Πάτρα: Φοιτητές ξανάρχονται, ανοίγουν γκαρσονιέρες – Ισχυρή ανάκαμψη στην αγορά φοιτητικής στέγης
Οι φοιτητές έχουν φέτος πληθώρα επιλογών, όμως αυτό δεν σημαίνει παράλληλα και πτώση τιμών λόγω προσφοράς – Που κυμαίνονται οι τιμές – Κτηματομεσίτες μιλούν στην “Π” για την κίνηση στην αγορά
Ισχυρή ανάκαμψη σημειώνεται από την περασμένη εβδομάδα στην αγορά φοιτητικής στέγης, καθώς οι πρωτοετείς φοιτητές των Πανεπιστημίων Πατρών και Πελοποννήσου καταφθάνουν από το Σαββατοκύριακο και επιδίδονται αμέσως σε έναν αγώνα δρόμου για την κατοχύρωση της καθιερωμένης φοιτητικής γκαρσονιέρας.
Στο γκισέ της «Π» επικρατεί οργασμός εδώ και ημέρες, με πλήθος ιδιοκτητών ακινήτων και κτηματομεσίτες, να αναζητούν την καλύτερη θέση στις σελίδες των αγγελιών για να διαφημίσουν ακίνητα προς μίσθωση.
Η αγορά φοιτητικής στέγης υπέστη ένα πρωτόγνωρο σοκ την περασμένη χρονιά, καθώς μπήκε στον πάγο λόγω της πολύμηνης καραντίνας και της αναστολής των διά ζώσης μαθημάτων στις αίθουσες των πανεπιστημίων. Χιλιάδες συμβόλαια πρωτοετών και παλαιότερων φοιτητών ακυρώθηκαν, καθώς οι γονείς τους, δεν μπορούσαν να σηκώσουν ένα οικονομικό βάρος για άγνωστο χρονικό διάστημα.
Πλέον, η κατάσταση με την πανδημία αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο και οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να ξανακλείσει την οικονομία με οριζόντιο λοκντάουν, ξανάφερε χιλιάδες φοιτητές στην Πάτρα.
Οι φοιτητές έχουν φέτος πληθώρα επιλογών, όμως αυτό δεν σημαίνει παράλληλα και πτώση τιμών λόγω προσφοράς.
Πολλοί ιδιοκτήτες τα έχουν ανακαινίσει πλήρως μέσω δανεισμού και μετά από ένα χρόνο οικονομικής αιμορραγίας, προσπαθούν να καλύψουν όσο περισσότερο μπορούν τη «χασούρα» τους και ταυτόχρονα να εισπράξουν την απόδοση της επένδυσής τους.
Αυτό το παράδοξο— ότι δηλαδή υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα διαμερίσματα, οι τιμές παραμένουν τσιμπημένες — οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι πλέον τα ακίνητα που διατίθεται προς ενοικίαση είναι πλήρως ανακαινισμένα, επιπλωμένα και με το σύνολο των οικοσυσκευών.
Στην Πάτρα, που αποτελεί διαχρονικά φοιτητική πόλη, οι τιμές μίσθωσης για γκαρσονιέρες και δυάρια το 2019 σε σχέση με το 2018 είχαν καταγράψει μείωση της τάξεως του 20%. Ομως, το 2020, όσο και τη φετινή χρονιά οι τιμές κατέγραψαν αυξητικές τάσεις.
- @Το κόστος μίσθωσης ενός διαμερίσματος 30 τ.μ. – 40 τ.μ. στην περιοχή της Αγίας Σοφίας κυμαίνεται από 220 ευρώ έως 350 ευρώ και το δυάρι από 50 τ.μ. έως 60 τ.μ. ακόμη και 380 ευρώ τον μήνα.
- @Στην αχαϊκή πρωτεύουσα, στην περιοχή των Ζαρουχλεΐκων, το κόστος μίσθωσης διαμερίσματος κυμαίνεται από 220 ευρώ έως 250 ευρώ, ενώ για μικρότερο διαμέρισμα από 30 τ.μ έως 45 τ.μ, από 150 ευρώ έως 220 ευρώ τον μήνα.
Ισχυρή ανάκαμψη στην κτηματαγορά
Η κτηματομεσίτρια Σοφία Λοτσάρη, διαπιστώνει σημαντική ανάκαμψη στην αγορά φοιτητικής στέγης, μετά το περσινό στραπάτσο. Η κίνηση αναζωπυρώθηκε ήδη από το Σαββατοκύριακο μετά την ανακοίνωση των βάσεων, γεγονός που αποτελεί ισχυρό σημάδι ανάκαμψης.
