THINK SILICON: Η πατρινή εταιρεία που σχεδιάζει chip τεχνητής νοημοσύνης
Η THINK SILICON δεν έφτασε από τύχη εδώ που είναι σήμερα. Οι ιδρυτές της Γιώργος Σιδηρόπουλος και Ιακωβος Σταμούλης, προέρχονται από τους κόλπους της ATMEL, που αποτέλεσε τη μήτρα του τεχνολογικού οικοσυστήματος της Πάτρας.
Η πατρινή τεχνολογική εταιρεία Think Silicon αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα success story’s της Ελλάδας, με την εξαγορά της εν μέσω πανδημίας κορονοϊού τον Απρίλιο του 2020, από τον αμερικανικό κολοσσό Applied Materials.
Ενα χρόνο μετά, η Think Silicon κατάφερε να διατηρήσει έναν μεγάλο βαθμό εταιρικής αυτονομίας και απέκτησε το δικό της Design Center έκτασης 1.000 τ.μ. στη Μεταμόρφωση Αττικής, όπου θα σχεδιάζονται επεξεργαστές γραφικών για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, τομέας που θα έχει υψηλή ζήτηση τα επόμενα χρόνια.
Σε παρουσίαση που πραγματοποίησε η πατρινή εταιρεία μία ημέρα πριν από τα εγκαίνια, ο Κώστας Μάλλιος αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του Applied AI Group της Applied Materials, επεσήμανε πως η Ελλάδα σχεδιάζει ένα από τα επόμενα chips τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο.
Για να κατανοήσουμε το μέγεθος του άλματος, αυτό το τσιπ που θα βρίσκεται στις περισσότερες φορητές συσκευές τεχνολογίας σε πέντε χρόνια από σήμερα, δεν θα σχεδιαστεί στη Σίλικον Βάλεϊ, στην Κίνα, στο Τόκιο ή στη Νότια Κορέα, αλλά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα γραφεία μιας πατρινής τεχνολογικής εταιρείας.
Και σήμερα όμως, αν κάποιος πάει σε ένα κατάστημα ηλεκτρονικών οπουδήποτε στον κόσμο και αγοράσει ένα «έξυπνο» ρολόι smartwatch, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ένα από τα πιο σημαντικά του εξαρτήματά του, η κάρτα γραφικών ή GPU, να έχει σχεδιαστεί στην Πάτρα. Δηλαδή, εκεί που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2007 η Think Silicon.
Αντίστοιχα, όταν κάποιος δοκιμάζει τις νέες φωνητικές λειτουργίες συσκευών της Microsoft, είναι πάλι πιθανό να βρει στο εσωτερικό τους, μια GPU που έχει σχεδιάσει στην Πάτρα η Think Silicon.
Η εταιρεία δεν έφτασε από τύχη εδώ που είναι σήμερα. Οι ιδρυτές της Γιώργος Σιδηρόπουλος και Ιακωβος Σταμούλης, προέρχονται από τους κόλπους της ATMEL, που αποτέλεσε τη μήτρα του τεχνολογικού οικοσυστήματος της Πάτρας.
Το 2007 αποφάσισαν να αποχωρήσουν και να κάνουν πραγματικότητα το όραμά τους, σχεδιάζοντας επεξεργαστές γραφικών (GPUs) υψηλών επιδόσεων και πολύ χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, ελεγκτές οθνών (display controller) και τεχνολογία επιτάχυνσης μηχανικής μάθησης (machine learning accelerator technology) για φορητές συσκευές εξοπλισμένες με οθόνη και συστήματα υπολογιστικής όρασης.
ΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ
To βασικό προϊόν της Think Silicon, το «ΝΕΜΑ|GPU» αποτελεί τη μοναδική λύση υπολογιστικών γραφικών για ολοκληρωμένα συστήματα χαμηλού κόστους επιτρέποντας στις εταιρείες ημιαγωγών να σχεδιάζουν ολοκληρωμένα, αξιοποιώντας την πολύ μικρή επιφάνεια πυριτίου, την εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και την ταχεία ανάπτυξη του λογισμικού προκειμένου να εξοικονομήσουν σημαντικό κόστος και κατανάλωση ενέργειας μειώνοντας παράλληλα τον απαιτούμενο χρόνο ανάπτυξης μέχρι ένα προϊόν να φτάσει στην αγορά.
Η τεχνολογία που έχει αναπτύξει η εταιρεία, και προστατεύεται από διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας, αποδίδει υψηλής ποιότητας γραφικά με δεκαπλάσια εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με ανταγωνιστικά προϊόντα επεξεργαστών γραφικών.
