Κακοποίηση ζώων: Θλιβερή διαπίστωση, τρίτη η Δυτική Ελλάδα με 484 καταγγελίες και 44 συλλήψεις

Σε εκδήλωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τα αδέσποτα ζώα και τα ζώα συντροφιάς, στην Κάτω Αχαΐα,  ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Νίκος Χρυσάκης.

ζώων Φωκίων Ζαϊμης, Νίκος Χρυσάφης, Κωνσταντίνος Μήλιος και Αγγελος Καραντζάς χθες βράδυ στην Κάτω Αχαΐα

Ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών για τα αδέσποτα ζώα και τα ζώα συντροφιάς Νίκος Χρυσάκης βρέθηκε στην Κάτω Αχαΐα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για να γίνει ενημέρωση φορέων για το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς και όχι μόνο.

Να σημειωθεί πως ο βασανισμός και η θανάτωση ζώων αποτελεί πλέον κακουργηματική πράξη που επιφέρει πρόστιμο έως 50.000 ευρώ και ποινή κάθειρξης έως 10 έτη.

Ακόμα, το νέο θεσμικό πλαίσιο απαιτεί εγγραφή όλων των δήμων στο εθνικό μητρώο ζώων συντροφιάς, καθώς επίκειται αυστηροποίηση του πλαισίου ελέγχων και προστίμων, όπως προανήγγειλε και ο ειδικός γραμματέας κ. Χρυσάκης.

Στην εκδήλωση που συντόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης και έλαβαν μέρος με παρεμβάσεις τους ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας, ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο αντιδήμαρχος Αγγελος Καραντζάς και ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνος Μήλιος, έγινε ενημέρωση από πλευράς περιφέρειας προς τους δήμους, τους αρμόδιους φορείς και τους εκπροσώπους φιλοζωικών οργανώσεων για τα καίρια σημεία εφαρμογής του νόμου και την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ Αυτοδιοίκησης, Αστυνομίας, Υπ. Εσωτερικών και φιλοζωικών οργανώσεων.

Η εικόνα στους δήμους σήμερα δεν είναι καλή ως προς την προσαρμογή στις νέες υποχρεώσεις. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών οργανώσεων πήγαν με… άγριες διαθέσεις, όπως πληροφορείται η «Π», καθώς διαπίστωσαν άγνοια ακόμα και βασικών διατάξεων του νόμου. Ωστόσο καταγράφηκε ειλικρινής διάθεση συνεργασίας.

Ο ειδικός γραμματέας Νίκος Χρυσάκης, τόνισε προς όλες τις πλευρές ότι βρισκόμαστε προ της έναρξης μιας νέας εποχής, όπου οι έλεγχοι για στείρωση και ηλεκτρονικές σημάνσεις θα γίνουν εντατικοί με τη συμβολή της Αστυνομίας.
«Υπάρχει μεγάλη διάθεση από πλευράς Πολιτείας για βοήθεια και έχει ανέβει στην ατζέντα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το θέμα του ελέγχου των ζώων συντροφιάς, τόνισε στην «Π», η εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Ελενα Αρβανίτη.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης, που συντόνισε την εκδήλωση, ανέφερε ότι ι προηγήθηκε σύσκεψη με τον κ. Χρυσάκη και τον δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες, όπου καταγράφηκε η δέσμευση της δημοτικής αρχής για την δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου.

«Εχουμε ξεκινήσει μια καμπάνια ως Περιφέρεια, γιατί λαμβάνουμε πάρα πολλές καταγγελίες για κακοποίηση ζώων. Τώρα επεμβαίνουμε πολύ γρήγορα και στη συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων η Διεύθυνση Κτηνιατρικής συντάσσει εκθέσεις για υποβοήθηση του έργου της δικαιοσύνης» τόνισε ο κ. Ζαΐμης.

Τα φαινόμενα κακοποίησης ζώων είναι συχνά, ωστόσο, η ευαισθητοποίηση του κόσμου είναι μεγαλύτερη και υπάρχουν πολλοί εθελοντές που ενεργοποιούνται και καταγγέλλουν περιστατικά που πέφτουν στην αντίληψή τους.

Το 2023, ο αριθμός των υποθέσεων κακοποίησης ζώων που διαχειρίστηκε η ΕΛΑΣ πανελλαδικά έφτασε τις 8.266, παρουσιάζοντας αύξηση 152%, μέσα σε ένα μόλις χρόνο, ενώ σχηματίστηκαν 1.889 δικογραφίες.

Η αυστηροποίηση των ποινών οδήγησε στην εκτόξευση του αριθμού των συλλήψεων, που έφτασαν τις 370 (+55%). Οσον αφορά τα πρόστιμα, βεβαιώθηκαν 1.909, με το ύψος τους να ξεπερνάει τα 7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 220%!

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρέθηκε στην τρίτη θέση με 484 καταγγελίες (+59%) και 44 συλλήψεις (+29%).

Εκτός από τις κακοποιήσεις που γίνονται γνωστές μέσω social media, ένα μεγάλο ποσοστό των καταγγελιών για αυτά τα απάνθρωπα περιστατικά, φτάνουν στις αρχές από τα τηλεφωνήματα στον πενταψήφιο αριθμό 10410. Πρόκειται για την τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών για κακοποιήσεις ζώων, που τέθηκε σε εφαρμογή τον Οκτώβριο του 2022, στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Αντα Δημοπούλου, πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα η αποτελεσματική εφαρμογή του νομικού πλαισίου μέσω στοχευμένων δράσεων και υποστήριξης των τοπικών αρχών.

Ο ειδικός γραμματέας Νίκος Χρυσάκης πρόσθεσε, από την πλευρά του, τη δέσμευση για εφαρμογή ενός στρατηγικού σχεδιασμού που περιλαμβάνει συνέργειες με κρατικούς φορείς, την κοινωνία των πολιτών και φορείς προστασίας των ζώων, με στόχο τη διασφάλιση της ευζωίας των ζώων συντροφιάς και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα φιλοζωίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δολοφονία 60χρονου με ρόπαλο αναβίωσε στα Δικαστήρια Πατρών, γιατί εγκατέλειψε τον κατηγορούμενο ο Κούγιας

Νωρίτερα φέτος το Δώρο Χριστουγέννων, πώς υπολογίζεται ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Τι είναι το Gigabit Voucher, ποιοι ωφελούνται, ανοίγει η πλατφόρμα

Αίγιο: Η κλοπή στην Παναγία Τρυπητή και τα τηλεφωνικά «ίχνη» ΦΩΤΟ

Πάτρα: Το Σάββατο η κηδεία της 41χρονης Γαρυφαλλιάς

Νεκρά βρέφη σε Αχαΐα – Ηλεία: Μαραθώνια η κατάθεση της μητέρας του Παναγιωτάκη, όσα είπε για την Ειρήνη

Kαιρός: Πέφτει η θερμοκρασία βροχές, καταιγίδες και χιόνια, η πρόγνωση μέχρι της 19/11

Πάτρα: Πέντε ογκολόγοι για χιλιάδες ασθενείς – Στο «κόκκινο» τα Ογκολογικά τμήματα