέως το ερώτημα αν πιστεύουν πως ο θεσμός θα στεριώσει ή θα σκάσει σαν φούσκα
Ο γραμματέας του ΙΣΠ, ιατρός ακτινολόγος-μικροβιολόγος, Γιώργος Πατριαρχέας, απάντησε: «Εχω σοβαρές αμφιβολίες… Εκτιμώ ότι πιθανά ο θεσμός του προσωπικού γιατρού θα έχει την ίδια τύχη με τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού επί ΣΥΡΙΖΑ. Και κάπως έτσι θα το μαζέψουν πίσω το μέτρο… Γιατί όταν φτιάχνεις κάτι χωρίς προϋπολογισμό, χωρίς όρια και όπου όλα θα γίνουν μετά από υπουργικές εγκυκλίους, δεν μπορείς να ‘σαι αισιόδοξος. Βεβαίως και θα βρεθούν γιατροί να δηλώσουν συμμετοχή, αλλά πιστεύω πολύ λίγοι… Από ιδιώτες, όμως, ελάχιστοι… Αλλά ξαναλέω, αλλού είναι το πρόβλημα: Στα λόγια θα μπορεί να φτάσει η αμοιβή ενός γιατρού και 5.000. Από πού προϋπολογίστηκαν αυτά τα λεφτά; Γι’ αυτό λέω, έχω την αίσθηση ότι θα αποτύχει ο θεσμός»…
Η «Π» ζήτησε την άποψη και του Νίκου Καρατζά, ιατρού-πνευμονολόγου και μέλους του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών: «Δεν βλέπω να προχωράει το μοντέλο… Στήθηκε πρόχειρα, στο πόδι. Δεν έχει λάβει υπ’ όψιν του παρατηρήσεις και επισημάνσεις των Ιατρικών Συλλόγων. Είναι μια προσπάθεια του υπουργού χωρίς να έχει υπολογίσει ούτε το ιατρικό σώμα αλλά ούτε και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής κοινωνίας. Εγινε, πολύ φοβάμαι, μια γονατογραφία και γι’ αυτό δεν βλέπω να προχωράει με τίποτα. Και για να μη νομίσει κάποιος ότι το πάω πολιτικά, το ίδιο είχε κάνει και ο κ. Ξανθός επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με το μοντέλο του οικογενειακού γιατρού, που απέτυχε κι εκείνο».
Σε ερώτηση της «Π» για το τι ακούσματα έχει ως τώρα αναφορικά με τον βαθμό ανταπόκρισης των γιατρών στο μέτρο, ο κ. Καρατζάς ήταν σαφής: «Δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη διάθεση ως τώρα. Οι γιατροί που είναι στις δημόσιες δομές υγείας θα επωμίζονται ένα επιπλέον έργο, εφόσον μπουν στον θεσμό, αλλά ο κόσμος πάλι δεν θα λαμβάνει υπηρεσίες από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Και από τους ιδιώτες δεν υπάρχει διάθεση. Υπάρχει μεν μια καλή οικονομική ανταμοιβή, αλλά ένας ιδιώτης γιατρός δεν μπορεί να μετατρέψει το ιατρείο του σε δημόσια δομή, ούτε να ελέγχεται, ούτε να μη μπορεί να πάρει άδεια, ούτε να έχει κάποια πέναλτι εκτός πραγματικότητας».
Παθολόγοι και γενικοί ιατροί αρχικά
Ο θεσμός αφορά, αρχικά, παθολόγους, γενικούς και οικογενειακούς γιατρούς και αν περπατήσει, θα αναζητηθούν και καρδιολόγοι και πνευμονολόγοι. Μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και ιδιώτες γιατροί και γιατροί που εργάζονται σε Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Ο προσωπικός κρατικός γιατρός θα έχει υπό τη σκέπη του μάξιμουμ 500 ασθενείς και ο ιδιώτης μάξιμουμ 2.000, τους οποίους θα παρακολουθούν, θα κατευθύνουν σε άλλες ειδικότητες, αν το κρίνουν, θα τους συνταγογραφούν φάρμακα και, το πιο βασικό, θα τους ανάβουν πράσινο ή κόκκινο για μετάβαση σε νοσοκομείο.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News