Το 2019 η Think Silicon εξασφάλισε σειρά συμβολαίων για την ανάπτυξη και την αδειοδότηση των προϊόντων NEMA, με παγκόσμιους βιομηχανικούς ηγέτες της αγοράς όπως η ST Microelectronics, η Ambiq, η Microsoft και άλλες μεγάλες εταιρείες ηλεκτρονικών συσκευών. Εκτός από την υποστήριξη της πελατειακής της βάσης, η Think Silicon σχεδιάζει να επεκτείνει την σειρά των επεξεργαστών γραφικών για συστήματα υψηλότερης απόδοσης, καθώς και την κυκλοφορία επιταχυντή μηχανικής μάθησης για εφαρμογές υπολογιστικής όρασης στο άκρο του δικτύου (edge – applications), αξιοποιώντας την τεράστια εμπειρία της εταιρείας σε τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας.
ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Η Think Silicon μέσα σε έναν χρόνο έχει διπλασιάσει τα μεγέθη της, μετρώντας κοντά στους 30 εργαζομένους από περίπου 16 λίγο πριν από την εξαγορά της από την Applied Materials, εταιρεία εισηγμένη στον Nasdaq, με τζίρο 18 δισ. δολ. και κεφαλαιοποίηση που υπερβαίνει τα 126 δισ. δολ. «Φιλοδοξούμε να είναι το μεγαλύτερο Design Center της Αpplied Materials στην Ευρώπη, όσον αφορά τον σχεδιασμό των ημιαγωγών», ανέφερε o CEO Γεώργιος Σιδηρόπουλος.
Παρά την εξαγορά της από έναν τεχνολογικό κολοσσό, η Think Silicon όπως λέει ο Γιώργος Σιδηρόπουλος έχει κρατήσει έναν μεγάλο βαθμό αυτονομίας, ορίζοντας τη μοίρα της. Τα μεγάλα πλεονεκτήματα αυτής της εξαγοράς, είναι ότι η εταιρεία έχει οικονομική ασφάλεια και πρόσβαση σε υποδομές και πόρους που πριν δεν φανταζόταν.
Τα επόμενα βήματα της Think Silicon σύμφωνα με τον συνιδρυτή και διευθυντή ανάπτυξης προϊοντων Ιάκωβο Σταμούλη της εταιρείας, είναι ο σχεδιασμός ολοκληρωμένων κυκλωμάτων τεχνητής νοημοσύνης AI χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας για μικροσυσκευές. Αυτά τα κυκλώματα θα προσδώσουν σε φορητές συσκευές απίστευτες δυνατότητες. Φανταστείτε ένα smartwatch που θα μετράει τους βιολογικούς σας δείκτες και θα σας ειδοποιεί ότι πιθανόν έχετε κάποιο πρόβλημα με την καρδιά σας, ή θα βρίσκει πριν το rapid test ότι κολλήσατε κορονοϊό.
ΕΠΕΚΤΑΣΗ
Τον τελευταίο χρόνο η εταιρεία βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά επεκτείνοντας την πελατειακή της βάση, αλλά και το ανθρώπινό της δυναμικό. Σύμφωνα με τον Γιώργο Σιδηρόπουλο τους τελευταίους μήνες το πελατολόγιο της Think Silicon έχει εμπλουτιστεί με μεγάλες εταιρείες του χώρου. Σε επίπεδο ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού, τον τελευταίο χρόνο η εταιρεία προσλαμβάνει με υψηλό ρυθμό ταλαντούχους και έμπειρους μηχανικούς από όλο τον κόσμο. Τον τελευταίο χρόνο το 33% των εργαζομένων της έχει στελεχωθεί απο μηχανικούς με μεγάλη επαγγελματική εμπειρία στο εξωτερικό που θέλησαν λόγω του αντικειμένου μας να συμβάλουν στην ανάπτυξη της Think Silicon με αποτέλεσμα να επαναπατριστούν.
Η εταιρεία έχει ξεκινήσει να φέρνει πίσω στην Ελλάδα μηχανικούς που είχαν φύγει για επαγγελματικούς λόγους στο εξωτερικό, συμβάλλοντας στο λεγόμενο brain regain, ενώ ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, τονίζει πως στόχος είναι να έρθουν και ξένοι μηχανικοί.
Αναφορικά με τις μελλοντικές προσλήψεις της εταιρείας, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων, ο οποίος θα στελεχωθεί κυρίως απο μηχανικούς αλλά και από εξειδικευμένο προσωπικό στο τομέα του marketing και των πωλήσεων. Η εταιρεία εκτιμά ότι μέχρι το 2022 θα έχουμε τριπλασιάσει τον αριθμό των εργαζομένων της.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News