Σε αυξημένη επαγρύπνηση η κυβέρνηση για τις συνέπειες μετά το «χτύπημα» του Ιράν

Οι συνέπειες στη γεωπολιτική σκακιέρα μετά το «χτύπημα» του Ιράν. Η στρατηγική της Αθήνας.

κυβέρνηση

Σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση και σε ανοικτή γραμμή με τους συμμάχους της σε Ευρώπη και ΗΠΑ μετά το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ, την ίδια ώρα που κρατά ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και με το Ισραήλ με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια να έχει συνομιλήσει με τον ισραηλινό ομόλογό του, Γιοβάν Γκάλαντ μετά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΚΥΣΕΑ: Η Ελλάδα καταδικάζει την επίθεση εναντίον του Ισραήλ

Εκεί, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μετά τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ, έγινε εκτίμηση όλων των σεναρίων κινδύνου και ανασκόπηση της κατάστασης ασφαλείας. Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα ότι η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Ισραήλ και τις απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Και η χώρα μας ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζει την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι αυτό που διαφαίνεται είναι προς το παρόν να αποκλιμακώνεται η κατάσταση. Διαφορετικά και αν το Ισραήλ και ειδικά ο πρωθυπουργός του Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν δεχθεί τις παραινέσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν να μην προχωρήσει σε αντίποινα τότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και η διατάραξη της γεωπολιτικής σταθερότητας στη Μέση Ανατολή θα καταστεί μη αναστρέψιμη. Όλα πάντως κινούνται σε τεντωμένο σχοινί και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα συμβεί τα επόμενα 24ωρα.

Μητσοτάκης: Είμαστε δίπλα στο πλευρό του Ισραήλ – Όλες οι πλευρές πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση – ΦΩΤΟ

Οι συνέπειες αν κλιμακωθεί η ένταση

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αν τελικά το Ισραήλ επιμείνει να ανταποδώσει και μάλιστα σθεναρά τότε οι συνέπειες θα είναι σε πολλά επίπεδα. Κατ’ αρχήν στο μεταναστευτικό. Η Κύπρος βρίσκεται στο ραντάρ όλων. Ήδη, η Λευκωσία αποφάσισε την αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου όλων των περιπτώσεων προσώπων συριακής καταγωγής. Στις Βρυξέλλες μάλιστα διεξάγονται ήδη διερευνητικές συζητήσεις για ευρωπαϊκή βοήθεια στη Κύπρο για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που ανακύπτουν λόγω της αύξησης των ροών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κύπρου, περισσότερα από 800 άτομα έφτασαν το διάστημα 31 Μαρτίου – 5 Απριλίου, τα περισσότερα από τα οποία έφτασαν από τον Λίβανο, ενώ οι αφίξεις τους τρεις πρώτους μήνες του 2024 ξεπέρασαν τις 2000 την ώρα που το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν ήταν μόλις 78.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν και οι διεθνείς χρηματαγορές τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και αν για παράδειγμα το Ιράν αποφασίσει να κλείσει τα στενά του Ορμούζ αυτή θα είναι ίσως η χαριστική βολή για το διεθνές εμπόριο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αν επιβεβαιωθούν τα «μαύρα» σενάρια τότε ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα κινηθούν οι τιμές των καυσίμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 1/5 του όγκου της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου διέρχεται καθημερινά από τα Στενά του Ορμούζ.

Πηγή: newsbeast

 

Διαβάστε επίσης

Καύσιμα: «Φωτιά» στην έξοδο του Πάσχα (;) βάζει η κρίση στη Μέση Ανατολή – Πού «φλερτάρει» τα 2 ευρώ η αμόλυβδη

Μέση Ανατολή: Η αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν – Ποιους στόχους θα πλήξει και ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Μέση Ανατολή – Πρόεδρος Ισραήλ: Προστατεύουμε την Ευρώπη από την Ιρανική «αυτοκρατορία του κακού» – Γκουτέρες: Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο πόλεμο