Ο Νικήτας Τσακίρογλου μιλά στην «Π»: «Ο Τατσόπουλος να ζητήσει γονατιστός συγχώρεση»!

Ο Νικήτας Τσακίρογλου μιλάει στην «Π» για τα «Ματωμένα Χώματα» και στον «Άγιο Παΐσιο»

Τσακίρογλου

Με τον τεράστιο Νικήτα Τσακίρογλου, στον ρόλο του αφηγητή, ανεβαίνει στην Πάτρα στις 26 Ιουλίου, η πολυαναμενόμενη παράσταση «Ματωμένα Χώματα», τιμώντας έτσι τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τα 113 χρόνια από τη γέννηση της συγγραφέως Διδώς Σωτηρίου.

Το εμβληματικό έργο της νεοελληνικής λογοτεχνίας, που αγαπήθηκε από γενιές και γενιές Ελλήνων, μεταφέρεται στη σκηνή σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη, με έναν θίασο εξαιρετικών ηθοποιών.

Ο κ. Τσακίρογκλου μιλάει στην «Π» για την παράσταση, αλλά και για την τηλεοπτική σειρά «Αγιος Παΐσιος» στην οποία συμμετείχε, καλώντας μάλιστα τον συγγραφέα Πέτρο Τατσόπουλο, να ζητήσει γονατιστός συγχώρεση για τη σκληρή επίθεσή του στη σειρά και τον Αγιο!

-Πώς προσεγγίσατε τον τηλεοπτικό «Αγιο Παΐσιο»;

Εγώ πιστεύω πάρα πολύ, είμαι πιστός, είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος! Το τονίζω αυτό. Και με ενδιαφέρει πολύ όταν μου δίνεται η ευκαιρία να δοκιμαστεί η πίστη μου σε τέτοια έργα, να μπορέσω αυτή την πίστη να την μεταδώσω και στον λαό, στους Ελληνες. Εστω και μέσα από την τηλεόραση, που κακά τα ψέματα είναι ένα μέσο που μπαίνει μέσα στα σπίτια των ανθρώπων και τους αγγίζει και όλο αυτό συμβαίνει και το νιώθω. Γιατί ήταν πράγματι μια μεγάλη επιτυχία, που τη μοιράζομαι με τη σκηνοθέτη, τον σεναριογράφο, οι οποίοι ήταν άνθρωποι ευλαβείς και ευσεβείς και οι οποίοι είναι Κύπριοι. Από μία πολύπαθη περιοχή της Ελλάδας.

«ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ ΟΙ ΑΓΙΟΙ»

-Πόσο δύσκολο ήταν για εσάς να μην εμπλακείτε σε συναισθηματικές υπερβολές, ερμηνεύοντας τον Αγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη;

Είναι δυνατόν να υπερβάλεις; Τι να κάνεις δηλαδή; Πρέπει να αφήσεις την πίστη σου να σε οδηγήσει σε σωστούς δρόμους και να αποφύγεις τις επικίνδυνες ατραπούς και τις υπερβολές. Είναι η βαθιά πίστη που πρέπει να έχει ο ηθοποιός όταν ερμηνεύει αυτά τα έργα και η φροντίδα του να αποδώσει αυτούς τους θρησκευόμενους ήρωες, οι οποίοι βρίσκονται κοντά μας πάλι και μας φροντίζουν! Θέλω να το πιστεύω αυτό. Και έχουμε χρέος να το υποστηρίξουμε και να οδηγηθούμε με ευλάβεια κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους, που ταλαιπωρήθηκαν τόσο πολύ. Ο Αρσένιος που ερμήνευσα, ήταν μπροστάρης σε αυτή την περιπέτεια για τον ελληνισμό.

Τσακίρογλου

-Νιώσατε βαρύ το άχθος του ρόλου;

Σίγουρα! Αλλά είχα εμπιστοσύνη στους συνεργάτες μου, στους ηθοποιούς, γιατί δεν ήμουν μόνος μου, ήταν και άλλοι. Οι οποίοι αντιμετώπισαν με την ίδια ευλάβεια αυτό το σημαντικό έργο για τον ελληνισμό. Είναι από τους νεότερους Αγίους που έχει ο τόπος μας.

-Δηλαδή εσείς, δεν κάνατε απλή ερμηνεία του ρόλου, πιστεύετε κιόλας στους ήρωες…

Αστειεύεστε; Είναι δυνατόν όταν αναλαμβάνεις τέτοιους ρόλους, να μην γονατίσεις με ευλάβεια και να σταθείς ταπεινός απέναντι σε αυτό που διαβάζεις και σε αυτό που καλείσαι να ερμηνεύσεις; Είναι δυνατόν να μην πιστεύεις, αυτό που καλείσαι να ερμηνεύσεις;

– Ο γνωστός συγγραφέας και πρ. βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος, αντέδρασε σκωπτικά για το έργο. Διαβάσατε τις ενστάσεις του;

Διάβασα αυτά που έγραψε ο κ. Τατσόπουλος, αλλά ήταν ο μοναδικός που αντέδρασε και τελικά παρέμεινε μόνος!

