3η Δεκεμβρίου: Μια ακόμη Παγκόσμια Ημέρα γεμάτη υποσχέσεις, τα ΑμεΑ παραμένουν αποκλεισμένα – Μιλούν στην «Π» ο Χρ. Παπαθανασίου και φορείς ατόμων με αναπηρία

Μία ακόμα 3η Δεκεμβρίου έφτασε σήμερα για να μας υπενθυμίσει ότι υπάρχουν ανάμεσά μας κάποιοι συνάνθρωποί μας, τα άτομα με αναπηρίες, που τους στερούμε να απολαμβάνουν ό,τι κι εμείς στην καθημερινότητά μας.

ΑμεΑ
Μία ακόμα 3η Δεκεμβρίου έφτασε σήμερα για να μας υπενθυμίσει ότι υπάρχουν ανάμεσά μας κάποιοι συνάνθρωποί μας, τα άτομα με αναπηρίες, που τους στερούμε να απολαμβάνουν ό,τι κι εμείς στην καθημερινότητά μας.

Και σήμερα όλο το πολιτικό σύστημα και οι αρμόδιοι φορείς θα εξαντλήσουν την ευαισθησία τους σε βαρύγδουπα μηνύματα και ανακοινώσεις.

Τι γίνεται όμως από αύριο;

ΑμεΑ

O Χρήστο Παπαθανασίου, ο μαθητής που πριν από έναν χρόνο έπρεπε να φοιτήσει στο γυμνάσιο, αλλά βρέθηκε αποκλεισμένος.

Τον Χρήστο Παπαθανασίου σας τον έχουμε συστήσει ξανά μέσα από τις στήλες της εφημερίδας μας. Είναι ο μαθητής που πριν από έναν χρόνο έπρεπε να φοιτήσει στο γυμνάσιο, αλλά βρέθηκε αποκλεισμένος. Παρά τα έγγραφα της εκπαιδευτικού μητέρας του Μαριάννας Μπαρτζάκλη προς τη δημοτική αρχή για εγκατάσταση ανελκυστήρα είχε φτάσει ο Σεπτέμβριος και ο Χρήστος βρέθηκε εγκλωβισμένος στο προαύλιο του 2ου Γυμνασίου. Η δημοσιοποίηση του προβλήματος προκάλεσε την επίλυσή του. Ο Χρήστος φοιτά πλέον ανεμπόδιστα στη Β΄τάξη του γυμνασίου με την ελπίδα ότι όταν φτάσει η ώρα για το λύκειο δεν θα βρεθεί πάλι μπροστά στο ίδιο πρόβλημα.        

Ο ίδιος πάντως μάς δήλωσε αισιόδοξος, έχοντας δίπλα του τους αγαπημένους του φίλους.

«Από την ιστορία μου “άλογο χωρίς πόδια”: ”Αρχισα να τρέχω, να καλπάζω ασταμάτητα και ξαφνικά! Κρακ!! ωχχχχ! Πέφτω κάτω. Παραλύουν τα πόδια μου”.

Ναι μπορεί να συμβεί στον καθένα
Να γίνεις ή να γεννηθείς ανάπηρος.
Να αλλάξουν όλα σε δευτερόλεπτα.

Πώς στέκεσαι απέναντι στο αναπάντεχο, στην αναπηρία πολλές φορές δεν εξαρτάται μόνο από εσένα, αλλά από όλο το πλαίσιο που σε περιβάλλει. Εγώ είμαι τυχερός γιατί βρίσκομαι σε ένα υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον και έχω πολύ καλούς φίλους, τον Κωνσταντίνο, τον Θοδωρή, τον Σπύρο και άλλους. Φίλους που μαζί νικάμε όλα τα εμπόδια και μαζί ελπίζουμε να γίνει η πόλη μας πιο προσβάσιμη, πιο ανοικτή, πιο φιλική για όλους».

