Θα πάει διακοπές φέτος ο κορονοϊός;
Αν στα μέσα Ιουλίου αρχίζει να ξεφεύγει η κατάσταση, πώς θα ‘ναι, άραγε, αρχές Αυγούστου; Κερκόπορτα στο τείχος της άμυνας η απροθυμία της διοίκησης να κάνει τη δουλειά της. Το νησί των ανέμων σήκωσε μποφόρ για την κυβέρνηση.
Επελαύνει η δέλτα, επελαύνουν και τα λοκντάουν. Και μετά τη Μύκονο, τι; Θα πάρει η μπάλα κι άλλα νησιά; Κι άλλες τουριστικές τοποθεσίες; Πόσο και πού θ’ απλωθούν τα τοπικά λοκντάουν; Από τι εξαρτάται; Δεν είναι μόνο το αμιγώς ιατρικό-υγειονομικό θέμα, που βεβαίως είναι και το πιο σοβαρό. Είναι και το πιο κοσμικό: τι να κάνει ο απλός κοσμάκης; Να κλείσει διακοπές σε νησί ή να κάτσει σπίτι του; Να σπεύσει ν’ ακυρώσει, όποιος έχει ήδη κλείσει, ή να περιμένει;
Αν στα μέσα Ιουλίου αρχίζει να ξεφεύγει η κατάσταση, πώς θα ‘ναι, άραγε, αρχές Αυγούστου;
Και γιατί ξέφυγε η κατάσταση; Φταίει η κάμψη στην προσέλευση για εμβολιασμό; Ή μήπως φταίνε κι άλλα; Οτι δεν γίνονται έλεγχοι, ότι από ελάχιστους πια τηρούνται μέτρα;
Απαντούν 4 ειδικοί, ο καθένας εστιάζοντας σε συγκεκριμένη αιτία.
Γιάννης Τούντας: «Θα είναι δύσκολος ο Αύγουστος…»
«Είναι πολύ πιθανό αυτό που έγινε στη Μύκονο να επεκταθεί και αλλού, οπουδήποτε. Βρισκόμαστε σε νέα έξαρση της επιδημίας και όπου αυτή η έξαρση παίρνει μεγάλες διαστάσεις τοπικά, αναγκαστικά θα λαμβάνονται μέτρα. Τα πιο επίφοβα μέρη είναι εκεί που υπάρχει αυξημένη συρροή τουριστών, νεολαίας και όπου υπάρχει έντονη νυχτερινή ζωή και συνωστισμός…
Αφού έχουμε ένα πολύ μεταδοτικό στέλεχος και αφού ακόμα δεν έχουμε πετύχει τη συλλογική ανοσία, αναμενόμενο είναι ότι θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων. Δυστυχώς, υπάρχει κι ένας εφησυχασμός. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, για είσοδο σε νυχτερινά κέντρα και σε κλειστούς χώρους μόνο εμβολιασμένων, μόλις ξεκίνησαν, οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο θ’ αποδώσουν. Κάθε μέτρο, όμως, που περιορίζει την κινητικότητα των ανεμβολίαστων, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα υπάρχουν αποτελέσματα, σταδιακά, από τα νέα μέτρα, όχι όμως αποτελέσματα που θα οδηγήσουν στην κάμψη της επιδημίας, αλλά στη μείωση του αυξητικού ρυθμού των κρουσμάτων. Θεαματική κάμψη θα έχουμε μόνο όταν φτάσουμε στο σημείο της συλλογικής ανοσίας. Ο Αύγουστος, λοιπόν, θα είναι δύσκολος. Προβλέπω αύξηση κρουσμάτων, νοσηλευομένων και δυστυχώς, θανάτων.
⦁ Ο Γιάννης Τούντας είναι καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Καρολίνα Ακινόσογλου: «Δεν αρκεί μόνο ο εμβολιασμός…»
«Ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο κάθε περιοχής, δεν μπορεί ν’ αποκλειστεί τίποτα. Ναι, αν σε ένα νησί ή σε μια περιοχή το επιδημιολογικό φορτίο επιβαρυνθεί, πολύ πιθανό να συμβεί ό,τι συνέβη στη Μύκονο. Με σιγουριά κανείς δεν μπορεί να το πει. Μακάρι να είχα αυτή την απάντηση, για να ήξερα κι εγώ τι προγραμματισμό θα κάνω… Η μετάλλαξη δέλτα είναι άκρως μεταδοτική, από κει ξεκινούν όλα. Υπάρχει και εισερχόμενος τουρισμός που ενδεχομένως σε πολλές περιπτώσεις να διαφεύγει των ελέγχων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ομως, υπάρχουν και μέτρα τα οποία δεν τηρούνται. Το λέμε συνεχώς: αναγκαίος ο εμβολιασμός, αλλά πρέπει να τηρούμε και τα μέτρα. Είδατε στη Μύκονο τι γινόταν… Πάρτι, συνωστισμός, καμία προστασία. Μέχρι να φτάσουμε σ’ ένα επιθυμητό επίπεδο εμβολιασμού, η τήρηση μέτρων είναι απαραίτητη. Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι αυτό.
