Κορονοϊός: Αυξήθηκε η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων – Τι δείχνει νέα μελέτη για την Όμικρον

Τα συμπεράσματα νέας μελέτης από την Καλιφόρνια, ασθενείς με Όμικρον είχαν 53% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο, 74% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής σε ΜΕΘ και 91% μικρότερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους.

Κορονοϊός

«Περίπου  230.000 συνάνθρωποι μας αποτελούν ενεργά κρούσματα που πρακτικά σημαίνει πως ο ιός κυκοφορεί παντού», επισήμανε , μεταξύ άλλων, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το υπουργείο Υγείας.

Με βάση τον μεγάλο όγκο τεστ, πάνω από 350.000 κάθε μέρα, παρατηρείται σταθεροποίηση της θετικότητας.

Όπως είπε η κα. Παπαευαγγέλου, δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του τρέχοντος πανδημικού κύματος:

  • σημαντική μετακίνηση στις μεγαλύτερες ηλικίες, ένα στα δύο  35-64 με τη διάμεση ηλικία να έχει φτάσει στα 39 έτη – κάτι που σημαίνει σοβαρότερη νόσο
  • η διασπορά της Όμικρον σε άλλες περιφερειακές ενότητες, εκτός μεγαλουπόλεων

Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει υψηλή με 5.000 νοσηλευόμενους στην επικράτεια. Πάνω από το 85% των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, είναι ανεμβολίαστοι, σημείωσε η ίδια.
Τι δείχνει νέα μελέτη για την Όμικρον

Σύμφωνα με την κα Παπαευαγγέλου, μια νέα μελέτη από την Καλιφόρνια που μελέτησε 52.000 περιστατικά της μετάλλαξης Όμικρον, συγκρίνοντάς τα με 17.000 ασθενείς της Δέλτα, επιβεβαίωσε την ηπιότερη νόσηση με Όμικρον.

Όπως έδειξαν τα συμπεράσματα της μελέτης, ασθενείς με Όμικρον είχαν 53% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο, 74% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής σε ΜΕΘ και 91% μικρότερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους.

Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το εύρημα ήταν πως η Όμικρον σχετιζόταν με βραχύτερο χρόνο νοσηλείας.