Γ. Παπανδρέου για το αιολικό πάρκο στον Πατραϊκό: «Δεν έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις»

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γιώργος Παπανδρέου, ποια τα σημεία-κλειδιά που επισημαίνει

Παπανδρέου

“Η κλιματική κρίση είναι πλέον μια πραγματικότητα που επηρεάζει άμεσα την καθημερινή μας ζωή και απειλεί την ποιότητα της, τόσο για εμάς όσο και τις επόμενες γενιές”.

Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στη δημιουργία αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό, εστιάζοντας σε σημεία – κλειδιά που αποτελούν προϋποθέσεις για την δημιουργία ανάλογων πάρκων και επισημαίνοντας το πού “σκοντάφτει” το έργο στον Πατραϊκό.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Παπανδρέου αναφέρει: “Έχουμε την ευθύνη να θέσουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο επίκεντρο της αναπτυξιακής μας πορείας, για να υπάρξει μέλλον βιώσιμο προς όφελος της κοινωνίας. Το ερώτημα δεν είναι αν θα γίνει η πράσινη μετάβαση, αλλά πώς θα γίνει με όρους βιωσιμότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Αυτό απαιτεί τρεις θεμελιώδεις προϋποθέσεις:

1. Δίκαιη μετάβαση: Η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία πρέπει να είναι δίκαιη και συμπεριληπτική.

2. Δημοκρατική λήψη αποφάσεων: Οι επιλογές για το μέλλον μας δεν είναι αυτονόητες. Υπάρχουν πολλοί δρόμοι προς την πράσινη ανάπτυξη και αυτές οι επιλογές πρέπει να λαμβάνονται με δημοκρατική διαβούλευση με τους πολίτες, την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία συνολικά.

3. Διαφάνεια στην Πληροφόρηση: Το μέλλον μας δεν μπορεί να αποφασίζεται πίσω από κλειστές πόρτες από λίγους. Η μετάβαση πρέπει να περιλαμβάνει τη συλλογική δέσμευση για διάλογο και συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τοπικών κοινωνιών.

Στοχεύοντας στην ενεργειακή δημοκρατία, με προτεραιότητα τις πραγματικές ενεργειακές κοινότητες, στις οποίες ο πολίτης, η αυτοδιοίκηση, η μικρομεσαία επιχείρηση και δημόσιοι φορείς, αν απαιτείται, συμμετέχουν ως συλλογικοί παραγωγοί ανανεώσιμης ενέργειας. Μια τέτοια στρατηγική ενδυναμώνει την περιφέρεια, προσφέρει ενεργειακή αυτονομία και μειώνει το κόστος της ενέργειας για την κοινωνία και την οικονομία.

Παράλληλα, χρειαζόμαστε μια επανάσταση στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, όχι μόνο για να προετοιμάσουμε νέους σε νέα επαγγέλματα, αλλά και για να καλλιεργήσουμε μια δημοκρατική συμμετοχική παιδεία που σήμερα λείπει από την εκπαίδευσή μας.

Επιπρόσθετα, οι εθνικές αρχές πρέπει να προωθούν πολιτικές που εξασφαλίζουν την περιβαλλοντική διαφάνεια και τη δημόσια συμμετοχή.

Πρόσφατα, σε κοινό τους υπόμνημα, 12 φορείς της κοινωνίας των πολιτών και περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν, μεταξύ άλλων, την κατοχύρωση ενός ανοιχτού διαβουλευτικού forum διαλόγου για περιβαλλοντικά θέματα, την ισχυροποίηση της παρέμβασης των τοπικών κοινωνιών μέσω τοπικών δημοψηφισμάτων και την παροχή δυνατότητας περιβαλλοντικού ελέγχου εκ μέρους των πολιτών.

Όσον αφορά την αδειοδότηση μεγάλων επενδύσεων, είναι αναγκαίο πρώτα απ’ όλα να περιοριστούν, και δεύτερο να γίνουν με αύξηση τουανταποδοτικού οφέλους για τις τοπικές κοινωνίες από έργα ΑΠΕ.

Γιατί στόχος μας είναι η ενίσχυση των ΑΠΕ, με μείωση της ενεργειακής φτώχειας και της εξάρτησής μας από εξωτερικούς παράγοντες, δημιουργώντας έργα που ωφελούν τους πολλούς και όχι τους λίγους.

Για αυτό και η τοποθέτηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων πρέπει να γίνεται με κριτήρια όπως:

– Απόσταση από ευαίσθητα οικοσυστήματα και προστατευόμενες περιοχές Natura.

– Ελαχιστοποίηση της οπτικής όχλησης και των παρεμβάσεων.

– Προσεκτική εκτίμηση των επιπτώσεων στις άλλες τοπικές οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Στην περίπτωση του Πατραϊκού, αυτές οι προϋποθέσεις δεν έχουν τηρηθεί.

Σε κάθε περίπτωση η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό.

Και η παράδοσή της σε λίγους, αποτελεί απώλεια μιας ιστορικής ευκαιρίας για μια δίκαιη, συμμετοχική και πράσινη μετάβαση προς μια κοινωνία ενεργειακής δημοκρατίας”.