Στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής – Το τρίπτυχο που βάζει στο τραπέζι
Τελειώνει η περίοδος χάριτος, που έδωσαν οι Βρυξέλλες στις ευρωπαϊκές οικονομίες για το χρέος, το έλλειμμα και για το πλεόνασμα.
Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τα θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων των ηγετών είναι η πανδημία αλλά και η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τη Λευκορωσία.
Τελειώνει η περίοδος χάριτος, που έδωσαν οι Βρυξέλλες στις ευρωπαϊκές οικονομίες για το χρέος, το έλλειμμα και για το πλεόνασμα, και πλέον κράτη όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία προσπαθούν να εξασφαλίσουν περισσότερες δημοσιονομικές “ανάσες”. Για τον λόγο αυτόν ο Έλληνας Πρωθυπουργός βάζει ένα τρίπτυχο στο τραπέζι: λέει “ναι” στη δημοσιονομική πειθαρχία αλλά αυτή να μην επιτυγχάνεται μέσω της λιτότητας. Ζητεί, επίσης, να υπάρξουν νέοι κανόνες για το πώς θα υπολογίζονται κάποιες δαπάνες στο χρέος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί πως κάποιες δαπάνες για τους εξοπλισμούς ή για την κλιματική αλλαγή θα μπορούσαν να μην έχουν έχουν τόσο βαρύ “αποτύπωμα” στο χρέος κάθε κράτους.
Αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη γερμανική “Handelsblatt”: “Χρειαζόμαστε ένα νέο πλαίσιο, που να διασφαλίζεται τη βιωσιμότητα σε δημοσιονομικό επίπεδο. Είμαι ο πρώτος που επιμένει στο ζήτημα της βιωσιμότητας των δημοσιονομικών, διότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ παραμένει πολύ υψηλός. Αλλά από την άλλη πλευρά, ένα τέτοιο πλαίσιο πρέπει επίσης να διασφαλίζει ότι δεν θα επιβάλουμε περιττή λιτότητα, σκοτώνοντας την ανάπτυξη που όλοι επιδιώκουμε”.
Σημειώνεται πως αύριο σοι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν αν χρειάζονται νέοι περιορισμοί ενόψει της αλματώδους εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον, αν και είναι πιο πολλές οι δυσκολίες παρά οι δυνατότητες να υιοθετηθεί καθολικά, ευρωπαϊκά, ένα μέτρο υποχρεωτικού εμβολιασμού. Επ’ αυτού ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στη Handelsblatt”: “Δεν πιστεύω ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα ήταν εφικτός από νομική άποψη. Εφαρμόσαμε αυτό το μέτρο στην Ελλάδα, ήταν ένα δύσκολο βήμα, απολύτως, όμως, συνταγματικό στην περίπτωση της Ελλάδας”.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News