Διακρίσεις για τη φοιτητική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών, διαγωνίστηκε με τους κορυφαίους του κόσμου

Η ομάδα συμμετείχε στον διαγωνισμό Προτείνοντας καινοτόμες προσεγγίσεις στοχευμένης γονιδιακής θεραπείας της νόσου Αλτσχάιμερ

φοιτητική Η φοιτητική ομάδα που μάχεται το αλτσχάιμερ

Με σημαντικές διακρίσεις επέστρεψε από τον διαγωνισμό «Συνθετικής Βιολογίας» iGEM που διεξήχθη στη Γαλλία από 23 έως 26 Οκτωβρίου η ομάδα Patras Medicine διαγωνίσθηκε στην κατηγορία «Therapeutics».

Η ομάδα συμμετείχε στον εν λόγω διαγωνισμό με την πρόταση «Lethe», προτείνοντας καινοτόμες προσεγγίσεις στοχευμένης γονιδιακής θεραπείας της νόσου Αλτσχάιμερ, που αποτελεί τον κυριότερο εκπρόσωπο μίας ομάδας νευροεκφυλιστικών νοσημάτων που προκαλούν άνοια.

«Με την καινοτόμο χρήση εξωσωμάτων και του microRNA-195, η ομάδα μας στοχεύει στη μείωση της φωσφορυλίωσης της πρωτεΐνης tau, η οποία επιδεινώνει την εξέλιξη της νόσου. Δηλαδή για να γίνει κατανοητό ασχοληθήκαμε με τη δεύτερη αιτία της νόσου η οποία δεν έχει διερευνηθεί ευρέως» μας είπε εκ μέρους της ομάδας η 4ετής φοιτήτρια του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Βασιλική Ρόζου.

Σκοπός της ομάδας είναι να προσφέρει μια βιώσιμη θεραπευτική προσέγγιση που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών και κατ’ επέκταση των οικείων τους.
O διαγωνισμός iGEM είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός Συνθετικής Βιολογίας παγκοσμίως. Ξεκίνησε το 2003 ως μια διοργάνωση του Massachusetts Institute of Technology (MIT) και έκτοτε διεξάγεται ετησίως από το iGEM Foundation.

Στόχος του είναι η ανάδειξη καινοτόμων ιδεών οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση σε καθημερινά προβλήματα υγείας, μέσω των δυνατοτήτων που προσφέρει η «Συνθετική Βιολογία».

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών «Patras Medicine» διαγωνίστηκε ανάμεσα σε περισσότερες από 400 ομάδες από 50 διαφορετικές χώρες με συμμετοχές κορυφαίων Πανεπιστημίων, όπως των Cambridge, ΜΙΤ, Stanford, κ.λπ.. Το κύριο στοιχείο του διαγωνισμού είναι η καινοτομία και η διεπιστημονικότητα, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη και την τροποποίηση βιολογικών και χημικών μορίων, μια πολύ βασική γνώση για φοιτητές Χημείας, Βιολογίας, Φαρμακευτικής, Ιατρικής, αλλά και στην μοντελοποίηση αυτών, γνώση ιδιαίτερα χρήσιμη για φοιτητές άλλων τμημάτων που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τη γνώση τους σε θέματα μηχανικής και πληροφορικής για την επίλυση σύνθετων βιολογικών προβλημάτων και προβλημάτων υγείας.

Την ομάδα της Πάτρας αποτελούν οι φοιτητές: Ιωάννης Γρηγορόπουλος, Μιχαήλ Διαμαντάκης, Μαρία Κουρή, Μαριάννα Λαμπροπούλου, Ματίλντα Λλέσι, Μαρία Ντούκα, Αφροδίτη Ράπτη, Βασιλική Ρόζου, Στυλιανός Σερέτης, Δήμητρα Σφυρή,
Αλκης – Βασίλειος Χατζόπουλος και Μιχαήλ – Αγγελος Αδαμόπουλος.

Η ομάδα συμπληρώθηκε από τη συμβουλευτική ομάδα, την ομάδα καθοδήγησης που αποτελούν οι: Παρασκευή Τερζίδου, Ελευθέριος Μπόχαλης, Βλάσιος Παναγιώτης Παναγιώτου, Κωνσταντίνα Νίκα, Σύλβια Μανγκανή και Νικόλαος Σαββόπουλος.

Η ομάδα εργάστηκε υπό την καθοδήγηση στήριξη δύο καθηγητών από το Τμήμα Χημείας, του Σπυρίδωνα Μουρτά και της Ζωής Πιπερίγκου.

Καθοριστική ήταν η στήριξη του Πανεπιστημίου Πατρών, των υπηρεσιών του ΕΛΚΕ καθώς και χορηγών που βοήθησαν στην υλοποίηση του εγχειρήματος.