Τοπική αγορά: Απεργία και «λουκέτο» για το φορορολογικό – Αποχή από τους δικηγόρους

Ελεύθεροι επαγγελματίες της Πάτρας και επιστημονικοί κλάδοι σε κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου. Εμποροι κατεβάζουν ρολά, δικηγόροι σε αποχή.

Τοπική

Σε αποχή διαρκείας από τις δικαιοπραξίες απειλούν να προχωρήσουν και οι συμβολαιογράφοι της Αχαΐας, που καλούνται σε γενική συνέλευση στις 22 Νοεμβρίου για να αποφασίσουν αν θα ακολουθήσουν τους συναδέλφους τους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Αιτία της αναστάτωσης που επικρατεί στον κλάδο, είναι η απαίτηση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τα νέα συμβόλαια να κατατίθενται μόνο σε ηλεκτρονική μορφή στο Κτηματολόγιο.

Αυτή η αλλαγή εκλαμβάνεται από το συλλογικό όργανο των συμβολαιογραφικών συλλόγων, ως το πρώτο βήμα για την σταδιακή εξαφάνιση του κλάδου διά της ψηφιοποίησης και για τον λόγο αυτό αποφάσισε αποχή διαρκείας, καθώς εξακολουθεί να θεωρεί το έγχαρτο συμβόλαιο, υπογεγραμμένο διά ζώσης, «τον μόνο ισχυρό συστατικό τύπο δικαιοπραξιών».

Διά μέσου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης απάντησε ο αρμόδιος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κώστας Κυρανάκης. Οπως ανέφερε, από την 1η Ιανουαρίου που μπαίνει σε λειτουργία ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου, τα συμβόλαια πρέπει να κατατίθενται σε ψηφιακή μορφή, με τα στοιχεία των συμβαλλομένων να αντλούνται από το gov.gr προς αποφυγή λαθών και τα στοιχεία του ακινήτου από τη βάση δεδομένων του κτηματολογίου.

«Εγιναν πέντε συναντήσεις, η τελευταία την προηγούμενη εβδομάδα. Κι ενώ οδεύαμε προς την έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος, το συλλογικό όργανο των συμβολαιογράφων άλλαξε στάση και αποφάσισε αποχή. Υποστήριξαν ότι θέλουμε να καταργήσουμε το επάγγελμα, να καταργήσουμε την αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών στην υπογραφή ενός συμβολαίου ή να ορίσουμε πώς θα διατηρούν το δικό τους αρχείο. Ολα αυτά δεν είναι αληθή και για τον λόγο αυτό μέσα στις επόμενες ημέρες θα επιδιώξουμε να ενημερώσουμε τους συμβολαιογράφους, γιατί εκτιμώ ότι πήραν απόφαση με λάθος δεδομένα στα χέρια τους. Εμείς ζητούμε από τους συμβολαιογράφους να καταθέτουν ένα ψηφιακό αντίγραφο συμβολαίου, τίποτα περισσότερο. Στην ουσία, σταματάει το κράτος να λαμβάνει από τους συμβολαιογράφους χαρτιά, για την ψηφιοποίηση των οποίων το Ταμείο Ανάκαμψης πληρώνει 200 εκατ. ευρώ» εξηγεί ο κ. Κυρανάκης.

Σε νεότερη ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή, απαντώντας στα όσα επικαλείται ο κ. Κυρανάκης, αναφέρει ότι η αποχή αποφασίστηκε γιατί άλλα είχαν συμφωνηθεί με το υπουργείο και άλλα διαπιστώνουν στην προκήρυξη ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού.

Αυτονόητο είναι ότι υποχρεούμαστε να ζήσουμε την ψηφιακή εποχή. Είμαστε οι πρώτοι που ψηφιοποιήσαμε με δικές μας δαπάνες συμβολαιογραφικές υπηρεσίες.

Στην ΕΕ, όπου υφίσταται ή συζητείται ψηφιοποίηση των συμβολαιογραφικών εγγράφων, αυτή γίνεται από τον συντάκτη του εγγράφου συμβολαιογράφο, όπως και η ηλεκτρονική φύλαξη του ψηφιακού συμβολαιογραφικού εγγράφου.

Ωστόσο, ο κλάδος ζητά τη μεταρρύθμιση των όρων της προκήρυξης που περιγράφει σύνταξη ηλεκτρονικών συμβολαίων, μέσω πλατφόρμας ξένης προς τον συμβολαιογράφο, σε προεπιλεγμένες φόρμες και κουτάκια, υπενθυμίζοντας για ακόμα μια φορά ότι το κάθε συμβόλαιο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και καλύπτει ξεχωριστές ανάγκες.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Ο ένας μετά τον άλλο οι συνδικαλιστικοί φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων λαμβάνουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις κατά του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 27 Νοεμβρίου.

Το μέτωπο ξεκίνησε από τους δικηγόρους που αποφάσισαν αποχή από όλες τις δίκες ενδιαφέροντος Δημοσίου που θα διαρκέσει έως τις 24 Νοεμβρίου, οπότε και θα επανακαθορίσουν τη στάση τους. Χθες το βράδυ, το ΔΣ του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πάτρας αποφάσισε γενική απεργία και κατέβασμα ρολών την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου. Είναι από τις σπάνιες φορές που ο Εμπορικός Σύλλογος αποφασίζει κλείσιμο καταστημάτων, ενώ και η συνέλευση της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών σωματείων την περασμένη Δευτέρα αποφάσισε να προτείνει σε όλα τα μέλη του γενική απεργία την ίδια ημέρα.

Οι επαγγελματίες τονίζουν ότι η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα, όχι μόνο δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή, αλλά οδηγεί σε αφανισμό τη μεσαία τάξη που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.