Το μήνυμα Ιερώνυμου για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος«Απαιτούνται πράξεις και όχι λόγια»
Με αυτό τον τρόπο συνοψίζει τις σκέψεις του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ Ιερώνυμος και Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου στο μήνυμά του σχετικά με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου.
«Η προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί πράξεις και όχι λόγια».
Με αυτό τον τρόπο συνοψίζει τις σκέψεις του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ Ιερώνυμος και Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου στο μήνυμά του σχετικά με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η οποία εορτάζεται στις 5 Ιουνίου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ως Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αναφέρεται εκτενώς στις καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον της ολοένα αυξανόμενης εκμετάλλευσης του πλανήτη από τον άνθρωπο, η οποία οδηγεί στον αφανισμό των φυσικών πόρων και στην υπερθέρμανση της γης, μεταξύ άλλων. Κατά συνέπεια, τίθεται θέμα ‘οντολογικό’, ύπαρξης δηλαδή, του ανθρώπου στη γη, καθώς μειώνονται οι πιθανότητες επιβίωσής του.
Η οξεία οικολογική κρίση έχει σαν αποτέλεσμα τη διάρρηξη της σχέσης του ανθρώπου από το Δημιουργό του, καθώς δεν λαμβάνεται η απαραίτητη μέριμνα για την προστασία όσων ο Θεός έπλασε. Ταυτόχρονα, η επιδίωξη της αρμονικής συνύπαρξης με το Θεό είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μία πράσινη, βιώσιμη ζωή, σημειώνει στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος.
Από πλευράς Εκκλησίας, τόνισε ο κ.Ιερώνυμος, υλοποιούνται δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση, καλώντας ταυτόχρονα και όλους τους κατοίκους της γης να περάσουν από τα ‘λόγια’ στις ‘πράξεις’. «Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι σύνθημα και λόγια, αλλά υποχρέωση και πράξεις», είπε χαρακτηριστικά.
Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5/6)
«Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος τις τελευταίες δεκαετίες είναι η απουσία της προστασίας του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα την κλιματική κρίση.
Η ραγδαία επιδείνωση στην ισορροπία του οικοσυστήματος επέφερε σοβαρά προβλήματα στη φύση. Αποτελεί θλιβερή διαπίστωση ότι το φυσικό περιβάλλον στις µέρες µας µολύνεται και καταστρέφεται επικίνδυνα.
Η ρύπανση της ατµόσφαιρας, της γης, των θαλασσών και των ποταµών, ο αφανισµός των φυσικών πόρων, η υπερθέρμανση του πλανήτη και τόσα άλλα παρόµοια φαινόµενα, αποδεικνύουν ότι συντελείται γύρω µας µία βαθµιαία όσο και διαρκής, με καταιγιστικούς ρυθμούς, καταστροφή του περιβάλλοντος.
Οι αλλαγές στο οικολογικό σύστημα του πλανήτη μας επιφέρουν δραματικές συνέπειες, σε όλους τους τομείς, με τον πολλαπλασιασμό των κυμάτων καύσωνα, των ξηρασιών, των πυρκαγιών και των πλημμυρών, τη διασάλευση της ισορροπίας στην φύση, την κλιματική μετανάστευση κ.ά.
Όλα αυτά καθιστούν ολοφάνερη την ύπαρξη οξύτατης οικολογικής κρίσεως, για την οποία η ανησυχία ολοένα γίνεται και εντονότερη.
Η ανησυχία αυτή συνήθως εκφράζεται µε ατέρμονες συζητήσεις, οι οποίες αναφέρονται στην κρίση και προσπαθούν να βρουν λύσεις για την αντιμετώπισή της.
Τα τελευταία χρόνια κινητοποιήσεις από διάφορους φορείς, οργανισμούς και παράγοντες αποπειρώνται να αναδείξουν το οικολογικό πρόβλημα.
Ωστόσο, οι προτεινόμενες λύσεις και η εφαρμογή τους στην πράξη δεν οδηγούν σε ουσιαστικά αποτελέσματα, διότι ο σύγχρονος άνθρωπος παραμένει βαθιά επηρεασμένος, συχνά αλλοιωμένος από το υλιστικό πνεύμα της υπερκαταναλωτικής εποχής µας.
Η ολοένα και αυξανόμενη εκμετάλλευση του περιβάλλοντος καλλιεργεί τη συνεχή διάρρηξη της σχέσης του ανθρώπου με το οικοσύστημα, στο οποίο δραστηριοποιείται και ουσιαστικά τον οδηγεί μακριά από τον Δημιουργό.
Ο άνθρωπος ξεχνά και απομακρύνεται από την εντολή του Θεού ”εργάζεσθαι και φυλάσσειν” (Γεν. 2:15) την Κτίση, με αποτέλεσμα να παραθεωρεί ότι, ενώ αποτελεί αλληλένδετο κρίκο της αλυσίδας του οικοσυστήματος, με τις πράξεις του το καταστρέφει.
Όσο συνεχίζουμε να έχουμε αυτή τη θεώρηση και να απομακρυνόμαστε από τη θεία εντολή, τόσο το πρόβλημα θα διογκώνεται και η λύση θα απομακρύνεται, με αποτέλεσμα η οικολογική κρίση να απειλεί την ίδια την επιβίωση του ανθρώπου, τη διατήρηση της ίδιας της ζωής. Με ταχύτατους πλέον ρυθμούς το πρόβλημα καθίσταται οντολογικό!
Είναι η ώρα της ανάληψης ευθύνης και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή η Εκκλησία πρωτοστατεί όχι απλά εκφράζοντας την αγωνία Της, αλλά προτείνοντας από άμβωνος και υλοποιώντας με έργα λύσεις.
Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι σύνθημα και λόγια, αλλά υποχρέωση και πράξεις.
Είναι η ουσιαστική ανταπόκριση στην πρόσκληση του Θεού, για αρμονική συνύπαρξη μαζί Του, η οποία θα οδηγήσει σε έμπρακτες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για μία πράσινη, βιώσιμη ζωή, σε επανασύνδεση και σύζευξη με τη φύση και τον Δημιουργό».
Ο Αθηνών ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, Πρόεδρος
Διαβάστε επίσης:
Ρεύμα: Πόσο αυξάνονται οι τιμές τον Ιούνιο, τα «πράσινα» τιμολόγια των προμηθευτών
Μιχαλολιάκος: Επιστρέφει στο κελί του ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής
Μητσοτάκης για Κασσελάκη: Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από έναν μαθητευόμενο μάγο που τάζει
Νέο «Κωσταλέξι» με 29χρονη στην Καλαμάτα: Κλεισμένη μέσα ξύλινο κλουβί, η έκκληση της μητέρας ΒΙΝΤΕΟ
Πανελλήνιες 2024: Δείτε τα θέματα στα μαθήματα ειδικότητας που διαγωνίζονταν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News