Συμβουλές των γιατρών για το Πασχαλινό τραπέζι-Τι πρέπει να προσέξετε

τραπέζι

Μετά από 40 ημέρες νηστείας – για όσες και όσους ακολούθησαν κατά γράμμα όλη τη νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής- ήρθε η ώρα: να γευτούμε τα πλούσια και πολύ νόστιμα είναι γεγονός, εδέσματα της Λαμπρής.

Το Πάσχα έφτασε και είμαστε αποφασισμένοι να το απολαύσουμε με όλες μας τις αισθήσεις, είτε στην πόλη, είτε στα νησιά, είτε στην εξοχή.

Οι γαστριμαργικές απολαύσεις είναι κάτι παραπάνω από άφθονες τις επόμενες ημέρες- για νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες- και εδώ είναι που θα χρειαστεί προσοχή καθώς μετά από μία μεγάλη περίοδο αποχής από ζωικά τρόφιμα, η μετάβαση θέλει μικρά βήματα για να αντέξει το στομάχι μας και να μην καταλήξουμε στα Επείγοντα.

Οι έρευνες λένε ότι ο ένας στους δύο εξ ημών θα ταλαιπωρηθεί από το στομάχι του από το βράδυ της Ανάστασης και μέχρι να έρθει η Δευτέρα του Πάσχα.

Αιτία, η υπερκατανάλωση ζωικής προέλευσης τροφίμων, αλκοόλ και γλυκών, που «πέφτουν βαριά» στο στομάχι και μας κάνουν να νιώθουμε ότι θα… σκάσουμε.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το στομάχι «αντιλαμβάνεται» ότι έχει αυξημένο… φόρτο εργασίας, και έτσι παράγει μεγαλύτερες από το συνηθισμένο ποσότητες γαστρικών οξέων για να πέψει την τροφή.

Ορισμένα συστατικά του γεύματος, όμως, όπως το αλκοόλ, η ζάχαρη και τα λίπη, χαλαρώνουν τον μυ που κλείνει το άνοιγμα συνδέσεως του στομάχου με τον οισοφάγο – και έτσι, τα γαστρικά οξέα βρίσκουν διέξοδο προς τα πάνω, με αποτέλεσμα πολλές φορές να εμφανίζεται ναυτία, φούσκωμα, ανακατωμένο στομάχι και δυσάρεστη γεύση στο στόμα.

Οι ομάδες που υποφέρουν από δυσπεψία

Άτομα με τις ακόλουθες παθήσεις είναι πιθανότερο να υποφέρουν από δυσπεψία:

χολολιθίαση (πέτρες στη χολή)

γαστρίτιδα (η φλεγμονή ή διόγκωση στο εσωτερικό τοίχωμα του στομάχου)

παγκρεατίτιδα (η φλεγμονή του παγκρέατος)

πεπτικό έλκος (στο στομάχι ή στο έντερο).

Ιδιαίτερα επικίνδυνες μπορεί να αποδειχθούν οι διατροφικές υπερβολές της εορταστικής περιόδου σε άτομα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, όπως π.χ. διαβητικοί, άτομα με υπέρταση, χοληστερίνη αλλά και στεφανιαία νόσο.

Επίσης καταγράφονται πολλά περιστατικά γαστρεντερίτιδας, που δεν οφείλονται σε κάποια ίωση αλλά έχουν να κάνουν με την υπερκατανάλωση φαγητού μετά από την νηστεία.