Πάτρα – Λαϊκές αγορές: Η ακρίβεια είναι εδώ – Οι τιμές «πέταξαν»

Οι πατάτες τέτοια εποχή πέρυσι στην Τρίπολη δίνονταν από τους παραγωγούς στα 30 λεπτά το κιλό, ενώ ο πωλητής τις διέθετε 50 ή 60 λεπτα. Φέτος, οι τιμές αυτές διπλασιάστηκαν!

Πάτρα

Η θεωρία του Χάους λέει με απλά λόγια ότι «αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα». Η θεωρία αυτή φαίνεται πως έχει εφαρμογή και σε άλλες πτυχές της καθημερινότητάς μας, καθώς ένας μικροσκοπικός ιός στην Κίνα ή η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, μπορούν να επιφέρουν επιπτώσεις ακόμη και στη λαϊκή αγορά της γειτονίας μας.

Ναι-ναι, καλά διαβάσατε και στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς μας!

Πώς; Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός αναλυτής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή στην Παγκόσμια Τράπεζα για να καταλάβει πως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν ήδη φέρει τα πάνω-κάτω ακόμη και στην παραγωγή και τη μεταπώληση της ντομάτας, της πατάτας, του μαρουλιού, του κουνουπιδιού και των λοιπών ζαρζαβατικών!

Και χρησιμοποιούμε λίγο χιούμορ για να το ελαφρύνουμε, αν και μόνον αστεία δεν είναι η κατάσταση, κάτι που το διαπιστώνει εύκολα κάποιος αρκεί να κάνει μια βόλτα στις λαϊκές αγορές της Πάτρας. Το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί στον χώρο τις τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού είναι ενδεικτικό…

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΕΙΟΝ 50%»

Θέλετε να το ακούσετε κι από επίσημα χείλη ότι τα πράγματα δυσκολεύουν και θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες, για παραγωγούς και καταναλωτές; Διαβάστε όλα όσα δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων και Παραγωγών Λαϊκών Αγορών «Αγιος Τρύφων» και αντιπρόεδρος, πλέον, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λαϊκών.

Πάτρα

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων και Παραγωγών
«Αγιος Τρύφων» Δημήτρης Γιαννακόπουλος

«Δυστυχώς, το τοπίο στον χώρο μας μοιάζει με ένα απόλυτο νεκροταφείο. Η κατάσταση είναι δραματική και – μακάρι να βγω ψεύτης – δεν νομίζω ότι θα κάνουμε καλό χειμώνα», ήταν η βασική αναφορά του Δ. Γιαννακόπουλου, ο οποίος μας έδωσε ακόμη περισσότερα στοιχεία: «Οι παραγωγές προϊόντων είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Με απλά λόγια, οι παραγωγοί δεν φύτεψαν πολλά, καθώς έχουν αυξηθεί τα έξοδα των καλλιεργειών, ενώ συν τοις άλλοις δεν υπάρχουν, πλέον, και εργάτες. Πώς να παραγάγεις, όταν την ίδια ώρα έχεις και την αβεβαιότητα ότι δεν θα πουλήσεις; Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, η παραγωγή μπορεί να έχει φτάσει και 50% μείον. Καλύτερη εικόνα θα έχουμε από τον Οκτώβριο, όμως οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες».

«Η ΠΑΤΑΤΑ ΣΤΟ 1 ΕΥΡΩ, ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΑ ΝΟΥΜΕΡΑ»

Πώς μεταφράζονται, όμως, όλα αυτά για την τσέπη των καταναλωτών; Η απάντηση του Δ. Γιαννακόπουλου ήταν αφοπλιστική: «Ολα θα ανέβουν. Θα δούμε τεράστια διαφορά στις τιμές. Ηδη οι τιμές στις πατάτες αγγίζουν το 1 ευρώ. Μιλάμε για νούμερα που είναι πρωτόγνωρα. Ολα είναι εναντίον μας. Ακόμη και ο παρατεταμένος καύσωνας, μας προκάλεσε μεγάλη ζημιά. Ούτε οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν με το μέρος μας».

Στην ερώτηση για το τι προβλέπει να γίνεται, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων και Παραγωγών Λαϊκών Αγορών «Αγιος Τρύφων» δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο για να μας δώσει την απάντησή του: «Δυστυχώς θα δούμε εισαγωγές προϊόντων, τα οποία θα είναι αμφιβόλου ποιότητας, αλλά και πανάκριβα. Και βάση των νέων νομοσχεδίων που έρχονται από τις αρχές του 2023, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα. Από την 1η Ιανουαρίου θα εφαρμοστεί η υποχρεωτική χρήση POS στις λαϊκές αγορές. Με απλά λόγια, αν βλέπουμε επιδόματα να μπαίνουν σε προπληρωμένες κάρτες, δεν θα υπάρχουν μετρητά».

«ΟΙ ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΡΕΥΜΑΤΟΣ…»

Τέλος, ο Δ. Γιαννακόπουλος μας μετέφερε την αγωνία των μελών του κλάδου για τους επόμενους μήνες. «Ολοι είναι κουμπωμένοι. Και πώς να μην είναι όταν σήμερα-αύριο μπορεί να σου έρθει στο σπίτι ένας υπερφουσκωμένος λογαριασμός ρεύματος. Τι να πρωτο-αγοράσεις όταν σου έρχεται να πληρώσεις ρεύμα 300, 400 και 1000 ευρώ;

Παράλληλα, ο Σεπτέμβριος είναι πάντα δύσκολος μήνας για τις λαϊκές αγορές, καθώς ανοίγουν τα σχολεία και τα χρήματα των γονέων πάνε όλα εκεί. Πώς να προστατέψουμε κι εμείς τα μέλη μας; Τι λεφτά να δώσουμε από το Ταμείο μας; Και πόσα έχουμε να δώσουμε;».
Οπως καταλαβαίνει κανείς, οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολοι…