«Μπες στα παπούτσια μου» από τη θεατρική ομάδα «Ονειρόδραμα» 2 – 3 Απριλίου στο θέατρο «Όροφως»

Ένα εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα για παιδιά, μια πολυσύνθετη παράσταση-εργαστήριο για την ενσυναίσθηση στο θέατρο «Όροφως»

θέατρο

Έπειτα από μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων στην Αθήνα και συνεχίζοντας τις παραστάσεις στον χώρο του σχολείου μετρώντας ήδη 10.000 θεατές που έχουν παρακολουθήσει την δράση στην Αττική, από τον Σεπτέμβριο έως τώρα, η θεατρική ομάδα “Ονειρόδραμα” ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πρώτος σταθμός το θέατρο “όροφως”, στην Πάτρα, για τρεις παραστάσεις το Σάββατο 2 Απριλίου και την Κυριακή 3 Απριλίου.

Με την πολύχρονη εμπειρία της ομάδας και γνωρίζοντας την ευεργετική επίδραση του θεάτρου, δημιούργησαν ένα βιωματικό εργαστήριο για παιδιά που με την ενεργή συμμετοχή τους και μέσα από τη διάθεση του παιχνιδιού «μπαίνοντας στα παπούτσια του άλλου» εξωτερικεύουν πιο εύκολα τις σκέψεις τους και παράλληλα ερευνούν τα συναισθήματα των άλλων, αναπτύσσοντας έτσι μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, κατανοώντας έννοιες όπως η διαφορετικότητα κι ο σχολικός εκφοβισμός.

Η παράσταση – εργαστήριο έχει τρεις ενότητες στο χρονικό πλαίσιο των 90 λεπτών:

Α’ ENOTHTA

Θεατρική παράσταση “Μπες στα παπούτσια μου”, τα παιδιά μέσα από κωμικές καταστάσεις θα αντιληφθούν τη θέση θύμα – θύτη.

Β’ ΕΝΟΤΗΤΑ

Τα παιδιά με παιχνίδια γνωριμίας και εμπιστοσύνης θα δημιουργήσουν μια κατασκευή, “Το Δέντρο της Αυτοεκτίμησης”.

Γ’ ΕΝΟΤΗΤΑ

Τα παιδιά θα αυτοσχεδιάσουν με βάση τη παράσταση που παρακολούθησαν, θα προτείνουν κανόνες αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού, θα παίξουν σκηνές που θα φτιάξουν με τη βοήθεια των ηθοποιών και την υποστήριξη της δραματοθεραπεύτριας βγάζοντας προς τα έξω το δημιουργικό και καλλιτεχνικό τους εαυτό.

Η παράσταση – εργαστήριο τελείται υπό την αιγίδα της UNESCO και έλαβε έγκριση αιγίδας και επιχορήγησης του Υπουργείου Πολιτισμού́ και Αθλητισμού́.

θέατρο

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Το «Όνειρόδραμα» είναι η παιδική σκηνή της ΑΜΚΕ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟΙ.

Μια ομάδα καλλιτεχνών (ηθοποιών, μουσικών, εικαστικών) με στόχο την παραγωγή θεατρικών παραστάσεων για παιδιά στο χώρο του σχολείου.

Δημιουργεί παραστάσεις για παιδιά με κοινωνικό χαρακτήρα από το 2007. Περισσότερα από 300 σχολεία παρακολουθούν τις παραστάσεις και παίρνουν μέρος στις δράσεις κάθε χρόνο. Με κύριο στόχο την ενεργή συμμετοχή του παιδιού μέσω της θεατρικής δράσης για την κατανόηση και αποδοχή κοινωνικών θεμάτων όπως (συμπεριληπτικότητα, διαφορετικότητα, πολυπολιτισμικότητα, σχολικός εκφοβισμός, ενσυναίσθηση…)

Δημιουργώντας παραστάσεις για παιδιά, από την συγγραφή κειμένων, την δημιουργία πρωτότυπης μουσικής, τον σκηνικό χώρο και τα κοστούμια, ως την παρουσίαση της παράστασης ο στόχος παραμένει η ενεργή συμμετοχή των παιδιών. Δίνοντας στα παιδιά χρόνο και χώρο ώστε να εκφράσουν τη γνώμη τους σε σχέση με την παράσταση και να αλλάξουν πολλές φορές την ιστορία. Η θεματολογία τις περισσότερες φορές είναι κοινωνική και σύγχρονη μέσα από το πρίσμα του παραμυθιού βοηθώντας τους εκπαιδευτικούς να εντάξουν τις παραστάσεις στο μάθημα.

Από το 2007 έχει παρουσιάσει περισσότερες από 25 παραγωγές για παιδιά στο χώρο του σχολείου και σε θεατρικές σκηνές.