Στο Αίγιο ο Στέλιος Πέτσας: Επισημοποίησε το διυλιστήριο υδάτων στο Σελινούντα – Βόλτα στο κέντρο της πόλης και συνομιλία με τους πολίτες ΦΩΤΟ

Παρουσία Πέτσα σήμερα η επικύρωση της χρηματοδότησης κατασκευής του διυλιστηρίου υδάτων στο Σελινούντα

Πέτσας Φωτογραφία: Δημήτρη Περδίκη

Νεότερη ενημέρωση: Μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο του Αιγίου, ο Στέλιος Πέτσας έκανε μία βόλτα στο εμπορικό κέντρο του Αιγίου και συγκεκριμένα στην οδό Μητροπόλεως. Εκεί είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει ευχές και να συνομιλήσει με πολίτες αλλά και καταστηματάρχες μέσα σε κλίμα θετικό και εορταστικό. Στην επίσκεψή του έκανε ένα μικρό διάλειμμα για καφέ, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε τα γραφεία της Τ.Ο. Αιγίου της ΝΔ. Η επίσκεψη του Στέλιου Πέτσα, έκλεισε με επίσκεψη στην Φανερωμένη.

Πρώτη ενημέρωση: Στο Δημαρχείου Αιγιαλείας βρίσκεται ο υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας,  για να σφραγίσει και τυπικά, την ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» της χρηματοδότησης του έργου κατασκευής του διυλιστηρίου υδάτων του ποταμού Σελινούντα.

Tων Απόστολου Αναστασόπουλου, Χρήστου Βεργανελάκη

Πέτσας

Είναι ένα έργο που η Αιγιάλεια το περιμένει πώς και πώς, αφού θα της λύσει διά παντός το πρόβλημα με το πόσιμο νερό! Θα είναι το μεγαλύτερο, ίσως, έργο για την περιοχή εδώ και πολλά χρόνια.

Οι βάσεις για το πρότζεκτ μπαίνουν και επίσημα σήμερα, με την κάθοδο του κ. Πέτσα και τα όσα θα εξαγγείλει και το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στο 2025!

Η αναγγελία της ένταξης του έργου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με κονδύλι 21,5 εκ. ευρώ, είχε γίνει από τον ίδιο τον κ. Πέτσα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αχαΐα, όταν, τότε, ο αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, Πολεοδομίας, Ανάπτυξης, Προγραμματισμού του δήμου Αιγιάλειας Βασίλης Χριστόπουλος, παρέδωσε στον κ. Μητσοτάκη τον πλήρη φάκελο του έργου.

Το διυλιστήριο υδάτων του ποταμού Σελινούντα με τη λειτουργία του θα εξασφαλίσει επάρκεια και ποιότητα νερού για το 80% των δημοτών της ευρύτερης Αιγιάλειας. Παράλληλα, θα μειώσει δραστικά τους λογαριασμούς κατανάλωσης στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης των ωφελούμενων δημοτών.

Θα κατασκευαστεί κοντά στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών, σε έκταση 10 στρεμμάτων που έχει εκμισθώσει για πενήντα χρόνια η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας από την Ιερά Μονή.

«Πολύ ποιοτικό νερό και σαφώς πιο οικονομικό για τους δημότες»

Πέτσας

Ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑ Αιγιάλειας, Παν. Νικολόπουλος, εξηγεί στην «ΠτΔ» απλά και κατανοητά τα οφέλη του έργου

Ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑ Αιγιάλειας, Παν. Νικολόπουλος, εξηγεί στην «ΠτΔ» απλά και κατανοητά τα οφέλη του έργου
Η «Πελοπόννησος της Δευτέρας» ζήτησε από τον τεχνικό διευθυντή της ΔΕΥΑ Αιγιάλειας, Παναγιώτη Νικολόπουλο, να εξηγήσει, όσο πιο παραστατικά και απλά γίνεται, τι είδους έργο είναι αυτό, πρακτικά, σε τι θα ωφελήσει τον δημότη της Αιγιάλειας και σε πόσο χρόνο θα ολοκληρωθεί.