-Θα θέλατε κάτι να του πείτε εσείς;

Να γονατίσει με ευλάβεια και να ζητήσει συγχώρεση!

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

– Ποιο είναι το δίδαγμα της Διδώς Σωτηρίου, στα «Ματωμένα Χώματα»;

Το έργο αναδεικνύει γεγονότα που έχουν σφραγίσει τον ελληνισμό. Οντως είναι ωραία η παράσταση και βεβαίως με ένα αντικειμενικό κείμενο της Διδώς Σωτηρίου. Το δίδαγμα που παίρνω από τη συγγραφέα, είναι αντικειμενικό. Οτι η ιστορία γράφεται από μόνη της και τα γεγονότα που την αφορούν, καθοδηγούνται από ξένες δυνάμεις. Και αυτό συνέβη και τότε. Και αναφέρεται σαφώς και στην παράστασή μας. Ο Γιώργος Παλούμπης και ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, δύο σημαντικοί άνθρωποι, πήραν αυτό το έργο και το θεατροποίησαν χωρίς καμία ιδεολογική επέμβαση!

-Τι είναι για εσάς τα εδάφη της Μικράς Ασίας που έχασε η Ελλάδα τότε;

Είναι χαμένες πατρίδες! Και που δυστυχώς, όσο κι αν πιστεύουμε ότι «πάλι με χρόνια και καιρούς, πάλι δικά μας θα ’ναι», είναι μια ψευδαίσθηση. Γιατί δεν τα ρυθμίζουν αυτά οι λαοί. Δεν ρυθμίζει κανένας λαός την τύχη, τη μοίρα του. Από ξένα συμφέροντα φεύγουν αυτές οι εντολές, ώστε οι λαοί να υποφέρουν…

Τσακίρογλου

-Πόσο σας ευχαριστεί η προσέλευση νέων ηλικιών στην παράσταση;

Αυτό είναι ευτύχημα! Γιατί εγώ αισθάνομαι ότι, μετέχοντας σε αυτή την παράσταση, προσφέρω όταν προσέρχονται νέοι άνθρωποι που ενδεχομένως αγνοούν αυτό το κομμάτι της ιστορίας μας. Και αυτό είναι πολύ μεγάλη υπόθεση και μεγάλη παρακαταθήκη του ηθοποιού στις νεότερες γενεές.

«ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΜΟΥ»

-Εχετε σκεφτεί τη στιγμή της θεατρικής αποχώρησης; Πόσο προετοιμασμένος είστε για κάτι τέτοιο;

Δυστυχώς, το σκέφτομαι συνέχεια! Γιατί προσπαθώ να έχω καλή υγεία και το κατανοούν και οι άνθρωποι οι οποίοι συνεργάζομαι και με βοηθούν να αντεπεξέλθω στις δυσκολίες που φέρνει η ηλικία μου. Εχω φτάσει δυστυχώς, ή μάλλον ευτυχώς, στα 84! Και αυτό, μου έχει δημιουργήσει μια βαθιά υπόκλιση και μια αγάπη προς το κοινό, που συνεχίζει να ανέχεται!

-Ποια συναισθήματα σας «ξυπνάει» κάθε φορά η Πάτρα;

Χαίρομαι, γιατί μιλάμε για την Πάτρα, που την έχω επισκεφθεί πολλές φορές με άλλα έργα, είτε με αρχαία τραγωδία είτε με σύγχρονα έργα. Και γνωρίζω την ποιότητα και τις ικανότητες της αντίληψης αυτού του κοινού, που ζει στην Πάτρα. Γιατί προσέρχονται και αυτοί με αγάπη και ευλάβεια, για να δουν ένα καλό θέατρο, το οποίο προσπαθώ πάντοτε, κρατήστε τη λέξη «προσπαθώ», να στηρίξω!

-Ποιο είναι το σημαντικότερο δώρο που χάρισε το θέατρο στη ζωή σας;

Το θέατρο είναι ένα ανεκτίμητο δώρο, για το οποίο πρέπει να αισθάνεσαι αυτό το θρησκευτικό συναίσθημα απέναντί του. Γιατί είτε κάνεις θέατρο, είτε ιερουργείς, είναι μια όμοια και συναφή κατάσταση. Ζούμε μέσα από το κοινό, μέσα από τους συνεργάτες μας και μέσα από την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλει ένας ηθοποιός, για να διδάξει τους νεότερους.