Σχέδιο πρόκλησης με «θαλάσσιο χάρτη»: Η Τουρκία κόβει το Αιγαίο στα δύο με τη «Γαλάζια Πατρίδα»

Νέα πρόκληση από την Άγκυρα, που επιχειρεί να κατοχυρώσει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μέσω ενός «επιστημονικού» χωροταξικού χάρτη. Το σχέδιο προβλέπει αυθαίρετη οριοθέτηση με βάση τη μέση γραμμή, αγνοώντας τα νησιά και τις ευρωπαϊκές διαδικασίες.

Τουρκία

Σε μια νέα κίνηση που προκαλεί ανησυχία και εντείνει την ένταση στην περιοχή, η Τουρκία σχεδιάζει να συντάξει δικό της θαλάσσιο χωροταξικό χάρτη στο πλαίσιο του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Στόχος της Άγκυρας είναι να παγιώσει τις μονομερείς διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητώντας ευθέως τα δικαιώματα της Ελλάδας.

Η απειλή αυτή είχε διατυπωθεί ήδη όταν η Κομισιόν δημοσίευσε τον χάρτη εργασίας για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της Ελλάδας. Πλέον, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Milliyet, η Τουρκία προχωρά στο σχεδιασμό δικού της χάρτη, υιοθετώντας τη μέση γραμμή ανάμεσα στις ηπειρωτικές ακτές των δύο χωρών ως όριο – αμφισβητώντας με αυτόν τον τρόπο το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Ο εν λόγω χάρτης, που παρουσιάστηκε πρόσφατα, δεν είχε δημοσιοποιηθεί από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ούτε η ίδια η Milliyet τον είχε συμπεριλάβει αρχικά στο ρεπορτάζ της. Ωστόσο, έπειτα από την παρουσίαση του επίσημου ελληνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Χάρτη, το τουρκικό δημοσίευμα ανανεώθηκε και ενσωματώθηκε και ο χάρτης που κόβει ουσιαστικά το Αιγαίο στα δύο.

Τουρκία

Παρότι τα τουρκικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι ο χάρτης δεν αποτελεί ακόμη επίσημη θέση του κράτους αλλά «επιστημονική και νομική προσέγγιση», πρόκειται για μια σαφή προσπάθεια να νομιμοποιηθούν μονομερείς αξιώσεις που παραβιάζουν τις διεθνείς συνθήκες.

Η τουρκική επιδίωξη δεν σταματά στο Αιγαίο. Το επόμενο στάδιο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, είναι η εκπόνηση αντίστοιχου σχεδίου και για τα Κατεχόμενα της Κύπρου, προκαλώντας περαιτέρω ανησυχία για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τουρκία

Χαρακτηριστική είναι η προβλεπόμενη διακοπή της θαλάσσιας σύνδεσης μεταξύ Κρήτης και Κύπρου – ένα σημείο καίριας σημασίας, καθώς εκεί σχεδιάζεται να εγκατασταθεί το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Η τουρκική πρωτοβουλία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και τις διαδικασίες καθορισμού θαλάσσιων χωροταξικών σχεδιασμών που ισχύουν για τα κράτη μέλη της Ε.Ε., στις οποίες η Τουρκία δεν συμμετέχει. Ως εκ τούτου, οι κινήσεις αυτές παραμένουν μονομερείς, χωρίς διεθνή αναγνώριση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εξωτερικών ΧΑΡΤΗΣ

Τραγωδία στα διόδια Κοζάνης: Ζευγάρι Ελλήνων από την Ελβετία οι δύο νεκροί

Καιρός: Ανεβαίνει από σήμερα η θερμοκρασία – Πού αναμένονται βροχές την Κυριακή του Πάσχα

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για τον παράνομο τζόγο ενόψει Πάσχα – 174 συλλήψεις έχουν πραγματοποιηθεί ήδη μέσα στο 2025

Πάτρα: Ανοίγει ο δρόμος για το «Σπίτι του Παιδιού» στην οικία Σώκαρη – Χρειάζονται 280.000 για επισκευές

Αναστάτωση τη νύχτα για αντικείμενο στο κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής

«Κυνήγι» ληξιπρόθεσμων οφειλών από την ΑΑΔΕ – Στόχος τα 3 δισ. ευρώ το 2025

Πάτρα: Σε εορταστικούς ρυθμούς η αγορά – Το Πασχαλινό ωράριο σήμερα Μεγάλη Τετάρτη