Σέρρες: Δορυφορικές εικόνες παρουσιάζουν το μέγεθος της καταστροφής στο όρος Όρβηλος – ΒΙΝΤΕΟ με την εξέλιξη της φωτιάς

Η φωτιά, η οποία ξέσπασε στις 18 Ιουλίου, επεκτάθηκε και καίει για 30 ημέρες (μέχρι και σήμερα), αφήνοντας πίσω της μια εκτενή καταγραφή της καταστροφής. Οι αναλυτικές δορυφορικές καταγραφές προσφέρουν μια σαφή εικόνα της κλίμακας της καταστροφής, αποκαλύπτοντας το μέγεθός της.

Σέρρες

Οι δορυφορικές εικόνες που δημοσιεύθηκαν από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτυπώνουν με εντυπωσιακό τρόπο την εξέλιξη των καμένων εκτάσεων από τη δασική πυρκαγιά στο όρος Όρβηλος, στα σύνορα των Σερρών με τη Βουλγαρία.

Η φωτιά, η οποία ξέσπασε στις 18 Ιουλίου, επεκτάθηκε και καίει για 30 ημέρες (μέχρι και σήμερα), αφήνοντας πίσω της μια εκτενή καταγραφή της καταστροφής. Οι αναλυτικές δορυφορικές καταγραφές προσφέρουν μια σαφή εικόνα της κλίμακας της καταστροφής, αποκαλύπτοντας το μέγεθός της.

Σέρρες
Στο πρόσφατο βίντεο (animation) που δημιούργησε το METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, απεικονίζεται η εξέλιξη των καμένων περιοχών από την ημέρα που ξεκίνησε η πυρκαγιά έως και τις 15 Αυγούστου 2024. Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά της Υπηρεσίας Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus, η συνολική καμένη έκταση φτάνει τα 12.000 στρέμματα (έως τις 15/08/2024, 12:15 τοπική ώρα). Από αυτήν την έκταση, περίπου 8.900 στρέμματα καταγράφονται στην Ελλάδα, ενώ τα υπόλοιπα 3.100 στρέμματα βρίσκονται στη Βουλγαρία.

Εχθές, ο Γιώργος Τάτσιος, δήμαρχος Σιντικής Σερρών, μιλώντας στην ΕΡΤ3 δήλωσε: «Για 20 ημέρες πετούσαν καθημερινά εναέρια μέσα στην περιοχή με αποτέλεσμα να ανασχέσουν τη φωτιά αλλά να μην μπορούν να τη σβήσουν ολοσχερώς με αποτέλεσμα τις συνεχείς αναζωπυρώσεις».

«Σήμερα [εχθές, 15/8/24] οι πυροσβέστες με τη βοήθεια των τοπικών αρχών έχουν δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες και περιμένουν να φτάσει εκεί η φωτιά για να σβήσει, όπως ήδη έχει γίνει στην περιοχή του Αχλαδοχωρίου», επισήμανε ο κ. Τάτσιος.

«Έχουμε ζητήσει να αποναρκοθετηθεί η περιοχή ώστε να μπορεί να επιχειρήσει η πυροσβεστική αλλά και να δημιουργηθεί δρόμος διαφυγής από τα χωριά της περιοχής», κατέληξε.

Ο κ. Τάτσιος, μιλώντας στο enikos.gr προ λίγο ημερών, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, «η φωτιά ξέσπασε το βράδυ της 18ης Ιουλίου και την αμέσως επόμενη το πρωί άρχισαν οι ρίψεις νερού με την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να την περιορίσουμε σύντομα. Όμως, λόγω των δυνατών ανέμων και του ανάγλυφου του βουνού, όπου οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να προσεγγίσουν, η πυρκαγιά πήρε γρήγορα έκταση».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, ένας λόγος που δυσκόλεψε τις κινήσεις των πυροσβεστών ήταν η ύπαρξη μη χαρτογραφημένων ναρκοπεδίων από την εποχή του εμφυλίου, όπου και είχαν τοποθετηθεί από τους αντάρτες. Όταν αυξήθηκε το πυροθερμικό φορτίο και συνεπώς η θερμοκρασία, ξεκίνησαν να εκρήγνυνται νάρκες, χειροβομβίδες και βλήματα, σε περιοχές όπου θεωρούνταν «καθαρές».