Τι ζητά η ΟΕΕΣΠ ενόψει της επανεκκίνησης του λιανεμπορίου – Ποιες οι προτάσεις

Η επιστολή της Ομοσπονδίας Εμπορίου Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Ζακύνθου και Ιθάκης αναφέρει:

Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,

Η Ομοσπονδία μας αυτό το διάστημα, εξαιτίας της πανδημίας έχει ως μέλημά της την προάσπιση των έννομων συμφερόντων των μελών της και την αποφυγή όσο το δυνατόν περισσότερων «λουκέτων» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γι’ αυτό το λόγο επικαιροποιεί τις προτάσεις της με μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την κυβέρνηση, πριν την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, προκειμένου να καταφέρουμε να επιβιώσουμε και να ανεβάσουμε τα ρολά των καταστημάτων μας.

Θα πρέπει να τονίσουμε, ενόψει της επανεκκίνησης, ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης οφείλει να είναι η χρηματοδότηση του κλάδου μας με πρόγραμμα επιχορήγησης πρώτων εξόδων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, διαφορετικά δεν θα καταστεί δυνατό το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Οι συνάδελφοί μας δεν διαθέτουν άλλο απόθεμα ρευστότητας και βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο.

Παρακάτω παραθέτουμε τα μέτρα αυτά και για άλλη μια φορά επισημαίνουμε ότι χρήζουν άμεσης υλοποίησης αν θέλετε να γυρίσουμε γρήγορα και όσοι περισσότεροι γίνεται, σε μια κανονικότητα:

  1. Ενίσχυση του ΕΣΥ έστω και τώρα και αποζημίωση σε όσους επιχειρηματίες αναγκαστούν να διακόψουν την δραστηριότητά τους λόγω νοσηλείας τους από κορωνοϊό.
  2. Να δοθεί επίδομα ειδικού σκοπού σε όλους τους επιχειρηματίες χωρίς υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και χωρίς να δημιουργούνται ανισότητες (γεωγραφικές-κλαδικές-επαγγελματικές).
  3. Διαγραφή όλων των χρεών (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κλπ.) που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας.
  4. Οι Επιστρεπτέες προκαταβολές να γίνουν ΜΗ Επιστρεπτέες για όλους ή τουλάχιστον για όσους επιχειρηματίες έλαβαν μέχρι 2.000 ευρώ σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας.
  5. Η Επιστρεπτέα προκαταβολή του 7ου κύκλου να ενισχυθεί ώστε να καταφέρουν να την λάβουν περισσότεροι συνάδελφοί μας και να μην μείνουν εκτός όπως συνέβη στου 6ου κύκλου, καθώς και να μην λαμβάνεται ως κριτήριο ο τζίρος της επιχείρησης αλλά τα πάγια έξοδα.
  6. Επέκταση του μέτρου της απαλλαγής των ενοικίων για τους επόμενους 6 μήνες ώστε να βοηθηθούν οι μικρές επιχειρήσεις στην επανεκκίνησή τους.
  7. Η αναστολή πληρωμής των επιταγών – συναλλαγματικών να επεκταθεί άλλες 120 μέρες και έπειτα να δοθεί άτοκο κεφάλαιο κίνησης στους εκδότες διάρκειας έξι μηνών προκειμένου να πληρωθούν άμεσα οι κομιστές.
  8. Οι ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ για όσους μήνες οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, να καλύπτονται εξ ολοκλήρου από την κυβέρνηση, όπως συμβαίνει και στους εργαζόμενους, χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
  9. Αναστολή πληρωμής των ρυθμίσεων – δόσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ, νερό έως ότου τελειώσει η πανδημία και λειτουργήσουν κανονικά οι επιχειρήσεις.
  10. Διαγραφή τόκων, προστίμων, υπερημερίας στην εφορία και στις τράπεζες.
  11. Το μέτρο της κάλυψης των παγίων δαπανών να συμπεριλάβει και επιχειρήσεις που δεν απασχολούν προσωπικό καθώς και επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους μόνο με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Να διορθωθεί δηλαδή το κριτήριο υπαγωγής στο μέτρο, που αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.
  12. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας για 12 μήνες, όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όσους συναδέλφους δεν τα κατάφεραν και έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους κατά την διάρκεια της πανδημίας.
  13. Κατάργηση της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος.
  14. Χορήγηση δανείων από τις τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο και χωρίς αυστηρά κριτήρια.
  15. Άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού.
  16. Άμεση θεσμοθέτηση αφορολόγητου ορίου για όλους τους επιχειρηματίες, όπως ισχύει και στους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες.
  17. Απόσυρση του πτωχευτικού νόμου καθώς δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία αλλά ούτε και την επαγγελματική στέγη.
  18. Αποζημίωση των εμπορευμάτων που έμειναν απούλητα βάσει των τιμολογίων των επιχειρήσεων, όπως συνέβη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  19. Σχεδιασμό νέας ρύθμισης των 120 – 240 δόσεων για όλα τα χρέη των επιχειρήσεων, με αφαίρεση των προσαυξήσεων και πανωτοκίων.
  20. Επιδότηση της εργασίας ισοτίμως με την επιδότηση της ανεργίας.
  21. Παράταση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
  22. Θεσμοθέτηση της Κυριακάτικης αργίας, αυστηρά τα καταστήματα ανοιχτά τρείς Κυριακές τον χρόνο.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Πρέπει να ανοίξουμε τις επιχειρήσεις μας με κανόνες την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου άλλως η δυσαρέσκειά μας και η αγανάκτησή μας θα εκφραστεί με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο διαμαρτυρίας.