«Στην Πάτρα ο ακριβότερος ποδηλατόδρομος του κόσμου»
Του Χαράλαμπου Δημητρακάκη, μέλους του σπιράλ, Προγραμματιστή, υποστηρικτή της βιώσιμης κινητικότητας

Πρόσφατα ο Δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης βρέθηκε στον Καστελλόκαμπο, όπου αναφέρθηκε ξανά στο “καυτό” θέμα του τρένου, υπογραμμίζοντας το αίτημα για την -ανούσια και μη ρεαλιστική κατ εμέ- υπογειοποίηση της νέας γραμμής. Μάλιστα, ένα από τα βασικά επιχειρήματα του αιτήματος είναι η δημιουργία γραμμικού πάρκου με ποδηλατόδρομο «ώστε ο Πατρινός να πηγαίνει ανεμπόδιστα με το ποδήλατό του από το Ρίο στην Πάτρα».
Η πλήρης υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών, όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Δ.Σ. του ΟΣΕ Π. Τερεζάκης, υπερβαίνει πλέον το 1 δις ευρώ σε κόστος, λόγω ανατιμήσεων στα υλικά κατασκευής.
Πάνω από 1 δις λοιπόν και αρκετά χρόνια έργων, για να αποκτήσει η Πάτρα πάρκο και ποδηλατόδρομο στον Καστελλόκαμπο και το Ρίο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, πρέπει να φύγουν οι γραμμές. Αυτή είναι η νοοτροπία που προωθείται.
Μέσα σε αυτό το σκεπτικό χάνουμε το νόημα: Η ανάπτυξη χώρων πρασίνου και δικτύου ποδηλάτου στην Πάτρα είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα από την διέλευση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής (εξίσου σημαντικό όμως). Μπορούν να συνδυαστούν; Βεβαίως. Είναι απαραίτητη η υπογειοποίηση των γραμμών για να γίνει κάτι τέτοιο; Όχι βέβαια!
Η σημερινή προβληματική λειτουργία του Προαστιακού αλλά και οι απεριποίητοι χώροι γύρω από τις γραμμές είναι αποτέλεσμα χρόνιων προβλημάτων του σιδηροδρόμου στη χώρα μας και δεν πρέπει να τα παίρνουμε ως παράδειγμα για την νέα γραμμή. Το ίδιο ισχύει και για τα τεχνικά έργα που είναι σε εξέλιξη μετά το Ρίο, καθώς, εφόσον προωθηθεί η πρόταση Τερεζάκη για υλοποίηση δικτύου Light Rail (LRT), οι προδιαγραφές της γραμμής ενδέχεται να είναι αρκετά διαφορετικές σε σχέση με το κομμάτι Αθήνα – Ρίο.
Τα τεχνικά έργα μπορούν να είναι ήπια, οι ταχύτητες των συρμών χαμηλές και η όχληση ελάχιστη. Οι στάσεις μπορούν να γίνουν κέντρα των εκάστοτε περιοχών και ο χώρος γύρω από τις γραμμές να υποστεί μια γενναία ανάπλαση που θα περιλαμβάνει και πράσινο αλλά και ποδηλατόδρομο. Το τρένο ούτε θα μπαίνει με 200 στην Πάτρα, ούτε θα υψωθούν τείχη 5+ μέτρων χωρίζοντας την πόλη, όπως διάφοροι εικάζουν.
Παράλληλα, η δημοτική αρχή μπορεί να εστιάσει στην υλοποίηση δικτύου ποδηλατοδρόμων και χώρων πρασίνου σε όλες τις γειτονιές της Πάτρας, όχι μόνο σε αυτές γύρω από την σιδηροδρομική γραμμή. Ακόμα και εκεί, υπάρχουν πάμπολλοι διαφορετικοί τρόποι για την ασφαλή και ανεμπόδιστη όδευση λωρίδας ποδηλάτου. Αυτή μπορεί να συνδυαστεί με γενικότερη ανάπλαση και διάνοιξη των εκάστοτε οδών, καθώς πολλές από αυτές είναι επικίνδυνες και δεν διαθέτουν καν αξιοπρεπές πεζοδρόμιο.
Η επικείμενη νέα σιδηροδρομική γραμμή, ακόμα και με επίγεια διέλευση, μπορεί να συνδυαστεί με την ανάπλαση των γύρω περιοχών με δημιουργία ποδηλατοδρόμων και χώρων πρασίνου. Δεν είναι όμως προαπαιτούμενο και μοναδική λύση για την ύπαρξη αυτών, και ούτε είναι δικαιολογία για την σημερινή απραξία προς αυτή την κατεύθυνση!
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News