«Θα Μας Ακούσετε»: Η διαδικτυακή καμπάνια που ξεκίνησε από την Πάτρα – Οι djs της πόλης ανεβάζουν την ένταση

Ζητούν από όσους έχουν διασκεδάσει έστω μια φορά σε έξοδο τους σε κάποιο μαγαζί ή κοινωνική εκδήλωση που φιλοξενούσε κάποιον ντι τζέι, να χρησιμοποιήσουν το hashtag (ετικέτα) #thamasakousete

Καμπάνια

Κάθε λόγο να αισθάνονται αδικημένοι έχουν οι ντι-τζέις (DJs) σε επιχειρήσεις εστίασης και κλαμπ της πόλης, που βλέπουν να ξεμένουν και αυτή την φθινοπωρινή/χειμερινή σεζόν από δουλειά και υπομονή. Εδώ και λίγα 24ωρα έχει ξεκινήσει στα κοινωνικά δίκτυα μια καμπάνια ενημέρωσης και αφύπνισης πάσης φύσεως θεσμικών που έχουν ευήκοα ώτα.

Στην περίπτωσή τους, ζητούν από όσους έχουν διασκεδάσει έστω μια φορά σε έξοδο τους σε κάποιο μαγαζί ή κοινωνική εκδήλωση που φιλοξενούσε κάποιον ντι τζέι, να χρησιμοποιήσουν το hashtag (ετικέτα) #thamasakousete. Με τον τρόπο αυτόν επιθυμούν να δηλώσουν την ύπαρξη τους. Όπως αναφέρουν μάλιστα «Αφού δεν μας βλέπετε, θα μας ακούσετε, αυτή άλλωστε είναι η δουλειά μας». Βασικό τους αίτημα είναι η άμεση καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε όλους όσοι υπόκεινται σε αναστολή της εργασίας λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας αλλά και η λήψη αυτής, σε αναδρομική ισχύ, για όσους δεν την έλαβαν, όπως έγινε και στην Πάτρα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Πολλοί χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη ετικέτα στις αναρτήσεις τους.Καμπάνια

Η συζήτηση που έχει ανοίξει είναι μεγάλη και ευελπιστούν μέσω του διαδικτύου να ακουστούν μέχρι η κυβέρνηση να τους συμπεριλάβει στον προγραμματισμό της. Πρόκειται για αρκετά δημοφιλείς και αγαπητούς ανθρώπους στο κοινό της πόλης , οι οποίοι, μέσα από την δουλειά τους, μας έχουν συντροφεύσει στις πιο όμορφες -και τις άσχημες πολλές φορές- στιγμές της ζωής μας.

Δυναμώνουν την ένταση της φωνής τους!

ΚαμπάνιαCosta Vaya

“Τα τελευταία 2 χρόνια ο κλάδος μας, έχει μετατραπεί σε ένα είδους πειραματόζωου αφού όλα τα λογικά και παράλογα μέτρα τις κυβέρνησης εφαρμόζονται σε αυτόν, δίχως να υπάρχει αντίλογος από ιδιοκτήτες και εργαζόμενους, που έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με διάφορα ζητήματα.

Το τελευταίο από αυτά τα παράλογα είναι να απαξιώνουνε παντελώς τους εργαζόμενους με τετράωρη απασχόληση, στην οποία ανήκουν πάρα πολλοί συνάδελφοι μου – και όχι μόνο – με το να μην δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού. To ίδιο συνέβη και κατά την διάρκεια των τοπικών lockdown , πως αυτό στο οποίο βρέθηκε η Αχαΐα αλλά και άλλες περιοχές όπου η μουσική σίγησε. Και εκεί απουσιάζει το δικαίωμα στην αποζημίωση ειδικού σκοπού. Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε πως για την κυβέρνηση είμαστε απλά αόρατοι. Ζητάμε λοιπόν την άμεση καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε όλους τους εργαζόμενους στους οποίους γίνεται παύση εργασίας λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας αλλά να και να αποζημιωθούν όσοι βρέθηκαν χωρίς δουλειά και καμία προειδοποίηση το προηγούμενο διάστημα”.

ΚαμπάνιαGeorge Berman

«Η αντίδραση, αν και ήρθε πάρα πολύ καθυστερημένα, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο μαζί . Έπρεπε από την αρχή όλοι οι DJs να προχωρήσουν σε κάτι πιο σκληρό, οτιδήποτε και αν ήταν. Τα παιδιά που παίζουν μουσική έχουν αδικηθεί πάρα πολύ. Μας συμπεριφέρονται λες και δεν είμαστε εργαζόμενοι, ή δεν φορολογούμαστε. Λες και δεν πληρώνουν ΙΚΑ για αυτούς οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων. Συμφωνώ με όλη την προσπάθεια που γίνεται αρκεί να υπάρχει και μια περαιτέρω δράση και να μην μείνει στην μεταξύ μας συζήτηση. Οι επιχειρήσεις διαπίστωσαν από το ξεκίνημα του καλοκαιριού πως η μουσική είναι ανάγκη.

Είδαν διαφορά στην προσέλευση των θαμώνων και στους τζίρους τους όταν έγινε άρση της απαγόρευσης της μουσικής και πιάσαμε πάλι τα ακουστικά στα χέρια μας. Οι ίδιοι ωστόσο δείχνουν να τηρούν παθητική στάση σε οτιδήποτε αφορά αυτούς που ασχολούνται με την μουσική. Τους ενοχλεί, τους επηρεάζει αλλά δεν κάνουν κάτι. Είναι σαν να έχουν παραδώσει τα όπλα. Γνωρίζω παιδιά τα οποία περιμένανε να δουλέψουμε για να βγάλουν το νοίκι τους και να επιβιώσουν. Δεν είναι χόμπι. Είναι η δουλειά μας και δεν μπορώ να φανταστώ τι θα συμβεί με την λήψη μιας νέας απόφασης που θα μας βάλει πάλι στο mute (σίγαση)».

ΚαμπάνιαΤάκης Νιάρος

«Όλες οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις να ασφαλίζουν τον DJ αλλά στην ουσία, δεν αναγνωρίζουν τον κλάδο μας. Παραμένουμε στην αφάνεια και ας είμαστε ενεργοί παγκοσμίως για περισσότερο από 40 χρόνια. Όσον αφορά στην Πάτρα που “κλείσαμε” για δύο εβδομάδες μέσα στο καλοκαίρι δεν υπήρξε καμία συζήτηση για το επίδομα της αναστολής και σε εμάς. Το ίδιο έγινε και τον Μάιο που ήταν πανελλαδικό το lockdown, όχι μόνο στην Αχαΐα Μόνο η μουσική απαγορεύτηκε και ας δουλέψανε τα μαγαζιά κανονικά. Από την στιγμή που ήταν γεμάτα και η μουσική στην σίγαση κανείς δεν ασχολήθηκε να πει κάτι για τους DJs.

Για την πολιτική ηγεσία δεν υπάρχουμε πουθενά. Την ίδια ώρα είναι δύσκολη η συνεννόηση μεταξύ συναδέλφων και ας είμαστε ειλικρινείς. Συζητήσεις έγιναν και θα συνεχίζουν να γίνονται. Κάποιοι με πτυχία ανώτατων σχολών λογαριάζονται ως μουσικοί, όμως υπάρχουν και άλλοι επαγγελματίες που δεν ανήκουν στους κλάδους που αποζημιώθηκαν. Αυτούς δεν τους βλέπουμε; Καλείσαι να παίξεις σε ενα μαγαζί μουσική γιατί από αυτό ζεις.

Γνωρίζουμε την ίδια ώρα πως κόσμος συνωστίζεται και οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να γεμίζουν. Δεν είμαι η αστυνομία, μουσική παίζω. Κινδυνεύω και εγώ να κολλήσω σε μαγαζιά που δεν τηρούν τα μέτρα, όμως από την στιγμή που δεν είμαστε official (επίσημοι) στην συνείδηση των ηγετών των υπουργείων δεν έχουμε επιλογή από το να  δουλέψουμε και να παίξουμε μουσική ακόμα και σε αυτούς τους χώρους που μπορεί να παρανομούν».

Καμπάνια

Το hashtag #thamasakousete σε μαύρο φόντο καταλαμβάνει ολοένα και περισσότερο χώρο στην αρχική σελίδα του Facebook και του Instagram