150 δίκες το μήνα στην Πάτρα για ρευματοκλοπές
Σύμφωνα με την ΡΑΕ το 5% των καταναλωτών κλέβει από… συνήθεια ή από ανάγκη
Δύο φορές την εβδομάδα, το πινάκιο του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πατρών είναι γεμάτο με δεκάδες υποθέσεις για ρευματοκλοπές. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, κάθε μήνα δικάζονται στην Πάτρα περίπου 150 τέτοιες υποθέσεις και πολλές ακόμα βρίσκονται σε φάση μηνυτήριας αναφοράς, από τον ΔΕΔΔΗΕ ή σε φάση ανάκρισης, στην Ασφάλεια Πατρών.
Το πρόβλημα έχει προσλάβει πλέον κοινωνικές διαστάσεις και δεν είναι τωρινό. Εχει τις ρίζες του στην δεκαετή οικονομική κρίση, όπου και γιγαντώθηκε λόγω αδυναμίας ή άρνησης πληρωμών.
Σήμερα, ανατροφοδοτείται και γίνεται πιο απειλητικό, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει εκτινάξει σε πρωτοφανή ύψη τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα πολλοί καταναλωτές να αδυνατούν να πληρώσουν.
Κάποιοι καταφεύγουν στην λύση της παραβίασης του μετρητή ηλεκτρικού ρεύματος και όσοι εντοπίζονται, παραπέμπονται στη δικαιοσύνη αντιμετωπίζοντας αυστηρές ποινές.
Η πιο συνήθης ποινή, για «ελαφρές» περιπτώσεις νοικοκυριών με σπασμένη σφραγίδα και μπλοκαρισμένο τον δίσκο μέτρησης, είναι φυλάκιση τουλάχιστον πέντε μηνών, ενώ για πιο σοβαρές περιπτώσεις, όπου κατηγορούμενοι είναι επιχειρηματίες, οι ποινές φυλάκισης φτάνουν έως και τα τρία χρόνια.
Φυσικά, ακολουθούν και διοικητικά πρόστιμα, ενώ τελευταία ο ΔΕΔΔΗΕ στέλνει και αγωγές στους δράστες, διεκδικώντας διαφυγόντα έσοδα χιλιάδων ευρώ, αλλά με μια διαδικασία υπολογισμού, που αμφισβητείται ευθέως από τους δικηγόρους, ως αυθαίρετη.
4,5% ΚΛΕΒΟΥΝ
Σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, για τα έτη 2019, 2020 και 2021, το ποσοστό των ρευματοκλοπών ισοδυναμούσε με το 4,503% της χαμένης ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην περιοχή της Πάτρας, εκτιμάται πως, κάθε χρόνο εντοπίζονται περίπου 1000 περιπτώσεις ρευματοκλοπής, που επιβαρύνουν στο τέλος το σύνολο των καταναλωτών, που καλούνται στην ουσία να πληρώσουν το ταμειακό έλλειμα. Οι περισσότερες υποθέσεις, αφορούν «πειραγμένους» μετρητές που εξετάζονται από ειδικό εργαστήριο του ΔΕΔΔΗΕ, που πιστοποιεί την παράνομη επέμβαση.
ΣΠΕΙΡΑ
Η πιο τρανταχτή υπόθεση ρευματοκλοπής, αφορά σε σπείρα που εξαρθρώθηκε το 2018, και δρούσε σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία. Τα μέλη της, κατηγορήθηκαν ότι είχαν διαπράξει τουλάχιστον 90 ρευματοκλοπές στην ευρύτερη περιοχή, με την οικονομική ζημιά για την ΔΕΗ να υπολογίζεται σε τουλάχιστον 500.000 ευρώ.
ΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ
Οι μέθοδοι ρευματοκλοπής είναι λίγες. Στην πιο απλή περίπτωση, άτομο με γνώσεις ηλεκτρολογίας προβαίνει είτε στην παράνομη επανασύνδεση του μετρητή, είτε στην απευθείας σύνδεση της οικίας στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ ή ακόμη και σε κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος από γειτονικές πολυκατοικίες.
Σε πιο «εξειδικευμένες» περιπτώσεις, η ρευματοκλοπή γίνεται:
– Με παραβίαση του μετρητή και στη συνέχεια ρύθμιση του επιθυμητού αριθμού κιλοβατόρων και επανασφράγιση με κλεμμένες σφραγίδες του ΔΕΔΔΗΕ.
– Με παραβίαση του μετρητή, τοποθέτηση ειδικού εξαρτήματος-κόφτη, ώστε να καταγράφονται πολύ λιγότερες κιλοβατώρες από αυτές που καταναλώνονταν.
ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ
Ο δικηγόρος Πατρών Ακης Βαβαρούτας, ασχολείται συχνά με τέτοιες υποθέσεις. Οπως λέει, ρευματοκλοπές γίνονται εσκεμμένα, όμως, υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν αποδεικνύεται υπαιτιότητα, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ δεν τηρεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες, με αποτέλεσμα καταναλωτές να καταλήγουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, χωρίς να φταίνε.
Στο ακροατήριο δεν έχουν συγκεκριμένα στοιχεία να εισφέρουν και συνήθως φεύγουν με μια ποινή φυλάκισης στις πλάτες τους, με αναστολή και στη συνέχεια ακολουθούν αγωγές με αξιώσεις χιλιάδων ευρώ.
Σύμφωνα με τον Ακη Βαβαρούτα, στις περιπτώσεις πιθανών ρευματοκλοπών, ο ΔΕΔΔΗΕ οφείλει να ενημερώνει έγκαιρα τον ιδιοκτήτη της παροχής, ώστε ο ίδιος ή τεχνικός του σύμβουλος να είναι παρόν στο άνοιγμα του μετρητή στο εργαστήριο, και το πόρισμα να μην αμφισβητείται.
Πολλές φορές όμως, αυτές οι ειδοποιήσεις δεν κοινοποιούνται ή χάνονται στον δρόμο με αποτέλεσμα κάποιοι άνθρωποι να καταλήγουν κατηγορούμενοι.
Επίσης, ο κ. Βαβαρούτας τονίζει ότι και ο τρόπος υπολογισμού των πιθανών διαφυγόντων εσόδων του ΔΕΔΔΗΕ από μη καταμετρημένη ενέργεια, είναι αμφισβητούμενος. Αυτό το ποσό προκύπτει με διασταύρωση λογαριασμών και με κάποιους υπολογισμούς, αλλά παραμένει πάντα στο πεδίο της εκτίμησης, με το περιθώριο λάθους να είναι μεγάλο.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News