Πάτρα: Εξαρση βίας κατά γυναικών – Στο φως συγκλονιστικές υποθέσεις κακοποίησης

Πάνω από 40 γυναίκες, θύματα έμφυλης βίας, ζήτησαν βοήθεια μέσα σε ένα χρόνο από το Κέντρο Διαχείρισης Εμφυλων Ανισοτήτων «Εριφύλη» στην Πάτρα. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν μια ακόμα τραγική διάσταση. Δεκάδες γυναίκες ζουν κάτω από τη σκιά του φόβου της κακοποίησης.

Πάτρα Στο Κέντρο ''Εριφύλη'' τα τελευταία δύο χρόνια λειτουργίας του έχουν απευθυνθεί περισσότερες από 40 γυναίκες

Πλέον των 40 γυναικών τις οποίες κλήθηκε να αντιμετωπίσει το Κέντρο Διαχείρισης Εμφυλων Ανισοτήτων «Εριφύλη» στην Πάτρα δείχνουν ότι δεκάδες γυναίκες ζουν ανάμεσά μας «συμφιλιωμένες» με την κακοποίηση.

Οχι μόνο δεν προχωρούν στην καταγγελία των όσων βιώνουν αλλά αδυνατούν να αναγνωρίσουν τις ενέργειες της βάρβαρης συμπεριφοράς.

«Στο Κέντρο ”Εριφύλη” τα τελευταία δύο χρόνια λειτουργίας του έχουν απευθυνθεί περισσότερες από 40 γυναίκες, θύματα έμφυλης βίας. Εκεί λαμβάνουν μια συμβουλευτική υποστήριξη που συνοπτικά μπορεί να αποδοθεί με τον τίτλο ”Σχέδιο Απόδρασης”» αναφέρουν στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» τα μέλη του κέντρου Βασίλης Μάρκου (δικηγόρος) και Σταυρούλα Κορδέλα (υπεύθυνη συντονισμού προγραμμάτων) προσθέτοντας ότι:

«Συμμετέχει ψυχολόγος και δικηγόρος και αφορά μια ολοκληρωμένη παροχή πρώτων βοηθειών, ώστε ένα εγκλωβισμένο σε μια κακοποιητική σχέση άτομο, να απεγκλωβιστεί ενημερωμένα και με ασφάλεια. Η υποστήριξη αυτή είναι βασισμένη στις εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με το θέμα που έχουν οι επαγγελματίες του Κέντρου που την παρέχουν».
Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις κακοποιημένων γυναικών της πόλης μας τις οποίες δημοσιοποιεί σήμερα η «Π».

Α’ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: Η Κ. είχε όλα τα χαρακτηριστικά που μπορούσε να λάβει μια μακράς διάρκειας κακοποίηση: Συστηματική λεκτική, ψυχολογική, οικονομική και σωματική βία. Τα χτυπήματα που δεχόταν ήταν κυρίως στο κεφάλι, ένα μέρος που δύσκολα αποδεικνύονται με κάποια ιατρική γνωμάτευση. Η χρόνια κακοποίηση που δεχόταν μέχρι να απευθυνθεί στην «Εριφύλη» της είχε δημιουργήσει φόβο, κατάθλιψη, έλλειψη εμπιστοσύνης στις αρχές, σύγχυση σκέψης κ.α. Η κατάσταση αυτή, που ονομάζεται «Σύνδρομο της κακοποιημένης γυναίκας», καθιστούσε ακόμα πιο δύσκολη της συνεργασία μας, καθώς αμελούσε να έρθει στις προγραμματισμένες συναντήσεις, εξαφανιζόταν για αρκετό διάστημα χωρίς να απαντάει στα τηλέφωνα, επανερχόταν με νέο βαρύ περιστατικό κακοποίησης, ενώ δυσκολευόταν να πιστέψει ότι μπορεί κάποια στιγμή να ζήσει σαν φυσιολογικός άνθρωπος. Μετά από μακρόχρονη συνεργασία, μένει πλέον μόνη της με το παιδί της, έχει ανακτήσει την αυτοπεποίθησή της σε μεγάλο βαθμό και έχει ήδη προχωρήσει σε ένδικα μέσα προς τις αρχές, ικανά να οδηγήσουν στην τιμώρηση του δράστη.

Πάτρα

Σταυρούλα Κορδέλα, Βασίλης Μάρκου

Β’ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: Η Χ.. ήταν θύμα εμμονικής παρενοχλητικής παρακολούθησης (Stalking). Ο δράστης κρατώντας την ανωνυμία του έστελνε απανωτά emails στην ίδια ή σε γνωστούς της, συκοφαντώντας την και εξυβρίζοντάς την χυδαία, από εκδικητικά κίνητρα γιατί δεν ενέδωσε στις ορέξεις του. Ο κύριος χαρακτηρισμός που της απέδιδε ήταν το κλασικό σεξιστικό ταμπού που αποδίδεται συχνά στις γυναίκες, ότι δηλαδή έχει σεξουαλικές σχέσεις που συνάδουν σε εκδιδόμενη γυναίκα, ότι είναι χαλαρών ηθών κ.τλ. φυσικά όχι με αυτές τις εκφράσεις, αλλά πολύ χειρότερες. Η Χ. είχε αποκτήσει προβλήματα ύπνου, έντονου άγχους για το επόμενο μήνυμα που θα ακολουθήσει και σημάδια κατάθλιψης. Αφού ενημερώθηκε για τις ποινικές πτυχές των πράξεων του δράστη, που συνιστούν το ειδικό αδίκημα του 333 Π.Κ. από το 2018 (Stalking) που επισύρει βαρύτερες ποινές, αφού έλαβε συμβουλευτική ψυχολογική υποστήριξη υπό την οπτική του φύλου, την βοηθήσαμε να ταυτοποιήσει τον δράστη και να καταθέσει μήνυση που βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρτικής εξέτασης.

Γ’ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: Η Ε. παρακολουθούσε μια δράση του Κέντρου «Εριφύλη» στο ευρύ κοινό, μέσα από την οποία ενημερώναμε για τις μορφές κακοποίησης και χορηγούσαμε ένα ερωτηματολόγιο που έχουμε συντάξει και διερευνά αν υπάρχει κακοποίηση σε αρχικό ή σε προχωρημένο στάδιο. Μετά από μερικές μέρες κάλεσε την «Εριφύλη» γιατί είχε για πρώτη φορά συνειδητοποιήσει ότι βρισκόταν σε μια κακοποιητική σχέση σε αρχικό στάδιο, είχαν μειωθεί δραματικά οι κοινωνικές της συναναστροφές, εμφάνιζε μορφές υπερβολικής και αδικαιολόγητης ζήλειας, την καλούσε αδιάκοπα στο τηλέφωνο όταν έλειπε ο ίδιος κ.τλ. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας, όπου προσπαθούσαμε να σκιαγραφήσουμε το προφίλ του και ταυτόχρονα να ενημερωθεί η ίδια πιο συστηματικά για τις μορφές κακοποίησης, συνέβη ένα περιστατικό έξαρσης της βίας, όπου έσπασε το αυτοκίνητό της όταν γύρισε μόνη της το βράδυ σπίτι μετά από έξοδο και τη βοηθήσαμε να διακόψει με ασφάλεια την σχέση της, αφού πλέον ήταν φανερό και στην ίδια ότι επρόκειτο για προφίλ κακοποιητή.

Δ’ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: Η Μ. είχε διαφύγει από μια πολύ έντονη κακοποιητική σχέση και διέμενε με ασφάλεια σε κρυφή διεύθυνση έχοντας την πλήρη επιμέλεια και επικοινωνία με το τέκνο της με δικαστική απόφαση. Συνεργαστήκαμε, ώστε να διαφυλάξει και στο μέλλον την ανωνυμία της, ενώ τη βοηθήσαμε να θεμελιώσει νομικά την απόκρυψή της ταυτότητας και των δύο στο σχολείο στο οποίο πήγαινε το τέκνο της, ώστε να μην έχει προβλήματα στο μέλλον.

«Ολα τα περιστατικά, παρότι εμφανίζουν κοινά χαρακτηριστικά, είναι ξεχωριστές περιπτώσεις που χρήζουν εξατομικευμένης προσέγγισης» υπογραμμίζει ο κ. Μάρκου.

Στην ιστοσελίδα του Κέντρου Εριφύλη (www.erifyli.org), υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για άτομα που δέχονται κακοποίηση, το ευρύ κοινό, αλλά και για τους επαγγελματίες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του θέματος, ενώ στην γραμμή 2610-334655 υπάρχει 24ωρη δυνατότητα υποστήριξης, ακόμα και για έκτακτα περιστατικά.