Σαρηγιάννης: «Το 90% των νέων κρουσμάτων οφείλονται στην Όμικρον»
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης παραθέτει τις εκτιμήσεις τουςγια την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, αυτές τις ημέρες, παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, η οποία είναι οφείλεται στη μεγαλύτερη από την μέχρι τώρα καταγεγραμμένη διασπορά του στελέχους Ο στον πληθυσμό. “Η εκτίμησή μας είναι ότι πάνω από το 90% των νέων κρουσμάτων στην ελληνική επικράτεια αφορά πια στο στέλεχος Όμικρον” σημειώνει. Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του αποκωδικοποιούν καθημερινά για το enikos.gr την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, παραθέτοντας τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων της Πέμπτης ανέρχεται στα 35.580 νέα κρούσματα με τον αντίστοιχο κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών να διαμορφώνεται στα 16.234. Οι προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE (που λαμβάνουν υπόψη την διασπορά όλων των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2) είναι 27.128 (ημερήσια νέα κρούσματα) και 16.446 (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) αντίστοιχα. Με βάση και τα αποτελέσματα της πανδημίας των προηγουμένων ημερών, διορθώθηκε η σημαντική απόκλιση από την προβλεπόμενη πορεία της πανδημίας, όπως αυτή προδιαγράφεται από τα μέχρι πρότινος ισχύοντα μέτρα, το ποσοστό εμβολιασμού, τον συνολικό αριθμό των τεστ που διενεργούνται και τα στοιχεία μεταδοτικότητας του στελέχους Δ.
Με βάση και τα αποτελέσματα των τελευταίων ημερών αναθεωρήσαμε την παραμετροποίηση του μοντέλου, θεωρώντας μεγαλύτερη την μέχρι τώρα καταγεγραμμένη διασπορά του στελέχους Ο στον πληθυσμό. Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν 424.682 και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 7,2 %. Η πραγματοποίηση αριθμού τεστ σε επίπεδα άνω των 150.000 την ημέρα, συντελεί στο να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αλλά και να εντοπίζονται περισσότεροι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, συντελώντας στην ανάσχεση ή έστω στον μετριασμό πιθανής έξαρσης που μπορεί να συμβεί λόγω της εμφάνισης ολοένα και ταχύτερα μεταδιδόμενων στελεχών, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα ανοίγματα. Σημαντικοί σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια αύξησης του αριθμού των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 αποτελούν εκτός από τα rapid test και τα self test, για να καταπολεμηθεί η δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE.
Ο αριθμός ημερήσιων θανάτων (72) που καταγράφηκε είναι ίδιος σε σχέση με προχθές (72). Όπως είχαμε προβλέψει ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος που την Πέμπτη είναι 71,6 ακολουθεί πλέον την πορεία του αριθμού των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.
Όσον αφορά στους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), ο αριθμός είναι αυξημένος σε σχέση με προχθές (636 από 620).
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News