Σε τι διαφέρουν οι υποθέσεις της Αχαϊκής Τράπεζας και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας;

Στην περίπτωση της Λαμίας, δικάσθηκαν 22 άτομα (18 στελέχη της Τράπεζας και 4 υπάλληλοι), ενώ στη δίκη της Πάτρας οι κατηγορούμενοι ήταν 88

Σε τι διαφέρουν οι υποθέσεις της Αχαϊκής Τράπεζας και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας;

Σε τίποτα δεν διαφέρει η Πάτρα από τη Λαμία. Δύο Συνεταιριστικές Τράπεζες, με 20ετή περίπου δραστηριότητα στις τοπικές οικονομίες, βίωσαν το λουκέτο της κακοδιαχείρισης κα υπήχθησαν σε καθεστώς εκκαθάρισης. Και στις δύο, μέλη των διοικητικών συμβουλίων και στελέχη τους βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για το ίδιο αδίκημα. Απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε κακουργηματικό βαθμό. Στην περίπτωση της Λαμίας, δικάσθηκαν 22 άτομα (18 στελέχη της Τράπεζας και 4 υπάλληλοι), ενώ στη δίκη της Πάτρας οι κατηγορούμενοι ήταν 88. Αν κάποιος μελετήσει το παραπεμπτικό βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών Λαμίας, για τα έργα και τις ημέρες της Τράπεζας της Φθιώτιδας, θα εκπλαγεί. Εχει πολλές «ομοιότητες» με το αντίστοιχο παραπεμπτικό βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών Πάτρας για την «Αχαϊκή».

Πάτρα: Τα «παραμέσα» της πολύκροτης δίκης της Αχαϊκής Τράπεζας

ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ

Στο παραπεμπτικό της Λαμίας εμπεριέχονται δεκάδες εκθέσεις και επιβαρυντικά έγγραφα για τον τρόπο λειτουργίας της Τράπεζας, της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΣΔΟΕ. Οι 22 κατηγορούμενοι κάθισαν στο σκαμνί για χορήγηση 37 δανείων, που δόθηκαν άνευ ή ελλιπών εμπράγματων διασφαλίσεων, που δεν κάλυπταν την αξία των δανείων. Ιδιο το φαινόμενο, κατά το κατηγορητήριο, με την εκδικασθείσα υπόθεση της Πάτρας. Η μόνη διαφορά εντοπίζεται στην έκδοση δύο διαμετρικά αντίθετων αποφάσεων. Στη δίκη της Λαμίας, ο εισαγγελέας πρότεινε απαλλαγή των κατηγορουμένων και ο πρόεδρος και οι δύο δικαστές τού Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αποδέχθηκαν την πρότασή του και αθώωσαν τους πάντες. Αντιθέτως, στη δίκη της Πάτρας, ενώ ο εισαγγελέας πρότεινε αθώωση, το Δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης σε 27 εκ των 85 κατηγορουμένων.

ΖΗΜΙΕΣ

Ισως δεν είναι πανομοιότυπες, αλλά σίγουρα πρόκειται για δύο έντονα παρεμφερείς υποθέσεις, από τις οποίες έχουν υποστεί αποδεδειγμένη ζημιά χιλιάδες μεριδιούχοι των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων. Σημειωτέον ότι η ακροαματική διαδικασία στη Λαμία διήρκησε μόλις 2 μέρες και η απαλλακτική απόφαση εκδόθηκε 23 Νοεμβρίου 2022. Ηταν, δηλαδή, μία δίκη – εξπρές, σε αντίθεση με την ακροαματική διαδικασία της «Αχαϊκής», που διήρκησε 2 ολόκληρα χρόνια. Παρά ταύτα, δεν υπαινισσόμαστε κάτι. Υπάρχουν δικαστές διαφόρων (χρονικών) ταχυτήτων.

ΑΛΛΟ;

Ούτε, βέβαια, είμαστε εμείς εκείνοι, που θα κρίνουμε ποια από τις δύο αποφάσεις είναι ορθή ή αν και οι δύο είναι ορθές ή λανθασμένες. Επαναλαμβάνουμε, ωστόσο, αυτό που προαναφέραμε έχοντας συγκρίνει τα δύο παραπεμπτικά βουλεύματα. Περιγράφονται αδικήματα, που έχουν ως κοινό παρονομαστή τη ζημιά των Τραπεζών, εξαιτίας της χορήγησης χαριστικών ή ελαστικών δανείων. Κατά το κοινώς λεγόμενο, θαλασσοδανείων. Αρα, με τον κοινό νου δεν νοούνται δύο διαφορετικές αποφάσεις. Υφίσταται, βέβαια, ο νομικός νους ή η «αναντιστοιχία» ανάμεσα στο πνεύμα και το γράμμα των νόμων. Μπορεί και κάτι άλλο που εμείς δεν δυνάμεθα να υποθέσουμε.

ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

Με αυτά και με τ’ άλλα, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι συνήγοροι των καταδικασθέντων στελεχών και δανειοληπτών τής «Αχαϊκής Τράπεζας» μελετούν (πάλι) την αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λαμίας. Αυτό τους συμφέρει κι αυτό κάνουν, χωρίς κανείς να τους ψέγει. Εν προκειμένω, όμως, ανακύπτουν εύλογα ερωτήματα και απορίες, που χρήζουν εξηγήσεων από τη Δικαιοσύνη. Ευχής έργο θα ήταν, με σαφή και τεκμηριωμένο τρόπο, να πεισθεί η κοινή γνώμη ότι και οι δύο αποφάσεις είναι ορθές. Είναι;