«Θησαυροί» για κατάδυση στον Πατραϊκό κόλπο-Ο Κ. Ρωμαίος μιλά στην «Π»

Πατραϊκό

Μπορεί το καλοκαίρι να αποτελεί παρελθόν για τους περισσότερους -υπάρχουν αρκετοί ακόμα που το σαββατοκύριακα επισκέπτονται τις κοντινές θάλασσες- αλλά η Αχαΐα έχει πολλές δυνατότητες για να προσφέρει συγκινήσεις στην αυτόνομη κατάδυση.

Στην περιοχή μας μπορεί να μην είναι δημοφιλής, όμως υπάρχουν πολλοί κρυμμένοι «θησαυροί», οι οποίοι μένουν ανεξερεύνητοι και σε σημεία που είναι κοντά στην Πάτρα, όπως ο Ψαθόπυργος και τα Αραχωβίτικα.

Η «Πελοπόννησος» μίλησε με έναν από τους πλέον ειδικούς, τον πατρινό επαγγελματία δύτη Κώστα Ρωμαίο.

Ορισμένοι όταν ακούν κατάδυση νομίζουν ότι θα συναντήσουν στον βυθό αιμοδιψείς καρχαρίες, εμείς σας λέμε, όμως, ότι κάτω από το νερό κρύβονται πολλές ομορφιές που γοητεύουν τους λάτρεις του υγρού στοιχείου.

Ο Κώστας Ρωμαίος είναι εδώ και πολλά χρόνια ιδιοκτήτης του καταδυτικού κέντρου «Ναυτίλος» και διατηρεί σχολή υποβρύχιας κατάδυσης, όπου προσφέρει υπηρεσίες εκπαίδευσης σε όσους θέλουν να αποκτήσουν το χαρτί επαγγελματία δύτη.

Η «Π»  συνάντησε τον πατρινό ιδιοκτήτη της σχολής και μίλησε μαζί του για το πώς έγινε δύτης, αλλά και για όσα μπορεί να συναντήσει κάποιος όταν βουτήξει στα νερά της Αχαΐας, που κρύβουν πολλά μυστικά.

-Πώς γίνατε επαγγελματίας δύτης;

Από μικρός ασχολήθηκα με την τεχνική και υποβρύχια κολύμβηση ως αθλητής του ΝΟΠ. Το να γίνω επαγγελματίας ήρθε από μόνο του σιγά-σιγά με υπομονή, επιμονή και αγάπη για τη θάλασσα.

Από το 2009 και μετά η παρουσία μου στον επαγγελματικό χώρο της κατάδυσης είναι καθημερινή. Το 2018 πήγα και στο Παλέρμο της Ιταλίας, όπου παρακολούθησα το σχολείο της επαγγελματικής κατάδυσης|.

-Είναι αλήθεια ότι κάτω από το νερό υπάρχει ένας άλλος κόσμος;

Η αυτόνομη κατάδυση είναι μία φανταστική και σίγουρα ξεχωριστή από τις κοινές δραστηριότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει φανατικό κοινό σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι δύτες, μέσα από τις εξορμήσεις τους στους βυθούς, απολαμβάνουν μοναδικά συναισθήματα, όπως η έλλειψη της βαρύτητας, η απόλυτη γαλήνη, η παρατήρηση της υδρόβιας ζωής, η διαφυγή από την καθημερινότητα. Τα βιώματα που προσφέρει η αυτόνομη κατάδυση την κατατάσσουν σε εθιστικό χόμπι!

-Στην Αχαΐα υπάρχει ενδιαφέρον για καταδύσεις;

Στην Αχαΐα δεν έχει γίνει μνεία σε κανένα ΜΜΕ για καταδυτικό τουρισμό, οπότε ο κόσμος δεν το γνωρίζει. Μόνο μέσω των καταδυτικών κέντρων γίνεται μια προσπάθεια να προβάλουμε τη δουλειά μας. Ενδιαφέρον εκδηλώνεται μόνο από τους φιλοξενούμενους φοιτητές με το πρόγραμμα Εrasmus και από κάποιους περαστικούς τουρίστες, που μένουν εδώ λίγες ημέρες και φυσικά λιγότερο από τους μόνιμους κατοίκους.