Οπως τόνισε η Σοφία Λοτσάρη, οι υποψήφιοι ενοικιαστές φέτος είναι πιο σίγουροι σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας, εκτιμώντας πως τα πανεπιστήμια δεν θα οδηγηθούν πάλι σε ένα γενικό λοκντάουν.
Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι είναι ενημερωμένοι για τις περιοχές που θεωρούνται «φοιτητικές» και ζητούν να δουν διαμερίσματα στην Αγίας Σοφίας, στην Αγυιά, στο κέντρο και στα Ψηλαλώνια.
Κατά βάση αναζητούν γκαρσονιέρα ή δυάρι για τον πρωτοετή φοιτητή, ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που επιλέγουν τη λύση της συγκατοίκησης σε ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα. Πρόκειται για παλιούς φοιτητές που έχουν βρει σταθερές φιλίες και πιστεύουν ότι μπορούν να συγκατοικήσουν, απολαμβάνοντας τα οικονομικά οφέλη της κατανομής των εξόδων.
Οσον αφορά στα μισθώματα, η Σοφία Λοτσάρη παρατηρεί και αυτή πως η αγορά φέτος έχει μια μικρή αύξηση τιμών, ενώ επισημαίνει ότι ευκαιρίες υπάρχουν και ως προς την ποιότητα των κατασκευών και την τοποθεσία τους.
Η Σοφία Λοτσάρη ευχήθηκε τα πράγματα να πάνε φέτος ομαλά, γιατί οι φοιτητές αποτελούν ένα μεγάλο αγοραστικό κοινό που στηρίζει την οικονομία της Πάτρας, ενώ κάλεσε τους υποψήφιους ενοικιαστές να απευθύνονται μόνο σε επίσημα μεσιτικά γραφεία, γιατί διαθέτουν εγγυημένες υπηρεσίες και λειτουργούν με γνώμονα το συμφέρον των πελατών τους.
Η κίνηση ξεκίνησε από το καλοκαίρι
Ο κτηματομεσίτης Νίκος Γκοτσίνος λέει πως η αγορά της φοιτητικής στέγης ανακάμπτει φέτος, μετά την περυσινή χρονιά, όπου υπήρξαν μαζικές ακυρώσεις συμβολαίων λόγω του λοκντάουν.
Τον περασμένο Οκτώβριο υπήρξε ένα μπαράζ ακυρώσεων συμβολαίων που είχαν συναφθεί κυρίως από πρωτοετείς φοιτητές, ενώ ακολούθησαν και άλλοι παλαιότεροι, όταν διαπίστωσαν ότι η χώρα έμπαινε σε ένα πολύμηνο λοκντάουν, με αποτέλεσμα η Πάτρα να αδειάσει από φοιτητόκοσμο.
Ευτυχώς, φέτος το καλοκαίρι η ζήτηση αναζωπυρώθηκε, όταν από τον περασμένο Ιούλιο άρχισε να διαφαίνεται πως οι φοιτητές θα επέστρεφαν στις αίθουσες των πανεπιστημίων. Πολλοί φοιτητές προηγουμένων ετών που είχαν αφήσει τα διαμερίσματά τους, επέστρεψαν στην Πάτρα και αναζήτησαν τη νέα τους κατοικία, με αποτέλεσμα η αγορά να αρχίσει να ανακάμπτει.
Οι τιμές των ενοικίων, σύμφωνα με τον κ. Γκοτσίνο, παραμένουν σε γενικές γραμμές σταθερές, με εξαίρεση τα ανακαινισμένα διαμερίσματα που έχουν υποστεί μια αύξηση της τάξης του 5%. Πολλές κατοικίες ανακαινίστηκαν από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και οι ιδιοκτήτες τους, ζητούν μεγαλύτερο μίσθωμα.
Ακόμα, ο κ. Γκοτσίνος παρατηρεί πως η αγορά στέγης αρχίζει να ζητά νεοδμητα διαμερίσματα, τα οποία όμως δεν υπάρχουν λόγω της κατάρρευσης των κατασκευών συνέβη την προηγούμενη δεμαετία. Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, ανεγείρονται λίγες πολυκατοικίες στην Πάτρα, που όμως δεν φτάνουν για να καλύψουν τη ζήτηση.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News