Αιγιάλεια: Κρατάμε Φυσικοθεραπεία, θέλουμε Σχολή Οίνου και Αμπέλου

Θα μείνει στο Αίγιο, τελικά, η Σχολή Φυσικοθεραπείας; Ή θα μετακομίσει στην Πάτρα; Εχει ελπίδες το Αίγιο να αποκτήσει μια καινούργια Σχολή, με αντικείμενο την αμπελουργία και την οινολογία; Θα είναι μια Σχολή ΑΕΙ (Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου & Ποτών), όπως αυτή που λειτουργεί τώρα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ή μήπως μια σχολή Αμπελουργίας 2ετούς φοίτησης του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού;

Και το κυριότερο: μήπως επιχειρηθεί τυχόν συμψηφισμός και χρύσωμα του χαπιού; Δηλαδή, σας παίρνουμε τη Φυσικοθεραπεία και ως αντάλλαγμα θα σας δώσουμε μια νέα Σχολή Αμπελουργίας ή γενικότερα γεωργικής κατεύθυνσης; Θα συμφωνούσαν, άραγε, οι φορείς της Αιγιάλειας μ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Η «Π» πήρε απόψεις από 3 πρόσωπα:

Την εκπρόσωπο της δημοτικής αρχής στη διαπαραταξιακή για τα ΑΕΙ, Μαρία Γιδά, την επικεφαλής της παράταξης «Ποιοτική Αιγιάλεια» Βάσω Ψυχράμη και τον πρόεδρο της ΠΕΣ Θανάση Σωτηρόπουλο.

Μαρία Γιδά: (Εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής στην διαπαραταξιακή αρχή για τα ΑΕΙ).

«Είναι γεγονός ότι η Αιγιάλεια φημίζεται για τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά της και τους αμπελώνες της και γι’ αυτό έχει χαρακτηριστεί ως η Τοσκάνη της Ελλάδας. Βεβαίως, λοιπόν, και θα μας ενδιέφερε και θα το θέλαμε κάποια στιγμή να γίνει στην περιοχή μας μια Σχολή με τέτοιο αντικείμενο. Θα ήταν ευχής έργο. Ομως αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συμψηφιστεί με τη λειτουργία του Τμήματος Φυσικοθεραπείας που λειτουργεί εδώ και χρόνια στο Αίγιο και παρέχει πολύ υψηλού επιπέδου γνώσεις προς τους φοιτητές. Ποτέ και για κανένα λόγο δεν θα αποδεχθούμε συμψηφισμό τυχόν απομάκρυνσης της Σχολής Φυσικοθεραπείας με την μελλοντική ίδρυση μιας νέας Σχολής Αμπέλου και Οίνου. Μόνο αν θα γινόταν παράλληλα η λειτουργία των δύο Σχολών. Αυτή είναι η θέλησή μας, η επιδίωξή μας. Να έρθει, δηλαδή, μια Σχολή Οίνου ως επιπλέον Σχολή στην Αιγιάλεια, που έχει τις προδιαγραφές να την υποστηρίξει. Οχι, όμως, να φύγει η Σχολή Φυσικοθεραπείας για να έρθει μια άλλη Σχολή. Δεν θέλουμε, επουδενί να μας χρυσώσουν το χάπι. Εμάς μας ενδιαφέρει η παραμονή της Σχολής Φυσικοθεραπείας και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Είμαστε ανυποχώρητοι και δεν το διαπραγματευόμαστε. Αν δημιουργηθεί μια νέα Σχολή, ευπρόσδεκτη. Αλλά μια άλλη, καινούργια, ανεξάρτητη Σχολή. Εκπεφρασμένη άποψη της δημοτικής αρχής, διατυπωμένη με ξεκάθαρο και απολύτως σαφή τρόπο, είναι ότι όποιος βάζει στην ίδια βάση για διαπραγμάτευση ή συμψηφισμό ή για λόγους ισορροπίας την υπάρχουσα Σχολή Φυσικοθεραπείας με την Σχολή Αμπέλου και Οίνου που αποτελεί αίτημα και επιδίωξη της περιοχής, πυροβολεί με απόλυτα άστοχο πολιτικά τρόπο τα συμφέροντα της Αιγιάλειας».





Βασιλική Ψυχράμη (Επικεφαλής της παράταξης «Ποιοτική Αιγιάλεια»):

«Από την μελέτη της πρότασης Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών υποστηρίζεται η μη βιωσιμότητα και λειτουργικότητα των  εκτός Πάτρας τμημάτων, που προτείνεται να μεταφερθούν στην Πάτρα.

Για το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Αιγίου, από το Στρατηγικό Σχεδιασμό του ΠΠ δεν διαπιστώνεται κανένας λόγος για αναδιάρθρωση.

Ο μόνος λόγος που αναφέρεται για την μεταφορά έδρας, είναι η απόσταση από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου και από τα τμήματα της Σχολής στο Κουκούλι.

