Η «απάντηση» της ΕΕ στην πανδημία COVID-19

Κομισιόν

Η πανδημία του COVID-19 είχε και έχει επηρεάσει όλες τις χώρες της ΕΕ. Από το ξέσπασμα του COVID-19, η ΕΕ συνεργάζεται με τα κράτη μέλη της για την προστασία της υγείας και της ευημερίας των πολιτών της ΕΕ, την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Ταυτόχρονα, η ΕΕ συντονίζει την αντίδραση για τον μετριασμό των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων του COVID-19 και την υποστήριξη της ανάκαμψης των χωρών της ΕΕ.

 

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τον Μάρτιο του 2020 σε τέσσερις προτεραιότητες που θα καθοδηγούν την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης της ΕΕ στην πανδημία COVID-19 που ήταν οι εξής:

-Τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού

-Εξασφάλιση της παροχής ιατρικού εξοπλισμού

-Προώθηση της έρευνας για θεραπείες και εμβόλια

-Στήριξη των θέσεων εργασίας, των επιχειρήσεων και της οικονομίας

Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης του COVID-19, οι ηγέτες της ΕΕ συναντήθηκαν τακτικά μέσω τηλεδιάσκεψης για να συζητήσουν και να αξιολογήσουν την κατάσταση και να συντονίσουν τη δράση. Ακόμη και μετά την έκτακτη ανάγκη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανήλθε τακτικά στο θέμα του COVID-19.

Την ώρα που εργάζονταν για τη μελλοντική ανάκαμψη, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να συνεχίσουν την προσπάθεια συντονισμού σε επίπεδο ΕΕ σε διάφορα μέτωπα, όπως:

-Ανάπτυξη, κατασκευή και ανάπτυξη των εμβολίων COVID-19

-Στρατηγικές δοκιμών και αμοιβαία αναγνώριση των δοκιμών

-Διασυνοριακή ανίχνευση επαφών

-Κανονισμούς καραντίνας

-Ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια κατά του COVID-19

Από την αρχή της πανδημίας, η ΕΕ ανακατευθύνει τη χρηματοδότηση της έρευνας στους πιο πολλά υποσχόμενους παραγωγούς εμβολίων και συντονίζει μια κοινή προσπάθεια για να διασφαλίσει την παραγωγή και παράδοση επαρκούς ποσότητας εμβολίων στις χώρες της ΕΕ.

Οι εκστρατείες εμβολιασμού κατά του COVID-19 ξεκίνησαν στις 27 Δεκεμβρίου 2020 σε ολόκληρη την Ένωση. Μέχρι τον Ιούνιο του 2022, 18 μήνες αργότερα, εννέα στους δέκα ενήλικες στον πληθυσμό της ΕΕ (86%) έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του COVID-19.

ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΕ

Η ΕΕ συμφώνησε να εκδώσει ένα κοινό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ για τη διευκόλυνση της ασφαλούς και ελεύθερης κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 παρέχοντας απόδειξη ότι ένα άτομο έχει:

-Έχει εμβολιαστεί κατά του COVID-19

-Έλαβε αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής ή ανάρρωσε από τον COVID-19

Ο κανονισμός της ΕΕ για τη θέσπιση του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ ίσχυε από την 1η Ιουλίου 2021 έως τις 30 Ιουνίου 2023.

Από τον Ιούνιο του 2023, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υιοθέτησε το σύστημα ψηφιακής πιστοποίησης COVID-19 της ΕΕ για να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο σύστημα που βοηθά στην προστασία των πολιτών σε όλο τον κόσμο από συνεχείς και μελλοντικές απειλές για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των πανδημιών.

ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Για να στηρίξουν τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις χώρες της ΕΕ στην ανάκαμψη από την οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία του COVID-19, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να εργαστούν για ένα σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη. Στις 23 Απριλίου 2020, δεσμεύτηκαν να δημιουργήσουν ένα ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ με στόχο τον μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης.

Στις 21 Ιουλίου 2020, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε συνολικό προϋπολογισμό 1.824 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2021-2027. Συνδυάζοντας το  πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) και μια εξαιρετική προσπάθεια ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ (800 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές), το πακέτο Next Generation EU (NGEU) , βοηθά την ΕΕ να ανασυγκροτηθεί μετά την πανδημία COVID-19 και υποστηρίζει τις επενδύσεις στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Αυτά τα στοιχεία προστίθενται στα τρία δίχτυα ασφαλείας των 540 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή η ΕΕ για τη στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των χωρών.