Πυροσβεστική – Φερτάκης στην «Π»: «Επιχειρούμε με μέσα 35 ετών και με ελλιπή στελέχωση»
Ο Πρόεδρος των Πυροσβεστών Δυτικής Ελλάδας μιλά για τα άλυτα προβλήματα της Υπηρεσίας

Για χρόνια στην κορυφή του συνδικαλιστικού φορέα των υπαλλήλων στο Πυροσβεστικό Σώμα της Δυτικής Ελλάδας, ο Βασίλης Φερτάκης απαντά στα ερωτήματα της «Πελοποννήσου», εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου, αλλά και ενόψει αγώνων για την επίλυση σοβαρών θεμάτων, υπηρεσιακών και οικονομικών, που θα έρθουν εκ νέου στο προσκήνιο στη ΔΕΘ.
-Πώς εξελίσσεται η αντιπυρική περίοδος, από την άποψη του ετοιμοπόλεμου προσωπικού, σε επίπεδο Αχαΐας;
Η αντιπυρική περίοδος στην περιοχή μας εξελίσσεται ομαλά. Ηδη έχουμε μία αυξημένη συχνότητα συμβάντων, το τελευταίο διάστημα, τα οποία όμως έχουν αντιμετωπιστεί άμεσα λόγω συντονισμού από την τοπική φυσική ηγεσία, αλλά και υψηλού επαγγελματισμού των υπηρετούντων μαχίμων πυροσβεστών. Οφείλω, όμως, να επισημάνω ότι το δύσκολο κομμάτι βρίσκεται μπροστά μας.
-Υπάρχει, σε σχέση με πέρυσι, καλύτερη οργάνωση της Πυροσβεστικής, αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόληψη;
Σε επίπεδο συντονισμού, και αυτό σχετίζεται άρρηκτα με τις επιλογές για την τοπική φυσική ηγεσία, είμαστε πραγματικά ενισχυμένοι, αλλά δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση το ίδιο και με την οργάνωση–στελέχωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων, όπου διαπιστώνονται σημαντικές και μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, όλων των βαθμίδων συνδυαστικά με τον πολύ μεγάλο μέσο όρο ηλικίας των υπηρετούντων, σε μηχανολογικό εξοπλισμό και μέσα. Σχετικά με την πρόληψη, το όποιο έργο έχει συντελεστεί ή συντελείται, πραγματοποιείται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και αφετέρου είναι ελάχιστο σε σχέση με την πολύ υψηλή επικινδυνότητα της περιοχής. Κύρια πηγή του προβλήματος αυτού είναι η υποχρηματοδότηση, με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και η ελλιπής στελέχωση των αρμοδίων, που έχουν επιφορτιστεί με το κομμάτι της πρόληψης.
Σημειώνω ότι η πρόληψη είναι το σημαντικότερο συστατικό για την αποφυγή, αλλά και για το καλύτερο δυνατό επιχειρησιακό αποτέλεσμα στο πεδίο, οποτεδήποτε αυτό απαιτηθεί.
-Ποια μέρη θεωρούνται επικίνδυνα και ποια μέτρα έχουν ληφθεί σε αυτά;
Είναι πολλά. Ούτως ή άλλως βρισκόμαστε σε μία εξόχως επικίνδυνη περιφέρεια, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία. Θα ξεχώριζα το βόρειο και το ανατολικό κομμάτι του Δήμου Πατρέων, εστιάζοντας περισσότερο στη Δημοτική Ενότητα Ρίου. Στην περιοχή αυτή γίνεται προσπάθεια στο σκέλος της πρόληψης, αλλά λόγω των πολλών προβλημάτων το αποτέλεσμα είναι πενιχρό.
-Σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι οι τοπικοί φορείς συνδράμουν στο έργο του ΠΣ;
Η συνεργασία μας με την τοπική αυτοδιοίκηση, την Ελληνική Αστυνομία, τη Δασική Υπηρεσία, σε σχέση με τα μέσα και τους πόρους, που έχουν στη διάθεσή τους, βρίσκεται αποδεδειγμένα σε πολύ καλό επίπεδο. Συνεπώς, συνδράμουν στο έργο μας τα μέγιστα, σύμφωνα με τις δυνατότητές τους.
-Ο εξοπλισμός της ΠΥ, αν και εφόσον πρέπει να ανανεωθεί, τι πρέπει να περιλαμβάνει;
Ενα σημαντικό κομμάτι των πυροσβεστικών μέσων και εξοπλισμού χρήζει άμεσης αντικατάστασης, ιδιαίτερα στις επαρχιακές Υπηρεσίες που επιχειρούμε με πυροσβεστικά μέσα 25-30 ακόμη και 35 ετών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Συνεπώς, χρειάζεται ανανέωση και ενίσχυση σε ατομικό εξοπλισμό, αλλά και σημαντικό αριθμό σε υδροφόρα οχήματα με τον εξοπλισμό τους, πρώτης γραμμής, για επιχειρήσεις σε αστικά και δασικά συμβάντα, περιπολίες, συνδυάζοντας έτσι το τρίπτυχο ασφάλεια–ετοιμότητα και επιχειρησιακό αποτέλεσμα.
Επιπλέον, απαιτούνται και οχήματα μεταφοράς προσωπικού για εναλλαγή του στο πεδίο. Τελευταία φορά που ενισχύθηκε σημαντικά η Περιφέρειά μας ήταν από τον τ. περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα. Πλέον περιμένουμε ενίσχυση μέσω του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» , στο οποίο έχουν ενταχθεί 1.400 πυροσβεστικά οχήματα, διαφόρων τύπων, με τον εξοπλισμό τους, για όλη τη χώρα άρα και την Περιφέρειά μας, και αναμένουμε ως προς τον αριθμό, αλλά και τη σταδιακή παράδοση–παραλαβή τους.
-Η αναδιάρθρωση των ΠΥ παραμένει ζητούμενο στην περιοχή; Ο νέος μάχιμος Σταθμός, που είχε ειπωθεί ότι θα γινόταν στην Πάτρα, τελικά δεν έγινε ποτέ.
Σαφώς! Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών πρακτικά σημαίνει πόσες Υπηρεσίες, με πόσο πυροσβεστικό προσωπικό με τον αντίστοιχο εξοπλισμό, σε ποιες περιοχές ανάλογα με την επικινδυνότητα και τις ιδιαιτερότητες, σε σχέση πάντα με τις απαιτήσεις της εποχής, λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την τεράστια ευθύνη να βαραίνει την ηγεσία, που δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Εδώ εντάσσεται και η δημιουργία ενός ακόμη μάχιμου Πυροσβεστικού Σταθμού στην Πάτρα. Υπενθυμίζω ότι τα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, έχει εξαγγελθεί πολλάκις και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει απολύτως τίποτα. Μόνο επικοινωνιακά παιχνίδια.
-Στα οικονομικά σας αιτήματα, αναμένεται να απαντήσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Προς ποια κατεύθυνση θα θέλατε να είναι;
Με αφετηρία τις προηγούμενες ανακοινώσεις του για τα Σώματα Ασφαλείας και ειδικότερα του ΠΣ, αναμένεται να ζήσουμε ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Εν ολίγοις εμπαιγμός. Η κυβέρνηση πρέπει να ανακοινώσει και να υλοποιήσει ταχύτατα τουλάχιστον δύο από τα πολύ σημαντικά και επίκαιρα αιτήματα:
Α) Νομοθέτηση της εργασίας πέραν του κανονικού (υπερεργασία), η οποία μέχρι σήμερα είναι απλήρωτη.
Β) Επέκταση του επικίνδυνου και ανθυγιεινού και στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό, εξ’ αντικειμένου εργασίας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News