Το ελληνικό «Top Gun» εκπαιδεύεται στην Ανδραβίδα – Διεθνές Αεροπορικό Εκπαιδευτικό Κέντρο
Νέα εποχή στην αεροπορική εκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας με δέκα εξομοιωτές πτήσης «Made in Greece».
Το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, που εισάγει την αεροπορική εκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας στη νέα εποχή, εγκαινίασε προ ημερών ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μαζί με την ηγεσία του ΓΕΕΘΑ και της Πολεμικής Αεροπορίας.
Μια μικρή ομάδα εξειδικευμένων στελεχών κατάφερε να στήσει εκ του μηδενός στη βάση της Ανδραβίδας, ένα πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης με δέκα εξομοιωτές πτήσης, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη δημιουργία και ειδικού λογισμικού που θα εξυπηρετεί ακόμη περισσότερες ανάγκες στο μέλλον.
Το Ελληνικό «Top Gun» με το μυαλό και τις προσπάθειες λιγοστών στελεχών της αεροπορίας κι όχι μόνο, έχει πρωτοπορήσει και σκοπεύει να ξεχωρίσει το επόμενο διάστημα σε ολόκληρη την Ευρώπη με το επόμενο βήμα που ετοιμάζει.
ΔΕΚΑ ΕΞΟΜΟΙΩΤΕΣ
Στη σκοτεινή αίθουσα του υπερσύγχρονου κέντρου, εκπαιδεύονται πλέον οι αυριανοί ιπτάμενοι των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και σύντομα των νεοαποκτηθέντων γαλλικών Rafale F3R, των επιθετικών ελικοπτέρων Apache ή οποιουδήποτε άλλου πτητικού μέσου μπορεί να λάβει μέρος σε επιχειρήσεις.
Μάλιστα η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είδε τους «Αχαιούς», δηλαδή τους εκπαιδευόμενους του Σμήνους Μετεκπαίδευσης από την 116 Πτέρυγα Μάχης του Αράξου, που ήδη έχουν πάρει στα χέρια τους το χειριστήριο του F-16 Block 52 Advanced.
Τα δε σενάρια που βρίσκονται στην καρδιά της εξομοίωσης, είναι κάθε μορφή απειλής που μπορεί ν’ αντιμετωπίσει ο αεροπόρος κατά την πτήση του, ημέρα και νύκτα κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.
Δέκα «ηλεκτρονικά» F-16 μπορούν να εκπαιδεύουν δέκα ιπταμένους στην εναέρια μάχη, σε αποστολές κρούσης κάθε είδους, στην προστασία στόχων υψηλής επιχειρησιακής αξίας κ.ο.κ. Παράλληλα οι πτήσεις αυτές, μέσω του εξομοιωτή δίνουν την ευκαιρία συνεργασίας και με τις ειδικές δυνάμεις, με καταδείξεις στόχων και κρούση από τον αέρα.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ενθουσιασμένος τα εξής: «Θέλω να εκφράσω συγχαρητήρια σε όλους όσοι δούλεψαν εξαντλώντας τη δημιουργικότητά τους, την ευφυΐα τους, την επινοητικότητά τους, τον επαγγελματισμό τους, για να προστεθούν αυτές οι επιπλέον δυνατότητες με τη δημιουργία αυτής της Mοίρας Θετικής Εκπαίδευσης και τους εξομοιωτές. Όχι μόνο γιατί επέδειξαν, θα έλεγα, όλο το ταλέντο, όλα τα προτερήματα των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας, όχι μόνο γιατί δημιούργησαν δυνατότητες από την Πολεμική Αεροπορία για την Πολεμική Αεροπορία. Όχι μόνο γιατί ανταποκρίθηκαν στις προκλήσεις της νέας αυτής εποχής, αλλά και γιατί το έκαναν με δικά τους μέσα, στην ουσία εξοικονομώντας πόρους οι οποίοι αναπόφευκτα θα αναδιοχετευθούν πάλι στις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή και μόνο η πρωτοβουλία γι’ αυτούς και μόνο τους λόγους είναι αξιέπαινη, δείχνει όμως πάνω απ’ όλα ότι η Πολεμική Αεροπορία και κατ’ επέκταση οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν και με τις δικές τους δυνατότητες, να επαυξάνουν τις δικές τους δυνατότητες.»
Διεθνές Αεροπορικό Εκπαιδευτικό Κέντρο
Στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής, έχουν εγκατασταθεί δέκα εξομοιωτές F-16 Block 52 plus, στους οποίους τα «γεράκια» της ΠΑ πετούν σε αποστολές που τους δίδονται από τους εκπαιδευτές και με τον τρόπο αυτό η αεροπορία έχει πολλαπλά κέρδη.
«Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο, καθώς διαμέσου της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης, η καθημερινή εκπαίδευση των Ιπταμένων μας, αλλά και πολλών άλλων στελεχών, τόσο της ΠΑ όσο και των λοιπών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, αναβαθμίζεται, μπαίνοντας στην ψηφιακή εποχή. Απώτερος στόχος μας είναι η εγκαθίδρυση του ΚΕΑΤ ως ένα Σύγχρονο Διεθνές Αεροπορικό Εκπαιδευτικό Κέντρο με διακλαδικές προεκτάσεις, όπου θα παρέχεται υψηλής ποιότητας αεροπορική εκπαίδευση σε Έλληνες και συμμάχους Ιπταμένους και συναφείς με την αποστολή ειδικότητες», δήλωσε ο Αρχηγός της ΠΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News