Δικαιολογημένη κοινωνικά, αλλά αδικαιολόγητη επιστημονικά φαίνεται πως ήταν η ανησυχία που προκλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Αίγιο, μετά το αρχικό σεισμό των 5 ρίχτερ και τους πάνω 120 μικρότερους που επακολούθησαν -κι ακόμη συνεχίζονται- όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα δεδομένα τα οποία έχει συλλέξει και μελετήσει το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Αυτό που ο φοβισμένος πληθυσμός της σεισμοπαθούς και σεισμόπληκτης περιοχής -πολύ δε περισσότερο αφού έχει θρηνήσει θύματα και έχει δει περιουσίες να χάνονται στα ερείπια- δεν ήξερε, είναι πως η σεισμική ακολουθία είχε καταγραφεί πολύ πιο πριν γίνει αισθητή στους πολλούς και μάλιστα 1 μήνα πριν, με μικρότερες δονήσεις, όλες προερχόμενες από την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αιγίου – Τροιζονίων στο «ρήγμα Μαραθιά».
ΡΗΓΜΑ Ι
Ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος μιλά στην «ΠτΔ» για το φαινόμενο και εξαρχής καθησυχάζει, λέγοντας ότι το ρήγμα δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερους σεισμούς, παρά μονάχα μέχρι 5 ρίχτερ, ενώ δεν έχει επεκταθεί σε άλλα ρήγματα, κυρίως προς την νότια ακτή που ανησυχεί, γιατί είναι πιο μεγάλα». «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Δεν είναι εύκολο να πούμε με σιγουριά πως θα εξελιχθεί. Οι πιθανότητες λένε πάντως πως θα εξελιχθεί με αυτόν τον τρόπο που εξελίσσεται» λέει ο γνωστός σεισμολόγος.
ΡΗΓΜΑ ΙΙ
Για το ενδεχόμενο το «ρήγμα Μαραθιά» να επηρεάσει το «ρήγμα Ερατεινής», που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό 6,6 R στο Αίγιο το 1995, ο κ. Σώκος εξηγεί πως «είναι δύσκολο μέσα σε αυτά τα χρόνια να ξανασυγκεντρώσει τις τάσεις που χρειάζονται, ώστε να ξαναδώσει έναν τέτοιο». Συνεχίζοντας την επιστημονική του προσέγγιση, ο καθηγητής υπογραμμίζει επ’ αυτού ότι «δεν πρέπει να ανησυχούμε τόσο πολύ, αφού έτσι λειτουργεί η φύση και θέλει χρόνια για μεγάλο σεισμό».
Υπάρχουν ωστόσο ρήγματα προς τον Δυτικό Κορινθιακό που μπορούν να δώσουν σεισμούς. «Προς τα εκεί είναι η ανησυχία μας, αν και δεν βλέπουμε κάποια ενεργοποίησή τους αυτή την στιγμή» υποστηρίζει.
ΔΟΝΗΣΕΙΣ
Ομως, η σεισμική ακολουθία από το «ρήγμα Μαραθιά», με τις μικρές αλλά πολύ αισθητές δονήσεις αυτών των ημερών, μπορεί να κρατήσει και μήνες, σύμφωνα με τον κ. Σώκο, ως κατεξοχήν περιοχή της χώρας για τέτοιου είδους σεισμικές ακολουθίες, οπότε και θα πρέπει να το παρακολουθήσουν για αρκετό χρονικό διάστημα, ώστε να είναι σίγουροι ότι σταμάτησαν.
«Δεν αποκλείεται να έχουμε κι άλλους σεισμούς της τάξης των 5 ρίχτερ. Οσο δεν έχουμε κάτι τέτοιο όμως, οι πιθανότητες μειώνονται» εκτιμά ο κ. Σώκος.
«Τα 5 ρίχτερ μπορούν να ρίξουν μπαλκόνι…»
Μία επισήμανση όμως του καθηγητή Γεωλογίας στο Εργαστήριο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιου Σώκου, έχει αποδέκτες τους πολίτες, τον Δήμο και το Κράτος, αφού προειδοποιεί πως δεν πρέπει να θυμούμαστε τους σεισμούς μόνο όταν τους αισθανόμαστε. «Πρέπει να βάλουμε στην καθημερινότητά μας την αντιμετώπισή τους, ως άτομα στο σπίτι μας κι ως κοινωνία για την συμπεριφορά κτιρίων μη συντηρημένων. Τα 5 ρίχτερ μπορούν να ρίξουν ένα μπαλκόνι, κάποια μάρμαρα, κάτι άσχημο. Να βάλουμε στη λογική μας το πώς θα βελτιώσουμε την οικία ή την πόλη» δηλώνει ο κ. Σώκος.
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
triadafilop@pelop.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News