Θανάσης Μακρής: «Ήρωας δεν ξέρω αν αισθάνομαι, αλλά η αγωνία είναι μόνιμη» – Ο γνωστός εικαστικός μιλά στο pelop.gr

Ο γνωστός εικαστικός Θανάσης Μακρής μιλά για το ποιοι είναι οι δικοί του «Ανώνυμοι Ήρωες», την «συγγένειά» του με την Πάτρα και τι τον συνδέει με τον Θεόφιλο.

Θανάσης

«Εγώ με την Πάτρα είχα κάποτε συγγένεια. Δίδασκα επί έξι συνεχόμενα χρόνια στο Εικαστικό Εργαστήρι». Κάπως έτσι ξεκίνησε η κουβέντα μας με τον γνωστό εικαστικό Θανάση Μακρή, ο οποίος φυσικά αναφέρεται στα χρόνια που καλλιτεχνική διευθύντρια του Εικαστικού Εργαστηρίου ήταν η Κλεοπάτρα Δίγκα. Αφορμή για την επικοινωνία μας στάθηκε η έκθεσή του με τίτλο «Ανώνυμοι Ήρωες» σε επιμέλεια Μάνου Στεφανίδη που θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 25 Μαρτίου και ώρα 7 το απόγευμα στον εκθεσιακό χώρο του ξενοδοχείου Mediterranee.

Πρόκειται για περίπου 20 αντιπροσωπευτικά σχέδια του Θανάση Μακρή τα οποία συμπεριλαμβάνονταν στην έκθεση με τίτλο «Εν ξιφήρεις» που είχε πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και είχε διοργανωθεί από την Εθνική Βιβλιοθήκη. «Στην Πάτρα, όλα έγιναν ξαφνικά. Πίσω από αυτή την ιστορία είναι ο Μάνος Στεφανίδης» μας λέει χαρακτηριστικά. Μάλιστα κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο γνωστός συγγραφέας, κριτικός τέχνης και καθηγητής θα μιλήσει για το έργο του Θανάση Μακρή και την συγκεκριμένη ενότητα.

Θανάσης

«Ήρωες της καθημερινότητας. Ήρωες στο λευκό χαρτί, ανώνυμοι ήρωες. Πρόκειται για σχέδια με μελάνι, γραφίτη ή παστέλ που παρουσιάζει ο πολύ γνωστός ζωγράφος Θανάσης Μακρής στον εκθεσιακό χώρο του ξενοδοχείου Mediterranee της Πάτρας», διαβάζουμε στην πρόσκληση και συνεχίζει: «Τα περίπου 20 σχέδια προέρχονται από την επιτυχημένη ενότητα που πρωτοπαρουσιάστηκε πέρσι στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από την Εθνική Βιβλιοθήκη. Συμβολικά η έκθεσή μας θα εγκαινιαστεί το απόγευμα της 25ης Μαρτίου 2022. Ως αφορμή για αναστοχασμό ως προς τη σημασία των επετείων και των εορτών. Επειδή στην ελληνική ιστορία σχεδόν πάντα το ’21 το ακολουθεί το ’22. Και επειδή κάθε 25η Μαρτίου μπορούμε όλοι οι Έλληνες να γίνουμε ήρωες για μια μέρα…».

Κύρια πηγή έμπνευσης για τον Θανάση Μακρή στην έκθεση που παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ήταν ο Θεόφιλος. «Ο Θεόφιλος έχει ταυτιστεί με την επανάσταση του ’21 ενώ δεν είχε καμία σχέση με αυτή» μας λέει και συνεχίζει: «Ίσως επειδή ζωγράφιζε πολύ αυτά τα θέματα. Ας μην ξεχνάμε πως ο Θεόφιλος ήταν και ο τελευταίος φουστανελοφόρος. Ήταν μια έμμεση αναφορά… Εμένα δεν με ενδιέφερε ο Καραϊσκάκης ή οι υπόλοιποι ήρωες, αλλά η καταγωγή μου που δεν έχει σχέση με τον Θεόφιλο αλλά με την Μάνη. Και το ’21 είναι μια αφορμή για να ζωγραφίζω κάποιες μορφές που βλέπω και σήμερα. Το θέμα για εμένα είναι πάντα η αφορμή».

Θανάσης

Και όταν τον ρωτάμε αν ο ίδιος αισθάνεται ήρωας στην καθημερινότητά του, ο Θανάσης Μακρής μας απαντά: «Ήρωας δεν ξέρω αν αισθάνομαι, αλλά η αγωνία είναι μόνιμη, ιδιαίτερα όσον αφορά τη δουλειά μας. Δεν είναι αγωνία υπαρξιακή ή για το έθνος, είναι η προσωπική μου αγωνία, το προσωπικό μου ‘21». Μάλιστα, ο ίδιος μέσα από τη συγκεκριμένη δουλειά έμαθε και αρκετές λεπτομέρειες για την εποχή που δεν γνώριζε και όπως σημειώνει έχουν βρεθεί περίπου 15.000 άτομα από τη Μάνη και τη Μεσσηνία οι οποίοι πήραν μέρος στην επανάσταση.

Τον ίδιο τον Θανάση Μακρή δεν τον ενδιαφέρουν οι επέτειοι και όπως μας εξομολογείται: «Για να πω την αλήθεια, δεν με ενδιαφέρον πολύ. Εμείς το ζούμε καθημερινά», ενώ όταν τον ρωτάμε για τον Θεόφιλο και τη σχέση του με αυτόν απαντά: «Εγώ έβαλα τον Θεόφιλο σε άλογο που ίσως δεν είχε ανέβει ποτέ του, του έδωσα σπαθί να κρατά που δεν είχε πιάσει ποτέ του, του έδωσα και γυναίκα που ποτέ δεν είχε… Με αφορμή τον Θεόφιλο είδα ότι έχω συγγένειες μεγάλες. Άλλωστε, έναν Θεόφιλο τον έχουμε όλοι μέσα μας».