Το ελληνικό προξενείο στη Μόσχα ανέστειλε τις εργασίες του μετά τις απελάσεις

Τα τμήματα θεωρήσεων και προξενικών πράξεων έκλεισαν, όπως ανακοίνωσε το προξενείο, διευκρινίζοντας ότι αυτό οφείλεται στην απέλαση στελεχών του προξενείου από τη Ρωσία.

Ρωσία

Tο ελληνικό προξενείο στη Μόσχα ανέστειλε τις εργασίες του και επί του παρόντος κανείς δεν θα καταφέρει να πάρει βίζα για να ταξιδέψει στην Ελλάδα από τη Ρωσία, αναφέρει σε δημοσίευμα της η ρωσική Komersant.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα από τις 29 Ιουνίου, τα τμήματα θεωρήσεων και προξενικών πράξεων έκλεισαν, όπως ανακοίνωσε το προξενείο, διευκρινίζοντας ότι αυτό οφείλεται στην απέλαση στελεχών του προξενείου από τη Ρωσία και στην ανάγκη αναδιοργάνωσης των εργασιών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Ιουνίου, η Ρωσία ανακοίνωσε την απέλαση οκτώ Ελλήνων διπλωματών, χαρακτηρίζοντάς την ως απάντηση σε αντίστοιχες ενέργειες της Αθήνας τον περασμένο Απρίλιο σημειώνει το δημοσίευμα.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοφ, σε συνέντευξή του στο  RIA NOVOSTI, όπως επισημαίνει η Komersant, δήλωσε ότι «οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν καταστραφεί, δεν υπάρχουν πλέον».

Σε δηλώσεις που δημοσιεύει η εφημερίδα τονίζεται ότι «το ελληνικό προξενείο ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις εργασίες μόνο για τρεις μέρες». Εκτιμάται δε ότι μετά τις απειλάσεις ελλήνων διπλωματών από τη Ρωσία απλώς θα αυξηθεί ο χρόνος έκδοσης της θεώρησης, επειδή θα υπάρχει λιγότερο προσωπικό και, κατά συνέπεια, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επεξεργάζονται έγγραφα τόσο γρήγορα.

Όπως επισημαίνεται η ίδια κατάσταση παρατηρείται σε κάθε προξενείο στη Ρωσία: στα ισπανικά, στα ιταλικά, στα γαλλικά και τώρα στα ελληνικά και στα βουλγαρικά.

Την ίδια στιγμή και η Βουλγαρία ανακοίνωσε την αναστολή των εργασιών των ρωσικών προξενείων στο έδαφός της. Προσωρινά κλείνουν τα προξενικά γραφεία στη Σόφια και τη Βάρνα. Και αποφασίστηκε να κλείσει το Γενικό Προξενείο στο Ρούσε μέσα σε ένα μήνα, αναφέρει η εφημερίδα, τονίζοντας ότι αυτό οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού μετά την απέλαση 70 Ρώσων διπλωματών από τη Βουλγαρία.

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας είναι πεπεισμένη ότι όλοι όσοι απελάθηκαν εργάζονταν για τις ειδικές υπηρεσίες, σημειώνει η Komersant, η οποία τονίζει ότι η Βουλγαρία παραμένει δημοφιλής στους Ρώσους όχι μόνο ως τουριστικός προορισμός, αλλά και ως χώρα αγοράς ακινήτων. Πριν από την πανδημία.