Παροχή στήριξης της ΕΕ όταν έρχονται καταστροφές

ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα ασφαλές μέρος για να ζεις, αλλά ακόμη και εδώ, οι φυσικοί κίνδυνοι και οι ανθρωπογενείς καταστροφές απειλούν ανθρώπους, περιουσίες, περιβάλλον και πολιτιστική κληρονομιά. Οι πολιτικές διαχείρισης κινδύνων καταστροφών στοχεύουν στην αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων μέσω δράσεων πρόληψης, ετοιμότητας, αντίδρασης και ανάκαμψης.

Η ΕΕ αναπτύσσει πολιτικές που εστιάζουν στην πρόληψη και τη μείωση των κινδύνων καταστροφών, καθώς αυτές οι ενέργειες θα μειώσουν τον αντίκτυπο των δυσμενών συμβάντων. Η αύξηση της ανθεκτικότητας των υποδομών, των οικοσυστημάτων, της κοινωνίας και της οικονομίας της ΕΕ αποτελεί σημαντικό σκέλος του έργου διαχείρισης κινδύνου καταστροφών.

Γιατί είναι σημαντικό;

Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ έχει δει ένα ευρύ φάσμα δυσμενών γεγονότων που προκάλεσαν την καταστροφή της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας, του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στην ΕΕ, από το 1980 έως το 2022, οι φυσικοί κίνδυνοι επηρέασαν εκατομμύρια ανθρώπους και στοίχισαν στα κράτη μέλη 650 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά (εκ των οποίων 59 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021 και 52 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022).

Σύμφωνα με τις μελέτες η ΕΕ τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αντιμετωπίσει πιο ακραία γεγονότα και αυξημένη έκθεση και ευπάθεια σε καταστροφές. Για παράδειγμα, η κλιματική αλλαγή φέρνει πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, άνοδο της στάθμης της θάλασσας και αλλαγές στη γεωγραφική κατανομή ορισμένων μολυσματικών ασθενειών.

Η συνεχιζόμενη αστικοποίηση και ανάπτυξη σε επικίνδυνες περιοχές θέτει περισσότερους ανθρώπους και πλούτο σε κίνδυνο. Τα αστικά περιβάλλοντα ενισχύουν τους κινδύνους καταστροφών όπως πλημμύρες, καύσωνες ή επιδημίες.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Στην ΕΕ, η προστασία των ανθρώπων, της περιουσίας, του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς από πολλαπλές απειλές αποτελεί πρωτίστως εθνική ευθύνη.  Για αυτό η ΕΕ συμπληρώνει, υποστηρίζει, συντονίζει την εθνική δράση και προωθεί τη διασυνοριακή συνεργασία σε αυτά τα θέματα.

Ενα ευρύ σύνολο πολιτικών και κονδυλίων της ΕΕ στοχεύει στην ενίσχυση της συλλογικής ασφάλειας και ανθεκτικότητας έναντι ανεπιθύμητων συμβάντων. Στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, 27 χώρες της ΕΕ και 10 άλλα συμμετέχοντα κράτη, ανταλλάσσουν τακτικά πληροφορίες σχετικά με κινδύνους καταστροφών.

Μάλιστα, από το 2014, η ΕΕ έχει χρηματοδοτήσει περισσότερα από 149 έργα. Το ΤΑFF είναι ένα νέο μέσο τεχνικής βοήθειας που ξεκίνησε το 2024 ως σύμπραξη μεταξύ του τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το TAFF στοχεύει να υποστηρίξει τις χώρες της ΕΕ και τα κράτη που συμμετέχουν στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, καθώς και τη Γεωργία και το Κοσσυφοπέδιο για να αυξήσουν την τεχνική τους ικανότητα για πρόληψη και ετοιμότητα καταστροφών. Το μέσο είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με την εφαρμογή των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανθεκτικότητα στις καταστροφές που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2023.

ΣΤΟΧΟΙ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν επινοήσει 5 στόχους ανθεκτικότητας σε καταστροφές για να κατευθύνουν το έργο μας στην πρόληψη και την ετοιμότητα καταστροφών.

Οι στόχοι περιλαμβάνουν την πρόβλεψη και την προετοιμασία για τους κινδύνους, την ενίσχυση των έγκαιρων προειδοποιήσεων, την κλιμάκωση των ικανοτήτων απόκρισης και την εξασφάλιση ισχυρών συστημάτων πολιτικής προστασίας.

Λειτουργούν ως πυξίδα για την πολιτική και τις επενδύσεις που μπορούν να βοηθήσουν τις αρχές να λαμβάνουν καλύτερα ενημερωμένες αποφάσεις και να προστατεύουν τους πολίτες, τα μέσα διαβίωσης και το περιβάλλον.

Για παράδειγμα όταν συμβεί έκτακτη ανάγκη, οποιαδήποτε χώρα μπορεί να ζητήσει βοήθεια μέσω του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης (ERCC) . Λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, παρακολουθεί παγκόσμιες εκδηλώσεις και διασφαλίζει την ταχεία ανάπτυξη της υποστήριξης έκτακτης ανάγκης μέσω άμεσων δεσμών με τις εθνικές αρχές πολιτικής προστασίας. Εξειδικευμένες ομάδες και εξοπλισμός, όπως πυροσβεστικά αεροπλάνα, έρευνα και διάσωση, καθώς και ιατρικές ομάδες, μπορούν να κινητοποιηθούν γρήγορα για αποστολές εντός και εκτός Ευρώπης.