Η προτεινόμενη μεταφορά της έδρας στην Πανεπιστημιούπολη στο Κουκούλι, υπονομεύεται τελικά από το ίδιο το στοιχείο της απόστασης, που η πρόταση Στρατηγικού Σχεδιασμού αναδεικνύει ως κυρίαρχο.

Διότι η περιοχή Κουκούλι απέχει από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου Ρίου τη μισή απόσταση από αυτήν που απέχουν οι εγκαταστάσεις του τμήματος στο Αίγιο από το άνω Νοσοκομείο και μάλιστα με κυκλοφορία μέσω του αστικού υπερφορτωμένου κυκλοφοριακά ιστού της πόλης των Πατρών, που επιβραδύνει ακόμη περισσότερο την πρόσβαση στο Ρίο, με συνέπεια να μην υπάρχει καμία σημαντική διαφορά για να φθάσει οποιοσδήποτε διδάσκων/ουσα ή φοιτητής/τρια στο Ρίο είτε εκκινεί από το Κουκούλι είτε από το Αίγιο.

Δηλαδή, δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος μεταφοράς της έδρας  του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα.

Μάλιστα, το γεγονός ότι στην πρόταση του πανεπιστημιακού Στρατηγικού Σχεδιασμού αναφέρεται επί λέξει πως «η εξεύρεση σημαντικών χώρων λειτουργίας των εργαστηρίων του τμήματος αυτού στην Πάτρα είναι προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της προτεινόμενης μεταβολής», αποδεικνύει την παντελή έλλειψη ανάγκης υλοποίησης μιας τέτοιας μεταφοράς.

Άλλωστε, είναι τοις πάσoι γνωστό ότι ο Δήμος Αιγιαλείας συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο στην ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του ΠΠ, προσφέροντας κάθε απαιτούμενη υπηρεσία προς την κατεύθυνση αυτή, με πρόσφατο παράδειγμα την κατασκευή περίφραξης, κόστους 75.000€.

Μετά από αυτά ,είναι σαφές ότι πρέπει να καταρτιστεί από το Πανεπιστήμιο Πατρών ένας χωριστός στρατηγικός σχεδιασμός που θα απαντά στα όποια λειτουργικά ζητήματα του τμήματος του Αιγίου με γνώμονα την ακαδημαϊκή και λειτουργική ενίσχυσή του και όχι την μεταφορά του.


Ανεξάρτητα  από όλα τα παραπάνω, ο Δήμος Αιγιαλείας μπορεί κάλλιστα να φιλοξενήσει την προτεινόμενη στον Στρατηγικό Σχεδιασμό του ΠΠ Σχολή Αμπέλου και Οίνου.

Κι αυτό για τους ακόλουθους λόγους :

1)Ο Δήμος Αιγιαλείας είναι κατεξοχήν γεωργική περιοχή, με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αμπελοκαλλιέργεια.

2)Είναι πρωτοπόρος στη βιολογική καλλιέργεια των αμπελοειδών.

3) Διαθέτει ισχυρές μεταποιητικές μονάδες για τη σταφίδα και τον οίνο, με ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα και πολύ σημαντικό ερευνητικό έργο.

Διαθέτει π.χ τουλάχιστον 10 πιστοποιημένα οινοποιεία,στα οποία μπορούν άριστα να εκπαιδευθούν οι φοιτητές. Διαθέτει την Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών, πρωτοπόρο συνεταιριστική εταιρεία στη μεταποίηση και στις εξαγωγές της Κορινθιακής σταφίδας, καθώς εξάγει το 60% περίπου της εγχώριας σταφίδας και ήδη συνεργάζεται με αρκετά πανεπιστήμια- συμπεριλαμβανομένου και του Πανεπιστημίου Πατρών- στον τομέα της έρευνας της διατροφικής αξίας των τοπικών μας προϊόντων ,αφού διαθέτει και πιστοποιημένα από το ΕΣΥΔ( Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης) εργαστήρια ανάλυσης.

4) Η ευρύτερη περιοχή παράγει προϊόντα ΠΟΠ (Προστατευόμενη  Ονομασία Προέλευσης ), τη σταφίδα  ΒΟΣΤΙΤΣΑ,  και ΠΓΕ (Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης), τα κρασιά μας

5) Αναπτύσσει τον αγροτουρισμό

6)Έχει πληθυσμό 50.000 κατοίκων .

7) Διαθέτει τις κτηριακές εγκαταστάσεις πλησίον του τμήματος της Φυσικοθεραπείας.

Όλα τα παραπάνω ενισχύουν το αίτημά μας να ιδρυθεί η προτεινόμενη σχολή γεωργικής κατεύθυνσης (με προεξάρχουσα θέση στην άμπελο και στον οίνο) με έδρα την πόλη του Αιγίου.  







Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