Tα μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού

Για το 2025 εκτιμάται ότι μπορούν να υλοποιηθούν 44 δράσεις, ενώ οι υπόλοιπες 56 θα τρέξουν σταδιακά τα επόμενα έτη.

δημογραφικού

Είναι δεδομένο ότι ένας από τους μεγαλύτερους «πονοκέφαλους» που έχει η κυβέρνηση είναι το δημογραφικό που τα τελευταία χρόνια δείχνει σε όλες τις εκφάνσεις τα προβλήματα που φέρνει και σε οικονομικό επίπεδο.

Ηδη υπάρχουν διάφορα πλάνα της κυβέρνησης για το πως θα το αντιμετωπίσει και το στοίχημα για την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου για το δημογραφικό περνάει τώρα στη νέα υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία έχει σκοπό, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, να “τρέξει” τις ρυθμίσεις και να καταθέσει το νομοσχέδιο με τα μέτρα δημογραφικής πολιτικής, ει δυνατόν και μέσα στον Μάιο.

Το σχέδιο για το δημογραφικό που θα υλοποιηθεί στη δεκαετία 2025-2035 περιλαμβάνει 100 δράσεις για όλες τις ομάδες του πληθυσμού, που ξεκινούν με μέτρα για την αύξηση των γεννήσεων και φτάνουν σε παρεμβάσεις για υγιή γήρανση στους άνω των 80 ετών.

Το συνολικό κόστος όλων των μέτρων της 10ετίας ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο βασίζεται σε πέντε άξονες, που είναι η ενίσχυση των γεννήσεων, η στήριξη της οικογένειας, η ενίσχυση της απασχόλησης, η διαχείριση της μακροζωίας και η υγιής γήρανση, η τοπική ανάπτυξη και η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των πολιτών, ιδίως των νέων που σκοπεύουν να γίνουν γονείς.

Ειδικότερα, για την ενίσχυση των γεννήσεων και τη στήριξη της οικογένειας προβλέπονται 17 δράσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν την αύξηση του επιδόματος παιδιού κατά 60,7% για τους δικαιούχους της 3ης κλίμακας, την απαλλαγή φόρου των οικειοθελών παροχών από εργοδότες προς εργαζόμενους γονείς, την πλήρη εξίσωση των τριτέκνων με τους πολύτεκνους με όλα τα ευνοϊκά μέτρα (ελεύθερες μετεγγραφές φοιτητών,, αυξημένη μοριοδότηση για διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, κ.ά). Το κόστος όλων των δράσεων ανέρχεται σε 280 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Για την ενίσχυση της απασχόλησης προβλέπονται 5 δράσεις, με έμφαση στην αύξηση της απασχόλησης των γυναικών και των συνταξιούχων με εκτιμώμενο κόστος 25 εκατ. ευρώ έως το 2027.

Για τη διαχείριση της μακροζωίας προβλέπονται 7 δράσεις με θεσμοθέτηση της Γηριατρικής, την αναβάθμιση των ΚΑΠΗ, αλλά και πρόγραμμα για τη φοίτηση ηλικιωμένων στα πανεπιστήμια. Το κόστος ανέρχεται σε 4,5 εκατ. ευρώ έως το 2027.

Για την τοπική ανάπτυξη προβλέπονται 9 δράσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την κατασκευή σύγχρονων φοιτητικών εστιών, την ανάπτυξη τηλεϊατρικής, την πρόσληψη γονέων σε δήμους με κριτήριο την εντοπιότητα, την κοινωνική κατοικία κ.ά. Το κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 710 εκατ. ευρώ έως το 2030.

Για την ενημέρωση των πολιτών προβλέπεται η σύσταση παρατηρητηρίου για το δημογραφικό, για θέματα γονιμότητας και δράσεις που στοχεύουν στον συνδυασμό επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Το κόστος εκτιμάται στα 11 εκατ. ευρώ έως το 2027.

Για το 2025 εκτιμάται ότι μπορούν να υλοποιηθούν 44 δράσεις, ενώ οι υπόλοιπες 56 θα τρέξουν σταδιακά τα επόμενα έτη.

Μια σειρά μέτρων όπως η αύξηση στο επίδομα γέννησης, που ξεκινά από τα 2.400 και φτάνει έως τα 3.500 ευρώ, τα vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς που ανέρχονται στα 77 εκατ. ευρώ, η αύξηση των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και οι “Νταντάδες της Γειτονιάς” υλοποιούνται ήδη, ενώ άλλα μέτρα όπως η αύξηση του επιδόματος παιδιού και τα κίνητρα για την αύξηση της απασχόλησης σε στοχευμένες ομάδες του πληθυσμού όπως οι νέοι άνω των 30 ετών και οι γυναίκες δεν έχουν καν νομοθετηθεί!