-Υπάρχουν περιοχές οι οποίες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για καταδύσεις;

Υπάρχουν και αφορούν όλα τα επίπεδα. Για καταδύσεις γνωριμίας από 8 ετών έως 88 ετών, έχουμε το ναυάγιο στα Αραχωβίτικα, του οποίου το βάθος ξεκινάει από τα 3 μόλις μέτρα και μαγνητίζει όποιον βουτήξει.

Εχουμε έναν όμορφο βυθό στην ακτογραμμή του Κορινθιακού από Παναγοπούλα μέχρι Λαμπίρι με έντονο ενδιαφέρον.

Επίσης, υπάρχει ένα όμορφο ναυάγιο στον Ψαθόπυργο που ξεκινάει από τα 23 μ. και εκεί μπορούν να βουτήξουν οι πιο πεπειραμένοι.

Υπάρχουν και περιοχές τις οποίες μπορείς να προσεγγίσεις με σκάφος, όπως όμορφα ναυάγια στον Πατραϊκό Κόλπο, και είναι κρίμα που δεν τα γνωρίζει ο κόσμος.

-Υπάρχουν οφέλη για κάποιον που ασχολείται με την κατάδυση;

|Βεβαίως και μάλιστα πολλά. Πρώτον, έχεις καλύτερη αναπνοή. Ενα από τα μεγαλύτερα οφέλη της κατάδυσης είναι να μάθει κάποιος να αναπνέει και να ελέγχει την αναπνοή του, αναπνέοντας πιο βαθιά και με ελεγχόμενο τρόπο.

Οπως ακριβώς συμβαίνει κατά τη διάρκεια της άθλησης, ο έλεγχος της αναπνοής κατά την κατάδυση, δίνει μια αίσθηση ηρεμίας και συγκέντρωσης.

Επιπλέον, υπάρχουν απίστευτα οφέλη για το σώμα όταν αυξάνεται η ικανότητα της οξυγόνωσης των πνευμόνων. Εχει αποδειχθεί ότι η αυξημένη πρόσληψη οξυγόνου βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, εξισορροπεί το νευρικό μας σύστημα, αυξάνει το επίπεδο ενέργειας και είναι ευεργετική για όλο το σώμα σας.

Ακόμα, απαλλάσσει από το άγχος. Εκτός του ότι το νερό μπορεί να μειώσει το στρες, η κατάδυση είναι μια χαλαρωτική εμπειρία, καθώς το σώμα βελτιώνει το κυκλοφορικό και το αναπνευστικό του σύστημα. Βελτιώνει, επίσης, τη στάση του σώματος. Οταν κάνετε κατάδυση, μπορεί να νομίζετε ότι απλώς δυναμώνετε τα χέρια και τα πόδια σας. Οταν κολυμπάτε, όμως, χρησιμοποιείτε όλους τους μυς του σώματός σας. Ολοι αυτοί οι μυς μαζί δημιουργούν μια σταθερή βάση για να κρατάτε τη σπονδυλική σας στήλη σε όρθια θέση.

-Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας καταβάλλονται προσπάθειες να αναπτυχθεί καταδυτικός τουρισμός. Μπορούμε να δούμε κάτι ανάλογο και στην Αχαΐα;

Είναι αλήθεια ότι τον τελευταίο καιρό γίνεται μια προσπάθεια για πόντιση τεχνητών υφάλων που θα δώσει ζωή στον βυθό, αλλά και θα είναι πόλος έλξης για την αυτόνομη κατάδυση. Ηδη, στην Κύπρο ποντίζουν κουφάρια από καράβια για να είναι επισκέψιμα.

Ελπίζω να μπει το θέμα στο προσκήνιο μέσω των δράσεων του Επιμελητήριου Αχαΐας, αλλά και άλλων φορέων και να δουν το θέμα καταδυτικός τουρισμός σοβαρά, ώστε να δημιουργηθεί ένας ακόμα πνεύμονας ανάπτυξης στην Ελλάδα. Ειδικά στην περιοχή της Αχαΐας και της Κορινθίας, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για επισκέψεις από άλλα μέρη της Ελλάδας.