Κορονοϊός: Μακεδονία και Θράκη «βούλιαξαν» από τους ασθενείς

Από σήμερα το ΕΣΥ της βόρειας Ελλάδας ενισχύεται με επιπλέον κλίνες νοσηλείας, από το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Μακεδονία

Όλες τις δυνατές εφεδρείες επιστρατεύει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς οι ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες νοσηλείας ασθενών με κορονοϊό πιέζουν πολύ το σύστημα υγείας.

Από σήμερα το ΕΣΥ ενισχύεται με επιπλέον κλίνες νοσηλείας, από το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

25 απλές κλίνες νοσηλείας για ασθενείς Covid-19 διατίθενται με απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και με σκοπό την ενίσχυση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Δεν αποκλείεται μάλιστα, εάν παραστεί ανάγκη, να παραχωρηθούν και επιπλέον κρεβάτια από άλλα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα, το οποίο υποβλήθηκε από τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο, μετά από εντολή του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη και της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα.

Έκρυθμη η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης 

Την ίδια στιγμή, η βόρεια -όπως και η κεντρική Ελλάδα- “βουλιάζουν” από κρούσματα και νοσηλείες, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχουν σημάδια ύφεσης στην πίεση που υφίσταται το υγειονομικό σύστημα.

Σήμερα στα 30 νοσοκομεία της Μακεδονίας και Θράκης νοσηλεύονται 1.554 ασθενείς με κορονοϊό, από σύνολο 4.500 νοσηλευομένων σε όλη τη χώρα. Η κατάσταση δεν δείχνει να ομαλοποιείται, παρά τη διαρκή αύξηση των κλινών Covid με τη συμμετοχή των ιδιωτικών νοσοκομείων, τη μετατροπή χρήσης κλινικών άλλων νόσων σε κλινικές Covid, αλλά και χειρουργικών κλινών, σε κλίνες ΜΕΘ Covid.

Μόνο στην τελευταία εφημερία του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ επιπλέον 68 ασθενείς προστέθηκαν στις υπάρχουσες νοσηλείες, ενώ ένας αριθμός νοσηλευομένων χρειάστηκε να μεταφερθεί στο “Γ.Γεννηματάς” της Θεσσαλονίκης.

Τα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας κινδυνεύουν να εξαντλήσουν τις εφεδρείες τους, όχι μόνο σε κρεβάτια, αλλά και σε οξυγόνο και συσκευές high flow, εξαιτίας της υψηλής ζήτησης και κατανάλωσης. Οι διοικήσεις των δύο Υγειονομικών Περιφερειών κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να μην περιορίσουν την εξυπηρέτηση άλλων νόσων υπέρ της νοσηλείας του κορονοϊού, όμως, σε πολλά νοσοκομεία αυτό είναι αδύνατον. Το προσωπικό βρίσκεται στα όρια της εξάντλησης και ο χειμώνας είναι ακόμη μπροστά.

Πάνω από 8 στους 10 οι ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και είναι αμείλικτοι. Η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευομένων σε όλες τις βαθμίδες νοσηλείας στα νοσοκομεία είναι πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της Covid. Τα επίσημα νούμερα οδηγούν στον αυτονόητο συνειρμό, ότι με μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού στη βόρεια Ελλάδα, η εικόνα σήμερα θα μπορούσε να ήταν εντελώς διαφορετική. Αναλυτικά: Στη 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας, νοσηλεύονται 807 συνολικά ασθενείς με Covid. Από αυτούς: 646 σε απλές κλίνες (οι 7 στους 10 ανεμβολίαστοι) 51 σε high flow κλίνες (9 στους 10 ανεμβολίαστοι) 111 σε ΜΕΘ (8 στους 10 ανεμβολίαστοι). (Οι νοσηλείες σε ΜΕΘ αυξήθηκαν κατά 10 ασθενείς, σε μία μόλις ημέρα)

Στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης, νοσηλεύονται 747 συνολικά ασθενείς με Covid. Από αυτούς: 598 απλές κλίνες (πάνω από 7 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι) 67 high flow (9 στους 10 ανεμβολίαστοι) 82 ΜΕΘ (πάνω από 8 στους 10 ανεμβολίαστοι).

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά μαθηματικά μοντέλα, ο κίνδυνος διασωλήνωσης για όσους είναι πάνω από 65 ετών και δεν έχουν εμβολιασθεί, είναι 18 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με έναν συνομήλικό τους πλήρως εμβολιασμένο.