Δύο στους τρεις Έλληνες θετικοί στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού – Τι έδειξαν τα αποτελέσματα έρευνας

Θετικά τα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής έρευνας του Focus Bari|YouGov, σχετικά με το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν υπέρ του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

μυοκαρδίτιδα

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα της Focus Bari | YouGov που διεξήχθη σε 21 χώρες τον Ιούνιο του 2021, αλλά και όλα τα «κύματα» έρευνας που διεξάγει η Focus Bari στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2021, σημειώνεται ότι:

– Το 68% των Ελλήνων δηλώνουν ότι έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο / έχουν κλείσει ραντεβού να το κάνουν / θα το κάνουν οπωσδήποτε

– Η αναλογία των “αρνητών” είναι εντυπωσιακά μεγαλύτερη στις νεαρές ηλικίες, ενώ παράλληλα υπάρχει μια σταθερή αναλογία «αρνητών» (λίγο περισσότερο από ένας στους δέκα) σε όλες τις ηλικίες. Ειδικότερα “αρνητές” καταγράφονται 14% στους 18-24 ετών και 15% στους 25-34 ετών, έναντι 10% στις ηλικίες 35-44, 12% στους 45-54 ετών και 10% στους άνω των 55 ετών. Στην Αττική, οι “αρνητές” είναι γύρω στο 12%, στη Θεσσαλονίκη 11% και στην περιφέρεια 13%.

– Σε σύγκριση με άλλες 20 χώρες που περιλήφθηκαν στην έρευνα, η Ελλάδα έρχεται τελευταία, ανάμεσα στις χώρες με τις συγκριτικά μικρότερες αναλογίες εμβολιασμένων/θετικών προς το εμβόλιο.

Είναι, όμως, ενθαρρυντικό ότι μετά τον Απρίλιο το ποσοστό των “αμφίβολων” ή “αρνητών” στην Ελλάδα βαίνει μειούμενο, αφού φέτος τον Μάρτιο το 42% απαντούσε «μπορεί να κάνουν το εμβόλιο, μπορεί και όχι», ποσοστό που είχε μειωθεί στο 31% τον Απρίλιο και στο 20% τον Ιούνιο. Αντίστοιχα, οι “αρνητές” («μάλλον/οπωσδήποτε δεν θα το κάνω»), από 20% στο πρώτο δίμηνο του 2021, έπεσαν στο 15% τον Απρίλιο και στο 12% έως 13% τον Ιούνιο.