Συναγερμός για νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον – Είναι λίγο πιο επιθετική
Nα μη δημιουργηθεί πανικός και φόβος για τη νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον που προβληματίζει συστήσουν οι ειδικοί.
Nα μη δημιουργηθεί πανικός και φόβος για τη νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον που προβληματίζει τους επιστήμονες συνέστησε ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι «δεν είναι ώρα για χαλάρωση» καθώς ο αριθμός θανάτων από κορονοϊό θα συνεχίσει να είναι υψηλός έως και τον Φεβρουάριο.
Για τη νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού, ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε και πως δεν υπάρχουν ακόμη τα στοιχεία που να δείχνουν πόσο σημαντική είναι και τι ρόλο θα παίξει.
Το σενάριο για τις μεταλλάξεις
Ο κ. Πρασσάς εξήγησε ότι με τη μετάλλαξη Όμικρον «φανήκαμε κάπως τυχεροί» καθώς μέσα στους άπειρους συνδυασμούς εξαπλώθηκε το συγκεκριμένο στέλεχος. Την ίδια στιγμή ανέφερε ότι οι ειδικοί αναμένουν μεταλλάξεις και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να εμφανιστούν πιο μολυσματικές εκδόσεις.
«Είναι ένα σενάριο το οποίο είναι πολύ πιθανό να το δούμε στις παραλλαγές που θα προκύψουν, -γιατί σίγουρα θα προκύψουν και άλλες παραλλαγές. Και καθώς θα εμβολιαζόμαστε, χτίζουμε την πληθυσμιακή αυτή ανοσία, ο ιός θα ψάχνει διαρκώς τρόπους να ξεγλιστρά από τα αντισώματα», τόνισε ο κ. Πρασσάς.
Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι παρότι δεν έχει τελειώσει ακόμα τίποτα, φαίνεται παράθυρο κανονικότητας μετά το κύμα της Όμικρον γιατί πλέον οι δεξαμενές του ανοσιακά «παρθένου» πληθυσμού στην κοινότητα θα είναι πάρα πολύ μικρές. Τόνισε, ωστόσο, ότι «ακόμα και με την Όμικρον οι ανεμβολίαστοι είναι που κατά βάση συρρέουν μαζικά στις ΜΕΘ».
Ο καθηγητής χαρακτήρισε την Όμικρον «ιστορικό φαινόμενο» από επιδημιολογική σκοπιά καθώς σε αντίθεση με άλλους ενδημικούς ιούς που σε ένα κλασικό τους κύμα μολύνουν περίπου το 10% του πληθυσμού σε περίπου 16 εβδομάδες, η Όμικρον στον μισό χρόνο, περίπου 8 εβδομάδες, μπορεί να μολύνει το 40% του πληθυσμού.
Ματίνα Παγώνη: «Η νέα μετάλλαξη είναι λίγο πιο επιθετική από την Όμικρον – Δεν χρειάζεται πανικός»
Για τη νέα μετάλλαξη και κατά πόσο επιθετική, είναι μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η Ματίνα Παγώνη.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ δήλωσε πως διαφωνεί με την απόφαση σχετικά με την πενθήμερη καραντίνα, καθώς κανείς δεν είναι σε θέση ακόμα και την 6η μέρα να δουλέψει, και τόνισε πως η ΕΙΝΑΠ έχει εκφράσει πως είναι κάθετη σε αυτή την απόφαση.
Την εμφάνισή της έκανε μία νέα μετάλλαξη, η οποία εντοπίζεται σε Νορβηγία, Δανία, Σουηδία, Βέλγιο και Γαλλία. Αν και ακόμα είναι υπό διερεύνηση αυτή η νέα παραλλαγή, θεωρείται συγγενική με την Όμικρον και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία μεταδίδεται πιο εύκολα και τα συμπτώματα είναι πιο βαριά.
«Δεν χρειάζεται πανικός. Ξεκίνησε με πέντε έξι περιστατικά στη Νορβηγία, στη Σουηδία και την Δανία, και μετά έφτασαν τα 60 περίπου περιστατικά. Είναι περίπου σαν την Όμικρον, λίγο πιο επιθετική. Θα την δούμε, θα την μελετήσει το ινστιτούτο. Δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα», είπε για τη νέα μετάλλαξη.
«Λέμε “εμβολιαστείτε όλοι” για να ηρεμήσουμε με αυτή την ιστορία. Ξέρουμε ότι υπάρχει ο ιός, ξέρουμε ότι θα τον έχουμε εδώ, θα τον αντιμετωπίσουμε και θα προχωρήσουμε. Δεν μπορούμε να είμαστε φοβισμένοι κάθε μέρα και να πανικοβαλλόμαστε».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News