Πλεύρης: Αντίθετος στο να επιστρέψουν στο ΕΣΥ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Ο Θάνος Πλεύρης είναι ξεκάθαρος ότι δεν θα διαπραγματευτεί την επανένταξη των ανεμβολίαστων υγειονομικών στο ΕΣΥ, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, καθώς ο ίδιος είπε πως μια τέτοια κίνηση θα έστελνε το λάθος μήνυμα για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Μαγδεβούργο

Δεν επιστρέφουν στο ΕΣΥ οι περίπου 6 χιλιάδες ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, καθώς ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είναι κάθετα αντίθετος σε ένα τέτοιο πιθανό ενδεχόμενο. Αλλά οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία υποστηρίζουν πως οι αναστολές των ανεμβολίαστων υγειονομικών από το ΕΣΥ, έχουν αφήσει κενά, τα οποία δεν καλύπτονται εύκολα.

Μάλιστα, ο Θάνος Πλεύρης είναι ξεκάθαρος ότι δεν θα διαπραγματευτεί την επανένταξη των ανεμβολίαστων υγειονομικών στο ΕΣΥ, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, καθώς ο ίδιος είπε πως μια τέτοια κίνηση θα έστελνε το λάθος μήνυμα για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Ταυτόχρονα, τόνισε πως το νοσοκομειακό περιβάλλον θεωρείται εστία μεγάλης διασποράς του κορονοϊού και με κάθε τρόπο πρέπει να προστατευθεί ενώ η επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών θα εξέθετε σε επιπλέον κίνδυνο τους υπόλοιπους εργαζόμενους και ασθενείς.

«Είναι σαφής η βούληση της Κυβέρνησης όπως έδωσε τώρα παράταση, ότι για όσο υπάρχει ο κίνδυνος της πανδημίας δεν τίθεται θέμα να επιστρέψουν άνθρωποι στο χώρο της υγείας, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί», σημείωσε συγκεκριμένα ο Θάνος Πλεύρης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την εξειδίκευση των νέων μέτρων την Παρασκευή (19/11) .

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση καταλήγει στη λύση της επιστράτευσης για να καλύψει τα μεγάλα κενά σε γιατρούς, τα οποία μάλιστα, σημειώνονται σε υγειονομικές περιφέρειες κρίσιμης σημασίας για την πανδημία, όπως είναι τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας που αυτή τη στιγμή «γονατίζουν» από το βάρος των νοσηλειών Covid.

Όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο κ. Πλεύρης, στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς στο ΕΣΥ «το νούμερο παραμένει στους άνω των 6 χιλιάδων εργαζομένων», ενώ πλέον -όπως είπε- έχουμε φτάσει στον «σκληρό πυρήνα, όσων εργαζομένων στο ΕΣΥ δεν πάνε να εμβολιαστούν».

Από τους άνω των 6 χιλιάδων εργαζόμενους, οι περίπου 2.500 είναι νοσηλευτές και 500 είναι γιατροί, ενώ το υπόλοιπο 50% του συνολικού αριθμού, αφορά σε λοιπό υγειονομικό προσωπικό ή σε διοικητικές θέσεις.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι όλες οι θέσεις γιατρών και νοσηλευτών προκηρύχθηκαν για να καλυφθούν από επικουρικούς εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τα κενά αυτά δεν έχουν προς το παρόν καλυφθεί.

Οι 40 εθελοντές ιδιώτες γιατροί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πολιτείας για την οικειοθελή προσχώρησή τους στο ΕΣΥ, αλλά και ακόμη 85 γιατροί του ΕΟΠΥΥ που έλαβαν την Παρασκευή το απόγευμα φύλλα πορείας και κλήθηκαν το Σάββατο το πρωί να παρουσιαστούν στα νοσοκομεία, φαίνεται να μην επαρκούν.

«Η επίταξη ιδιωτών γιατρών δεν βοηθάει το σύστημα», σημειώνουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και εξηγούν: «Δεν διαθέτουν νοσοκομειακή εμπειρία και είναι περισσότερο απαραίτητοι στη Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν από τον ΕΟΔΥ για την παρακολούθηση περιστατικών κορονοϊού στα σπίτια τους. Για να μην φθάνουν οι ασθενείς στα νοσοκομεία σε μη αναστρέψιμη κατάσταση», τονίζουν τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ.

