Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Η θετική ατζέντα και η κίνηση της Τουρκίας για προσφυγικό

Η αποκατάσταση της ανοιχτής γραμμής μεταξύ των δυο και η αμοιβαία υπόσχεση για την πορεία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι τα σημαντικότερα κέρδη από τη χθεσινή συνάντηση των ηγετών.

Ερντογάν

Σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης δίνουν έναν πιο αισιόδοξο τόνο για την πορεία των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας στο μέλλον που ήταν και το ζητούμενο πριν το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν. Ωστόσο, οι ίδιοι παρατηρητές επισημαίνουν παρά το γεγονός ότι «έγινε ένα βήμα προς ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι», αυτό δεν είναι αρκετό. «Χρειάζονται ακόμα πολλές αποδείξεις από την πλευρά της Τουρκίας, Κυρίως η Τουρκία πρέπει να αποκτήσει αξιοπιστία και η αποκλιμάκωση να έχει συνέχεια και συνέπεια λόγων και έργων», συμπλήρωναν οι ίδιοι άνθρωποι.

Έτσι, 18 μήνες μετά την τελευταία συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν με τα παγωμένα χαμόγελα τότε, και τις σχέσεις των δύο χωρών να βρίσκονται μέχρι πρότινος σε τεντωμένο σχοινί με τους διαύλους επικοινωνίας για ένα διάστημα να είναι εντελώς κομμένες, όλα δείχνουν ότι περνάμε σε μια πιο ήρεμη φάση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Συμφώνησαν να κάνουν μια νέα αρχή
Το τετ α τετ Μητσοτάκη- Ερντογάν ξεκίνησε στις 17:20 το απόγευμα της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18:00 ώρα Ελλάδος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση που διήρκησε περίπου μία ώρα υπήρξε θετικό κλίμα, «έσπασε ο πάγος» μετά από πολύμηνη περίοδο γεμάτη εντάσεις. Μάλιστα, Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τις προκλητικές ενέργειες και να κάνουν νέα αρχή, παρά τις σημαντικές διαφορές που υπάρχουν.

Μεταξύ των δύο πλευρών υπήρξε αμοιβαία συμφωνία κατανόησης ότι δεν μπορούν να επαναληφθούν αυτά που έγιναν το 2020. Τονίστηκε πως «πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθεια για να αποφευχθούν καταστάσεις δύσκολα διαχειρίσιμες, θα πρέπει να υπάρξει η διάθεση να προχωρήσουμε σε θετική ατζέντα παρά τις μεγάλες διαφορές οι οποίες υπάρχουν. Για μας η διαφορά είναι στη διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».

Τέλος, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές και οι πολιτικές διαβουλεύσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε εκτόνωση. Παράλληλα, οι δύο άνδρες μίλησαν και για το προσφυγικό. Είπαν ότι μπορούν να συνεννοηθούν αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις όπως τις βιώσαμε τον Μάρτιο του 2020. Κυβερνητικοί κύκλοι τόνισαν πως θα αποτελούσε ένδειξη καλής θέλησης στο προσφυγικό να πάρει η Τουρκία πίσω τους 1450 που απορρίφθηκε η αίτηση ασύλου τους».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη συνάντηση συμμετείχε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν καθώς ζητήθηκε να είναι εκείνος αυτός που θα μεταφράσει. Έτσι από ελληνικής πλευράς συμμετείχε η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι έγινε ένα βήμα προς την κατεύθυνση να έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι.

Επιπλέον από την ελληνική πλευρά υπάρχει η πρόθεση να προχωρήσει η θετική ατζέντα των 25 σημείων που διατυπώθηκε πρόσφατα από κοινού από τους αρμόδιους υφυπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, τους κυρίους Φραγκογιάννη και Ονάλ.

Μητσοτάκης: «Παραμένουν οι διαφορές. Ο διάλογος είναι σημαντικός»

Ενδεικτικές του κλίματος που επικράτησε μεταξύ Μητσοτάκη – Ερντογάν στις Βρυξέλλες είναι οι προσεκτικά διατυπωμένες δηλώσεις των δύο ανδρών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter ανάρτηση επισήμανε ότι οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας παραμένουν.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής:

«Συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν στην σημερινή Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Παρόλο που οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν, Ελλάδα και Τουρκία είναι γείτονες και η συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι προς όφελος όλων.

Ο διάλογος είναι συνεπώς πάντα σημαντικός».

 

 

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν χρειάζονται διαμεσολαβητές μεταξύ των δύο χωρών
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι συμφωνήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη να παραμείνουν ανοιχτά τα κανάλια διαλόγου με την Ελλάδα. Χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν στις επίσημες δηλώσεις του ανέφερε πως «όταν προκύπτουν δυσκολίες, εσείς άνετα (σ.σ.: ο κ. Μητσοτάκης) να με καλείτε από την ειδική γραμμή όπως κι εγώ να καλώ εσάς

Επιπλέον ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2021 θα είναι μια «ήσυχη» χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Πηγή: Dnews