 

Φένια Χορμπά, πρόεδρος Τυφλών Δυτ. Ελλάδος: Πρόβλημα είναι το πώς αντιμετωπίζεται η αναπηρία

ΑμεΑ

H Φένια Χορμπά

«Οποιος έχει πρόβλημα με το πρόβλημά μου, τότε το πρόβλημα το έχει αυτός, πράγμα που σημαίνει ότι η αναπηρία δεν είναι το πρόβλημα. Πρόβλημα είναι το πώς αυτή αντιμετωπίζεται. Σημαντική έννοια γύρω από την αναπηρία είναι και ο όρος ”ένταξη”. Μιλώντας για ένταξη ατόμων με αναπηρία σημαίνει ότι τηρείται η σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Που σημαίνει ισότιμη πρόσβαση στο φυσικό περιβάλλον, τα ΜΜΜ, τις εγκαταστάσεις κ.ά., ελευθερία της έκφρασης, της γνώμης και της πρόσβασης στην πληροφορία, εργασία και απασχόληση, ευαισθητοποίηση και ανεξάρτητη διαβίωση».

 

Γιώργος Κολοκοτρώνης, εκπαιδευτικός – πρόεδρος Κωφών: Παλεύουμε για τις καλύτερες συνθήκες πρόσβασης

ΑμεΑ

O Γιώργος Κολοκοτρώνης

«Το Σωματείο Κωφών και Βαρήκοων Νοτιοδυτικής Ελλάδος χαιρετίζει τη σημερινή ημέρα. Μια μερα αφιερωμένη σε έναν αγώνα αδιάκοπο, στις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα. Παλεύουμε για τις καλύτερες συνθήκες πρόσβασης με αρωγό την τεχνολογία, την κοινωνική παιδεία και τις κρατικές και ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Είναι χρέος μας ο συνεχής αγώνας και ενημέρωση του κόσμου για τις ανάγκες μας, μιας και αποτελούμε ενεργά μέλη της κοινωνίας αυτής και δείχνοντας τις ικανότητες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και περνάμε, κάνουμε την κοινωνία να αποκτά μια ενσυναίσθηση η οποία ενδυναμώνει την κοινωνική παιδεία των πολιτών μας! Ολοι μαζί προσπαθούμε!».

 

Μαργαρίτα Καραγιώγρου, Ένωση Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας: Σήμερα θα μας υποσχεθούν, αύριο θα μας ξεχάσουν

ΑμεΑ

H Μαργαρίτα Καραγιώγρου

«Τι νόημα έχει η 3η Δεκεμβρίου; Βρισκόμαστε σε μία διαρκή ομηρία. Απ’ όλες τις κυβερνήσεις έχουμε απογοητευτεί. Αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν βρίσκουμε ανταπόκριση. Υπάρχουν συλλογικότητες που όλοι μαζί προσπαθούμε να διατηρήσουμε τα ήδη κεκτημένα και να κερδίσουμε τα δικαιώματά μας. Είναι ντροπή να συζητάμε ακόμα σήμερα για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Ο τρόπος που μας αντιμετωπίζουν μας λυπεί. Μπορεί να είμαστε μειοψηφία, αλλά μας οφείλουν τουλάχιστον σεβασμό. Ο σχεδιασμός της κάθε κυβέρνησης έπρεπε να προασπίζει τα συμφέροντα των ΑμΕΑ. Σήμερα όλοι θα μας δώσουν υποσχέσεις και θα σταθούν δίπλα μας. Αύριο όμως;».

 

Ιουλία Συρόκωστα, Σύλλογος Κλινικής Αποκατάστασης ΠΓΝΠ: 12 χρόνια παλεύουμε για την Κλινική

ΑμεΑ

H Ιουλία Συρόκωστα

«Με αφορμή τη σημερινή μέρα να υπενθυμίσω προς κάθε αρμόδια αρχή ότι η Κλινική Αποκατάστασης ”Δημητρίου και Βέρρας Σφήκα” ήρθε να καλύψει ένα μεγάλο κενό, καθώς είναι η μόνη Πανεπιστημιακή Κλινική στη χώρα. Παρά τον σύγχρονο τεχνολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό, την παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών και φυσικά της προσπάθειας να καλλιεργήσει επιστημονικό έργο, 12 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργία της δεν έχει επιτευχθεί η πλήρης ανάπτυξή της. Υπάρχουν ευθύνες απέναντι σε αυτή την ευπαθή πληθυσμιακή ομάδα, αλλά και απέναντι στον δωρητή. Η Πολιτεία να πράξει το χρέος της».