Πάτρα: Οι δύο άστεγοι του θεάτρου «Απόλλων» – Τι είπαν στην «Π»

Δύο βρόμικες κουβέρτες σκεπάζουν πρόχειρα το σώμα τους, αλλά όπως φαίνεται και το ίδιο το πρόβλημα, που μοιάζει στην Πάτρα να το προσπερνάμε και να εθελοτυφλούμε

άστεγοι

Καθώς νυχτώνει στην Πάτρα, η πόλη μεταμορφώνεται: Ανθρωποι – «σκιές» γλιστρούν στις ημιφωτισμένες γωνιές, ταλαιπωρημένα κορμιά αναζητούν απεγνωσμένα ένα απάνεμο αγκυροβόλι για τις ανεμοδαρμένες ψυχές τους. Ανέστιοι και εμπερίστατοι συνάνθρωποί μας, σέρνουν τα βήματά τους και κουβαλάνε, εκτός από τα λιγοστά υπάρχοντά τους, και μια προσωπική ιστορία απόγνωσης.

Δύο βρόμικες κουβέρτες σκεπάζουν πρόχειρα το σώμα τους, αλλά όπως φαίνεται και το ίδιο το πρόβλημα, που μοιάζει στην Πάτρα να το προσπερνάμε και να εθελοτυφλούμε. Κι όμως: Οι άστεγοι είναι ανάμεσά μας. Ανάμεσα στους ανέμελους διαβάτες της Αγίου Νικολάου, δίπλα στους χαλαρούς θαμώνες της Ρήγα Φεραίου, ακόμα και μπροστά στις θύρες του Δημοτικού Θεάτρου, στον ομφαλό της Πάτρας.

Και ίσως, το μεγαλύτερο ζήτημα δεν πλέον η ίδια η ύπαρξη των ανέστιων συνανθρώπων μας, αλλά ο μιθριδατισμός που μας έχει διαποτίσει, θεωρώντας ότι αυτό το καθημερινό θέαμα είναι ένα αναπόφευκτο φαινόμενο.

Η «Π» επιχείρησε να μιλήσει με κάποιους από τους ενδεείς ναυαγούς της ζωής, που κάθε νύχτα ρίχνουν «σωσίβιο» στα παγωμένα τσιμεντένια σοκάκια, που ξαπλώνουν πάνω στις μαρμάρινες στοές και κάνουν «στρώμα», τα αφιλόξενα ξέφωτα των πεζοδρομίων δρόμων.

Ο Γκρέγκορυ και ο Στέφανος, είναι τακτικοί θαμώνες και στον «Απόλλωνα». Εκεί, στη στοά του «πληγωμένου» Δημοτικού Θεάτρου κάθε νύχτα βρίσκουν απάγκιο, ξεδιπλώνοντας τις κουρελούδες τους. Η κατάσταση στο περίτεχνο οικοδόμημα του Τσίλερ, είναι αφόρητη και τριτοκοσμική. Ο χώρος, εκτός από υπαίθριο υπνωτήριο, έχει μετατραπεί και σε δημόσιο αφοδευτήριο: «Μένουμε εδώ, από ανάγκη, δεν είναι επιλογή μας» λένε στην «Π», με λόγια που δύσκολα βρίσκουν διέξοδο από τα χείλη τους: «Κανείς δεν έχει έρθει να μας βοηθήσει, να μας προσφέρει ένα δωμάτιο να μείνουμε. Δεν έχουμε δυνατότητα να κάνουμε ένα μπάνιο… Αλλά δεν μας πειράζει, τουλάχιστον εδώ δεν είναι τόσο επικίνδυνα όσο σε άλλα σκοτεινά σημεία της πόλης, που κινδυνεύουμε περισσότερο από τα ποντίκια».

Πώς ζούνε όμως; Οι ίδιοι μάς λένε, ότι δύο αρτοποιεία της Πάτρας τούς προσφέρουν αθόρυβα κάθε μεσημέρι ψωμί, ενώ δύο φορές την εβδομάδα, δύο super market της πόλης, τους χορηγούν φαγητά με κοντινή ημερομηνία λήξεως, που προορίζονται για απόσυρση.

Ωστόσο ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Θεόδωρος Τουλγαρίδης έχει άλλη εικόνα: Εκτιμά ότι οι ανέστιοι στην πόλη δεν ξεπερνούν τα 5 άτομα: «Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι δεν δέχονται βοήθεια, είτε για ψυχολογικούς ή ψυχιατρικούς λόγους, είτε γιατί δεν θέλουν να ακολουθήσουν τους κανόνες και τα ωράρια λειτουργίας της Στέγης Αστέγων του Δήμου, που φιλοξενεί σε μόνιμη βάση 25-30 άτομα τον χειμώνα και 15-20 το καλοκαίρι. Εδώ και δύο περίπου χρόνια ευτυχώς λειτουργεί και το υπνωτήριο του ΟΚΑΝΑ, το οποίο εξυπηρετεί τους εξαρτημένους αστέγους».

Οσο για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον «Απόλλωνα» με την μετατροπή του σε αποχωρητήριο, ο κ. Τουλγαρίδης σημειώνει ότι ο Δήμος προβαίνει σε τακτικούς καθαρισμούς της στοάς, αλλά ωστόσο αν και έχει κατατεθεί πρόταση για τοποθέτηση ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης, δεν έχει υιοθετηθεί από τον Δήμο, ενώ και ο ίδιος δεν είναι θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών Πάτρα: Μέσα ο υπάλληλος, έξω ο πυροσβέστης, τι υποστήριξαν

Αιγιάλεια: «Εφιάλτης» οι βροχοπτώσεις, στάματησε αντιπλημμυρικό έργο στον Σελινούντα

Αχαΐα: Αγνοείτο και βρέθηκε νεκρός, που εντοπίστηκε

Τέλη Κυκλοφορίας 2025 χωρίς παράταση: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε, τα πρόστιμα

«Εκλεισε» το ραντεβού Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη, πότε θα τα πουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Ισραήλ: Θέμα χρόνου η εκεχειρία στον Λίβανο, συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας

Ψηφιακό τέλος: Τι αλλάζει στις συναλλαγές από την 1η Δεκεμβρίου

Πάτρα: Το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων