«Δεν ζητάμε χάρη – ζητάμε δικαιοσύνη»: Οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο ζητούν λύση εδώ και τώρα
Χρόνια μετά την κρίση, χιλιάδες δανειολήπτες εξακολουθούν να πληρώνουν δυσανάλογα βάρη για δάνεια σε ελβετικό φράγκο, χωρίς ουσιαστική κρατική παρέμβαση. Στην πρόσφατη κινητοποίησή τους έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, επανέφεραν το αίτημα για μετατροπή των δανείων σε ευρώ, με βάση τους αρχικούς όρους, κάνοντας λόγο για οικονομική ασφυξία και κυβερνητική άγνοια.

«Δεν ζητάμε να μην πληρώσουμε. Ζητάμε να πληρώσουμε όσα πραγματικά δανειστήκαμε». Με αυτή τη φράση, η Ευαγγελία Δρατσούμη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, συνοψίζει την αγωνία χιλιάδων πολιτών που εδώ και χρόνια ζητούν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα των δανείων που τους χορηγήθηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, περιέγραψε τον βασικό πυρήνα του αιτήματος: μετατροπή των δανείων από ελβετικό φράγκο σε ευρώ, με επιτόκιο Euribor, ώστε να καταστούν βιώσιμα. «Θέλουμε να πληρώνουμε με βάση τους αρχικούς όρους και όχι υπέρογκες δόσεις που προέκυψαν από την αλλαγή της ισοτιμίας και την αύξηση των τόκων», εξήγησε.
Η δήλωσή της ήρθε μία ημέρα μετά από κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, όπου αντιπροσωπεία των δανειοληπτών είχε συνάντηση με τον οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού. «Προς μεγάλη μας έκπληξη, δήλωσαν άγνοια του θέματος», ανέφερε η ίδια, επισημαίνοντας πως το πρόβλημα δεν είναι άγνωστο στην πολιτική ηγεσία, αλλά οι προηγούμενες επικοινωνίες, όπως αυτή με την κ. Μπάση, φαίνεται να έχουν αγνοηθεί.
Σύμφωνα με τη Συντονιστική Επιτροπή, οι δανειολήπτες εξαπατήθηκαν ή πιέστηκαν να μετατρέψουν τα δάνειά τους σε ελβετικό φράγκο, με την υπόσχεση καλύτερων όρων – υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν ποτέ. «Ένας δανειολήπτης ξεκίνησε με δόση 700 ευρώ και σήμερα πληρώνει 1.700. Δεν φταίει μόνο η ισοτιμία, αλλά και οι αυξημένοι τόκοι που διογκώνουν το κεφάλαιο», περιέγραψε η Δρατσούμη.
Όπως τόνισε, σε χώρες όπως η Πολωνία και η Βουλγαρία, τα δικαστήρια και οι κυβερνήσεις προχώρησαν σε ρυθμίσεις ή ακυρώσεις αυτών των δανείων. Στην Ελλάδα, αντιθέτως, η μόνη απάντηση που δίνεται είναι ότι «δεν υπάρχουν λύσεις εντός ευρωσυστήματος», με την ίδια να απαντά ότι «άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχουν βρει λύσεις».
Κατά την ίδια, τα δάνεια αυτά δεν ήταν απλά στεγαστικά, αλλά «επενδυτικά προϊόντα μεταμφιεσμένα σε δάνεια πρώτης κατοικίας», καταγγέλλοντας τις τράπεζες για παραπλανητικές πρακτικές. Παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις για επανεξέταση του θέματος, χιλιάδες δανειολήπτες παραμένουν στο ίδιο σημείο: χωρίς λύση, με διογκούμενο χρέος και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.
«Δεν έχουμε εξελίξεις. Είμαστε στο σημείο μηδέν. Μόνο υποσχέσεις», καταλήγει η Ευαγγελία Δρατσούμη, μιλώντας εκ μέρους μιας κοινωνικής ομάδας που βρίσκεται στο περιθώριο των αποφάσεων, αλλά στην καρδιά μιας άλυτης οικονομικής πληγής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γενική απεργία σήμερα Τετάρτη: Ποιοι κατεβάζουν ρολά, πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς
Αχαΐα: Δύο συλλήψεις για εμπρησμό σε μίνι μάρκετ στο Λάππα, τι βρήκε η Aστυνομία ΦΩΤΟ
Πάτρα – Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Τα δευτερόλεπτα που σώζουν ζωές ΦΩΤΟ
Άστατος και σήμερα Τετάρτη ο καιρός: Πότε επιστρέφει η ανοιξιάτικη διάθεση, η πρόγνωση για την Πάτρα
Τραγωδία στην Εύβοια: Πυροβόλησε πισώπλατα τον άνδρα που απέκτησε το σπίτι του και αυτοκτόνησε
Καμίνια: Σοβαρό τροχαίο, αυτοκίνητο σε …μάντρα!
Νοσοκομείο Αγιος Ανδρέας: Τραυματίας και συνοδός επιτέθηκαν σε γιατρό και νοσηλεύτρια
Πάτρα – Αγγελος Ρέζος: Χάθηκε ένας καινοτόμος και οραματιστής, σήμερα η κηδεία του
Πάσχα 2025: «Φωτιά» οι τιμές των σοκολατένιων αυγών, ανησυχία για τον οβελία
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News