Κατά συνέπεια, επειδή υπάρχει η μετάλλαξη δέλτα που είναι πολύ μεταδοτική, πρέπει και οι έλεγχοι στον εισερχόμενο τουρισμό να τηρούνται και τα μέτρα ν’ ακολουθούνται».
⦁ Η Καρολίνα Ακινόσογλου είναι επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, λοιμωξιολόγος, υπεύθυνη της Α’ κλινικής COVID του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών.
Γεώργιος Τσόλας: Οι ενδιάμεσες λύσεις γεμίζουν δυσπιστία
Η Μύκονος δεν ήταν το νησί με ποσοστό εμβολιασμένων, πριν περίπου 20-25 ημέρες, 90% και πάνω;
Αφού λοιπόν οι κάτοικοι της Μυκόνου είναι εμβολιασμένοι, ποιοι έφεραν τον κορονοϊό στο νησί;
Διερωτώμαι αν το Λιμενικό ελέγχει για πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικά tests όσους φτάνουν στα νησιά με ιδιωτικά σκάφη.
Πάντως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προδίδουν την έλλειψη ουσιαστικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας εν μέσω θέρους και υπονομεύουν το αποτέλεσμα του εμβολιαστικού προγράμματος. Οσον αφορά στην επιδημιολογική χρησιμότητα των μέτρων, αυτή είναι μηδαμινή, γιατί σε ένα νησί που έχει αυτή τη στιγμή 20 χιλιάδες κόσμο που αλληλεπιδρά 19 ώρες την ημέρα, οι 5 βραδινές ώρες δεν θα προσφέρουν τίποτε. Το αντίθετο, θα σπρώξουν τον κόσμο να διασκεδάσει σε ιδιωτικούς χώρους χωρίς κανέναν έλεγχο.
Δύο δρόμοι υπάρχουν: της συμβίωσης με τον ιό με ατομικά και μίνιμουμ μέτρα σε σύνορα / δομές κ.λπ. (ΗΠΑ, Σουηδία, τώρα ΗΒ) ή μηδενική ανοχή με ελάχιστα κρούσματα (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία). Οι ενδιάμεσες λύσεις είναι και επιστημονικά ατεκμηρίωτες, αλλά και απογοητεύουν τους υπεύθυνους πολίτες που γεμίζουν με αβεβαιότητα, συνεχή φόβο και δυσπιστία.
* Ο Γεώργιος Τσόλας είναι παιδίατρος, διευθυντής στην Παιδιατρική Κλινική στο Metropolitan Hospital.
Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος: Υστερεί απελπιστικά σε ελεγκτικούς μηχανισμούς
Να σας πω την προσωπική εμπειρία μου, που είναι τωρινή. Ηρθα σ’ ένα ξενοδοχείο εκτός Αθήνας, μπήκα στο λόμπι και δεν με ήλεγξε κανείς. Ολοι είναι χωρίς μάσκα μέσα στο ξενοδοχείο, κανείς δεν έκανε έλεγχο αν είμαι εμβολιασμένος και κανείς δεν έκανε κανένα σκανάρισμα… Και επειδή φοβάμαι ότι αυτό γίνεται σχεδόν παντού, η πανδημία θα επεκταθεί. Δεν τους καίγεται καρφί. Και της κυβέρνησης το ίδιο. Οταν λέει, κάντε το εμβόλιο και θα απελευθερωθούμε, σημαίνει ότι απομακρύνεται απ’ όλα τα άλλα καθήκοντά της: να ελέγχει την κίνηση των τουριστών, να ελέγχει τον εμβολιασμό, να ελέγχει τα μέτρα. Δίνει ντιρεκτίβες, λοιπόν, αλλά στο επίπεδο των ελεγκτικών μηχανισμών υστερεί απελπιστικά. Ο ντόπιος πληθυσμός στη Μύκονο έχει εμβολιαστεί και θα την πάθουμε από τα εισαγόμενα κρούσματα. Δεν ελέγχουν τίποτα. Αλλά και το κράτος δεν ελέγχει. Δεν τελειώνουν οι ευθύνες του κράτους με το να λέει στον κόσμο εμβολιαστείτε.
Πολύ πιθανό αυτό που έγινε στη Μύκονο να επεκταθεί και σε άλλα νησιά και σε άλλες πόλεις. Ανάμεσα στο «εμβολιαστείτε» και στο «σας κλείνω», δεν γίνεται να μην υπάρχουν ενδιάμεσοι μηχανισμοί. Κι αυτοί οι μηχανισμοί είναι οι πλέον σημαντικοί.
⦁ Ο Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος είναι καθηγητής Παθολογίας – Ανοσολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News