Τσίπρας για τράπεζες: «Ο κύριος Μητσοτάκης είναι αδιάφορος απέναντι σε αυτή την κατάσταση»
Ο Αλέξης Τσίπρας βγήκε γρήγορα στην αντεπίθεση ύστερα από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την ΠτΔ και την αναφορά του στις τράπεζες.
Οι καινούριες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, φαίνεται πως έδωσαν αφορμή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να σχολιάσει το ζήτημα των τραπεζών, που έφερε στο προσκήνιο σήμερα ξανά ο Πρωθυπουργός της χώρας.
«Βλέπουμε μέσα στην κρίση να έχουν κέρδη πάνω από ένα δισεκατομμύριο ετησίως η καθεμία ακριβώς διότι αυξάνουν διαρκώς τα επιτόκια χορηγήσεων και μένουν σταθερά χαμηλά τα επιτόκια των καταθέσεων. Ο κύριος Μητσοτάκης είναι αδιάφορος απέναντι σε αυτή την κατάσταση που παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις δεν μπορεί απλά να συζητάμε τους τραπεζίτες… Ο Έλληνας φορολογούμενος έχει πληρώσει χρυσά τις τράπεζες με ανακεφαλαιοποιήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας.
Μητσοτάκης: «Οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους»
Κατά τη συνάντησή του με την ΠτΔ, ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε πως:
«Είμαστε σε μία συζήτηση με τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες πρέπει κι αυτές να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, να στηρίξουν συνολικά τα ευάλωτα νοικοκυριά καθώς θα έχουν μια υψηλή κερδοφορία καθώς φαίνεται το 2022, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε και τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Μια τέτοια πολιτική δηλαδή θα ήταν προς όφελος και των ιδίων των τραπεζών πέραν της επιβεβλημένης στήριξης που πρέπει να παρέχουμε σε εκείνα τα νοικοκυριά τα οποία δοκιμάζονται με την αύξηση της δόσης τους για τα στεγαστικά τους δάνεια. Και υπάρχουν κι άλλες παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν που αφορούν στις χρεώσεις στις προμήθειες αλλά και στα επιτόκια των καταθέσεων τα οποία κατά την άποψή μου παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά αν αναλογιστεί κανείς το πόσο έχουν αυξηθεί τα επιτόκια χορηγήσεων και βέβαια και οι τράπεζες κινητοποιούνται σε μία συνολική επεκτατική πιστωτική πολιτική προκειμένου να στηρίξουν μία οικονομία η οποία αναπτύσσεται. Αυτή η συζήτηση ελπίζω, είμαι σίγουρος ότι θα έχει τελικά ευτυχή κατάληξη, δεν θα υπάρχει συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού και του Έλληνα φορολογούμενου σε μία τέτοια παρέμβαση».
Τόνισε επίσης, πως «η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνει από τις ίδιες τις τράπεζες και από τα υψηλά κέρδη τα οποία έχουν και είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε τελικά σε μία λύση η οποία θα είναι θετική πρώτα και πάνω απ’ όλα τους δανειολήπτες αλλά και για τους καταθέτες αλλά τελικά πιστεύω και για τις ίδιες τις τράπεζες οι οποίες έχουν στηριχθεί πολύ αυτά τα χρόνια προκειμένου να μειώσουνε σημαντικά την έκθεσή τους στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News