Θέλω να μας εξηγήσετε με απλά λόγια, κατανοητά και για τον πλέον αδαή δημότη, τι σημαίνει πρακτικά η κατασκευή του διυλιστηρίου υδάτων του ποταμού Σελινούντα, ήταν αυτό που του ζήτησα.

Και ο κ. Νικολόπουλος, που γνωρίζει άριστα το αντικείμενο, ανταποκρίθηκε απόλυτα. «Το έργο περιλαμβάνει μια υδροληψία ψηλά στον Σελινούντα, από επιφανειακά νερά του ποταμού. Και μετά μια Μονάδα διυλιστηρίου, η οποία θα επεξεργάζεται τα επιφανειακά νερά. Και στη συνέχεια, θα υπάρχουν αγωγοί μεταφοράς, σωλήνες δηλαδή, έως το Αίγιο, και ανατολικά και δυτικά της πόλης.
Θα παίρνουμε καθαρό και παρθένο νερό από τον Σελινούντα, από το ύψος της Μονής Ταξιαρχών, πιο ψηλά από τα Μελίσσια. Το νερό θα διυλίζεται από ειδική μονάδα και μετά, διυλισμένο, θα μεταφέρεται μέσα από τις δεξαμενές στο Αίγιο και σε άλλους παραλιακούς και όχι μόνο οικισμούς, κυρίως Συμπολιτείας και Διακοφτού.

Μέχρι τώρα, η υδροδότηση των πολιτών γίνεται με νερό από γεωτρήσεις το οποίο είναι μονίμως επιβαρυμένο με αζωτούχα, άρα κάθε χρόνο η ποιότητά του είναι χειρότερη. Οι γεωτρήσεις θα καταργηθούν, ή θα περιοριστεί δραματικά η χρήση τους, γιατί θα έχουμε ένα νερό διυλισμένο και συνεπώς καθαρό, από το ποτάμι.
Αυτό σημαίνει πολύ ποιοτικό νερό και σαφώς πιο οικονομικό γιατί δεν θα χρειάζονται πια οι ενεργοβόρες γεωτρήσεις, αφού θα υπάρχει φυσική ροή νερού.
Και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα είναι πολύ μεγάλο. Θα παίρνουμε ένα νερό που τώρα πάει χαμένο στη θάλασσα, σε αντίθεση με το ισχύον καθεστώς, όπου αναγκαζόμαστε να παίρνουμε νερό από 150 μέτρα βάθος και καταναλώνεις εκατομμύρια κιλοβατώρες…».

Ποια θα είναι η «ακτίνα δράσης» του έργου

«Θα κατασκευαστούν αγωγοί 47 χιλιομέτρων. Τα πρώτα 11 χιλιόμετρα θα είναι ο κεντρικός αγωγός από το ποτάμι έως το Αίγιο και εκεί θα πάρει νερό το Αίγιο και μετά θα διακλαδωθεί ο αγωγός, δυτικά μέχρι τον πρώην Δήμο Ερινεού και ανατολικά μέχρι την Τράπεζα. Ολα τα χωριά, Ριζόμυλος, Νικολέικα, Ελίκη, όλα θα υδροδοτηθούν από τον αγωγό».

Πότε θα ολοκληρωθεί το έργο
«Θα σας πω το πιο απαισιόδοξο σενάριο. Θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος μάξιμουμ μέχρι να γίνει η δημοπράτηση, σύνταξη τευχών. Και μετά ο χρόνος υλοποίησης θα είναι 1,5 με 2 χρόνια μάξιμουμ. Μιλάμε για μεγάλο και σύνθετο έργο. Θα φτιαχτεί αγωγός μέσα στην κοίτη του ποταμού. Καταλαβαίνει ο καθένας νομίζω… Μπορεί η διαδικασία δημοπράτησης να ολοκληρωθεί νωρίτερα, απλώς σας λέω το πιο ακραίο σενάριο. Λογικά αρχές του 2024, το αργότερο, θα έχει ξεκινήσει το έργο».

Φωτογραφίες: Δημήτρη Περδίκη