Δεν υπάρχουν γιατροί για το ΕΣΥ
Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προτίθεται -όπως παραδέχονται οι εργαζόμενοι- να αναπληρώσει τα κενά και έχει προκηρύξει τις θέσεις «δεν υπάρχει ενδιαφέρον κάλυψης τέτοιων θέσεων από υποψηφίους στις βασικές ειδικότητες», σημειώνουν.

Επιπρόσθετα, από τους επικουρικούς πίνακες που είναι σε ισχύ και προβλέπουν διετείς συμβάσεις έχουν εξαντληθεί οι υποψήφιοι στις βασικές ειδικότητες.

«Ακόμη και εάν τρέξουν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που είναι απαραίτητες θα ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια. Όμως οι μόνιμες προσλήψεις δεν φαίνεται ότι είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Το σύστημα σε σχέση με τον περασμένο χειμώνα εμφανίζει 9.000 λιγότερο προσωπικό, 7.000 αναστολές και 2.000 συνταξιοδοτήσεις. Εδώ που φθάσαμε είναι μονόδρομος η επίταξη ιδιωτικών κλινικών για νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού σε κλινικές και ΜΕΘ», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος ζητά την επιστροφή των υγειονομικών που είναι σε αναστολή, έστω με καθημερινά rapid test.

«Πρόβλημα αντιμετωπίσαμε με την κάλυψη θέσεων αναισθησιολόγων και νοσηλευτών»
Σημαντικός παράγοντας «αποστράγγισης» των νοσοκομείων από υγειονομικό προσωπικό είναι το γεγονός ότι έχουν υπερδιπλασιαστεί οι κλίνες ΜΕΘ το τελευταίο διάστημα, υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας στην κατεύθυνση της κάλυψης των κενών που δημιουργήθηκαν από τις αναστολές των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι προκηρύχθηκαν οι συγκεκριμένες θέσεις για την κάλυψη από προσωπικό με τρίμηνες συμβάσεις και υπήρξαν παράλληλα και μεταφορές γιατρών.

Το πρόβλημα εστιάζεται, όπως πρόσθεσε, στους νοσηλευτές – ειδικότητα που βρίσκεται σε έλλειψη- καθώς οι περισσότεροι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Οι ελλείψεις σε αναισθησιολόγους θα καλυφθούν, όπως είπε, κατά ένα μέρος από τους ιδιώτες γιατρούς.

«Στο κομμάτι των γιατρών, το πρόβλημα υπήρχε σε συγκεκριμένη ειδικότητα που είναι η ειδικότητα των αναισθησιολόγων που δεν υπήρχε, οπότε δόθηκαν τα κίνητρα και μπήκαν οι ιδιώτες οι οποίοι, όμως, μπήκαν με τη δυνατότητα να κάνουν τις εφημερίες», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.

Και πρόσθεσε: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει, είναι σταθερό, πιέζεται, αλλά παρέχει τις υπηρεσίες του σε όλους τους πολίτες. Το έχουμε ενισχύσει με άνω των 12.000 λοιπό επικουρικό προσωπικό, 2.000 μόνιμους γιατρούς και 2.000 επικουρικούς γιατρούς».

Σημαντική στήριξη στο δοκιμαζόμενο από την πανδημία σύστημα Υγείας προσφέρει αυτή τη στιγμή, ο ιδιωτικός τομέας και συγκεκριμένα, τα ιδιωτικά νοσοκομεία που έχουν διαθέσει το σύνολο των κενών κρεβατιών ΜΕΘ με το προσωπικό τους, για τη διακομιδή non Covid περιστατικών από τα δημόσια νοσοκομεία.

Στη βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία έχουν διατεθεί μέσω συμβάσεων με το δημόσιο, περισσότερες από 700 απλές κλίνες με το σύνολο του προσωπικού τους, στις οποίες εξυπηρετούνται σε ποσοστό 70% κυρίως Covid περιστατικά.

Αντίστοιχη συμφωνία, υπάρχει με τον ιδιωτικό τομέα και στην Αττική και «όταν χρειαστούμε, θα έχουμε αντίστοιχες κλίνες», κατέληξε ο Θάνος Πλεύρης.

Πηγή: iatropedia.gr