ΠΕΔ Δ. Ελλάδος: Σε κρίσιμη καμπή η Αυτοδιοίκηση

Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση, τι σημειώνει ο πρόεδρος Θανάσης Παπαδόπουλος.

ΠΕΔ Φωτογραφία αρχείου

Την έντονη αγωνία των αιρετών της αυτοδιοίκησης εξέφρασε σε μια υψηλών τόνων τοποθέτηση ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Δ.Ε. Αθανάσιος Παπαδόπουλος Δήμαρχος Καλαβρύτων στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου που διεξάγει η ΚΕΔΕ, ενόψει του κρίσιμου τακτικού συνεδρίου της Ρόδου τον Νοέμβριο. Η συνάντηση έγινε στο Μεσολόγγι την Πέμπτη 3/10 με την συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, Δημάρχων και αιρετών από την ΠΔΕ. Αν και το αντικείμενο της θεματικής ενότητας αφορούσε στις πολιτικές και τις δράσεις των Δήμων στους τομείς υγείας, κοινωνικής πολιτικής και οικονομίας καθώς και θέματα κοινωνικής συνοχής και οικογένειας, ωστόσο συζητήθηκαν όλα τα καυτά θέματα που απασχολούν την ΤΑ.

Ο Πρόεδρος εκκίνησε με την διαπίστωση ότι ο θεσμός περνάει κρίσιμη καμπή.

Σε όλους τους τομείς η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε στασιμότητα.

Η στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων έχει κλείσει οκτώ μήνες τώρα και από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από το ΕΣΠΑ. Δεν έχει ανοίξει καμιά πρόσκληση, ενώ τώρα πληρώνονται με καθυστέρηση έργα του 2023. Η ΣΑΤΑ είναι μικρή και άλλο πρόγραμμα χρηματοδότησης δεν υπάρχει.

Όλοι συμφώνησαν ως επιτακτική ανάγκη η Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην καταβολή επιπλέον 450 εκ. ευρώ, γενναία αύξηση των ΚΑΠ το 2025, την απόδοση των χρημάτων του τέλους ταφής, την απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων στους δήμους και την κατάργηση του άρθρου 44 του Ν. 5000/2010, που θεσπίζει «κόφτη» – ανώτατο πλαφόν 3,528 δισ. ευρώ στους ΚΑΠ, ανεξάρτητα από την εξέλιξη των φορολογικών εσόδων (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ), που χρηματοδοτούν το καλάθι των ΚΑΠ.

Παρακάτω αναφέρθηκε στην κατάσταση του Δημοτικού οδικού Δικτύου που είναι αρμοδιότητα των Δήμων, ωστόσο μένει ασυντήρητο δεκαετίες πλέον, λόγω ανυπαρξίας πόρων και έλλειψης προσωπικού. Πρότεινε να θεσπισθεί ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης αποκλειστικά για το Διαδημοτικό Δίκτυο που αφορά άμεσα την παραγωγική διαδικασία στην περιφέρεια και την ζωή των ανθρώπων εκεί που νιώθουν εγκατάλειψη από την πολιτεία.

Έντονες επιφυλάξεις εξέφρασε και για το πρόγραμμα ‘’Απόλλων’’. Ετοιμάζονται να δέσουν χειροπόδαρα τους Δήμους υποχρεώνοντας τους να αγοράζουν ρεύμα σε προκαθορισμένες υψηλές τιμές τις οποίες θα καθορίζουν τα καρτέλ της ενέργειας. Οι Δήμοι θα δίνουν παροχές αλλά θα αντιμετωπίζονται σαν πελάτες. Για το θέμα αυτό έχει δημοσιοποιηθεί ολοκληρωμένη αναφορά και πρόταση από την Π.Ε.Δ.Δ.Ε..

Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στους ΟΤΑ συνεχώς επιδεινώνεται με τις συνεχείς συνταξιοδοτήσεις και την κινητικότητα των υπαλλήλων. Το πρόγραμμα της απασχόλησης ανέργων από 55 έως 67 στο οποίο βασίστηκαν οι Δήμοι ουσιαστικά έχει σταματήσει αφού για μήνες δεν δίνονται εγκρίσεις για καινούριες θέσεις. Ζητήθηκε η άμεση επανέναρξή του και την επέκτασή του. Να μην αφορά μόνο σε 10.000 άτομα, δεδομένου ότι οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες και η υποστελέχωση ζωτικής σημασίας ζήτημα για τους ΟΤΑ. Συντασσόμαστε επίσης στη δημιουργία ενός νέου προγράμματος, που να αφορά και άλλες ηλιακές ομάδες, όπως τους νέους 18 – 30 ετών, που ως άμεσο κοινωνικό όφελος θα έχει την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας από τους νέους.

Όμως και για το νομοσχέδιο που σοφρά την ενοποίηση των ΦΟΔΣΑ φαίνεται να μην υπαναχωρεί η Κυβέρνηση, αντικείμενο που θα αποτελέσει πραγματική αιτία σύγκρουσης στο μέλλον.

Ο Πρόεδρος ολοκλήρωσε λέγοντας ότι με ανοιχτά τόσα μέτωπα το επικείμενο συνέδριο αναμένεται να εξελιχθεί σε μια πολυμέτωπη διαδικασία αντιθέσεων και προστριβών με τις πολιτικές που υιοθετούν τα Υπουργεία και η ανακοινωμένη παρουσία του Πρωθυπουργού θα έχει πραγματικό ενδιαφέρον.