Βόλος – Δημόπουλος: Αποφεύγεται ο κίνδυνος από τα νεκρά ψάρια

Ο καθηγητής Βοτανικής-Οικολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών στην «Π».  «Δεν θα περάσει τίποτα στον υδροφόρο ορίζοντα και δεν δείχνει μικροβιακή ρύπανση στην περιοχή»

Βόλος

Η εικόνα με τα εκατομμύρια ψάρια να κατακλύζουν το λιμάνι του Βόλου, αλλά και τις γύρω περιοχές του Παγασητικού Κόλπου, αποτελούν ίσως τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή, μετά το φαινόμενο «Daniel» που πριν από έναν χρόνο χτύπησε τη Θεσσαλία με πραγματικά ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομία και στο οικοσύστημά της.

Στην «Πελοπόννησο» μίλησε ο καθηγητής Οικολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών-πρώην αντιπρύτανης-τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δημόπουλος και εξήγησε το αν συντρέχουν περαιτέρω υγειονομικοί λόγοι ανησυχίας στη Μαγνησία.

«Προφανώς πρόκειται για ένα θέμα που δεν δημιουργήθηκε εν κενώ. Εδώ στην Κάρλα, πριν από 12 μήνες είχαμε εκτάσεις πλημμυρισμένες που ξεπερνούσαν τα 200.000 στρέμματα, όταν ο Θεσσαλικός κάμπος βίωσε τη μεγαλύτερη καταστροφή από τον Daniel και τον Elias» τονίζει αρχικά και συνεχίζει σχετικά με το αν υπάρχει κίνδυνος: «Το ζητούμενο, όμως, ήταν να περισυλλεγούν σύντομα τα νεκρά ψάρια. Εχει προκληθεί ένα τοπικό περιβαλλοντικό πρόβλημα με σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές πτυχές, λόγω και της επίπτωσης στον τουρισμό. Με βάση τις μετρήσεις και την παρακολούθηση της ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων στον Παγασητικό κόλπο και τις ακτές του φαίνεται πως δεν υπάρχει πρόβλημα τόσο στα θαλάσσια, όσο και στα εσωτερικά ύδατα. Χημική ρύπανση δεν φαίνεται να υπάρχει».

Παράλληλα, ο κ. Δημόπουλος συνιστά στον κόσμο να μην πανικοβάλλεται και αναγνωρίζει πως περισσότερο απασχολεί το κοινωνικοοικονομικό σκέλος της υπόθεσης. «Θα ήταν μεγάλο πρόβλημα αν θάβονταν τα νεκρά ψάρια, γιατί θα μπορούσε να επηρεαστεί ο υδροφόρος ορίζοντας, γιατί τα εδάφη είναι ασβεστολιθικά», αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί στην κοίτη του Ξηριά. Συγκεκριμένα, στις 2.9, περίπου 290 τόνοι ψαριών έχουν αποτεφρωθεί ή έχουν μεταφερθεί στο αποτεφρωτήριο και περίπου 5 τόνοι πηγαίνουν στο Δήμο Βελεστίνου, όπου θα γίνει υγειονομική ταφή με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων με βάση ευρωπαϊκή νομοθεσία. Είναι μια ασφαλής διαδικασία που προβλέπεται, και δεν θα περάσει τίποτα στον υδροφόρο ορίζοντα. Επιπλέον, οι μετρήσεις που έχουν γίνει, δεν δείχνουν μικροβιακή ρύπανση στην περιοχή ενδιαφέροντος. Σε λίγες μέρες, ανάλογα με την πορεία των δεικτών ρύπανσης, θα γίνουν ανακοινώσεις για την κατάσταση των νερών των ακτών, στις οποίες συνήθιζε να κολυμπάει ο κόσμος. Ευτυχώς, φαίνεται ότι έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία» τόνισε .

Ωστόσο, επειδή πρόκειται για ένα κοινωνικό και οικονομικό θέμα, ο καθηγητής και πολιτικός Π. Δημόπουλος ζητά να υπάρξουν αποζημιώσεις στους επαγγελματίες της περιοχής, όχι μόνο για τις τελευταίες 8-10 ημέρες που έχει προκύψει το πρόβλημα με τα νεκρά ψάρια, αλλά και για ένα διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα, καθώς η ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας συνεχίζει να δοκιμάζεται μετά τις περυσινές πληγές, που άφησε πίσω της η κακοκαιρία.

Κλείνοντας, ο κ. Δημόπουλος εκτιμά ότι τίποτα από αυτά δεν θα είχε συμβεί αν λειτουργούσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, που δημιουργήθηκε προ μηνών για την ορθή διαχείριση και προστασία των υδατικών πόρων (υδρευτικό και αρδευτικό νερό). «Αν λειτουργούσε ο Οργανισμός, τότε θα υπήρχε καλύτερος συντονισμός και ίσως θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί οι εικόνες που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες» σχολίασε.

Διαβάστε επίσης:

Που βρίσκεται το Εργοστάσιο Επεξεργασίας «Φλόκα»: Νέα δεδομένα για τα σκουπίδια, έρχονται δομικές αλλαγές

Αιτωλοακαρνανία: Κεραυνός σκότωσε πάνω από 150 ζώα σε κτηνοτροφική μονάδα ΦΩΤΟ

Ουκρανία: 7 νεκροί στην πόλη Λβιβ μετά από ρωσική πυραυλική επίθεση, τρία παιδιά ανάμεσά τους ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Καιρός – Κολυδάς: Σε ποιες περιοχές αναμένονται καταιγίδες μέχρι την Κυριακή ,από Δευτέρα το πρώτο φθινοπωρινό σύστημα με πολλές βροχές

Γαλλία: Σοκάρει η κόρη του 72χρονου που οργάνωνε τους βιασμούς της από αγνώστους ΒΙΝΤΕΟ